Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremonija un koncerts

EasyGet.lv, 14.02.2013. 10:58

Nākamo otrdien, 19. februārī, plkst. 19:00 Latvijas Nacionālajā operā notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas svinīgā ceremonija un koncerts, kuru tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".
Notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremonija un koncerts

Šī gada Lielās mūzikas balvas ceremonijā tiks pasniegtas balvas deviņās kategorijās – Gada debija, Gada jaundarbs, Gada koncerts, Gada uzvedums, Par izcilu interpretāciju, Par izcilu sniegumu, Par izcilu darbu ansamblī un divās, kuru saņēmēji zināmi jau šobrīd – balvu Par mūža ieguldījumu saņems dziedātāja Laima Andersone-Silāre, savukārt īpašā balva Par izcilu ieguldījumu latvijas mūzikas vēstures izpētē tiks pasniegta Arnoldam Klotiņam par grāmatu "Mūzika okupācijā. Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1940–1945".

Lielās mūzikas balvas 2012 svinīgajā koncertā varēsim baudīt klasiskās mūzikas pērles nominantu atskaņojumā – gan Toskas āriju Vissi d'arte no Džakomo Pučīni operas "Toska" Liene Kinčas balsī, gan Mocarta brīnumskaistā Klarnetes koncerta lēno daļu ar Egīla Šēfera solo. Mūsdienīgākus akcentus programmai piešķirs kosmosa izpētes skats no Andra Dzenīša operas "Dauka" Armanda Siliņa, Viestura Jansona un Rīgas Doma zēnu kora dziedājumā. Dzirdēsim arī Žana Martinona Piekto sonatīni jaunās un talantīgās vijolnieces Elīnas Bukšas interpretācijā (viņa īpaši uz šo koncertu būs ieradusies no savas studiju vietas – Briseles), kā arī Astora Pjacollas temperamentīgo Libertango par izcilu sniegumu nominētās šarmantās akordeonistes Ksenijas Sidorovas izpildījumā. Dzirdēsim Latvijas Radio kori un Valsts akadēmisko kori "Latvija", programmā būs arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas orķestra priekšnesumi, tā piedāvājot koncerta skatītājiem ieskatu visā plašajā LMB 2012 gada nomināciju muzikālajā daudzveidībā. Ceremonijas un svinīgā koncerta vadītāji būs Dita Lūriņa un Ints Teterovskis; scenārija un video tekstu autors – Orests Silabriedis.

Balvas pasniegšanas ceremonijas un koncerta režisors, kā arī videomateriālu autors šogad ir Roberts Rubīns, savukārt scenogrāfiju veido jaunais arhitekts Didzis Jaunzems. "Scenogrāfija Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremonijai veidota kā laikmetīgās mākslas darbs, kas necenšas atveidot kādu konkrētu vidi, bet ar abstraktu tēlu ļauj pasākuma apmeklētājiem pašiem interpretēt redzēto un dzirdēto, tādējādi aicinot pasākuma dalībniekus un televīzijas skatītājus piedzīvot mākslu mākslā," informē mākslinieki, kuru darbs šobrīd noris Jura Podnieka studijā.

Lielās mūzikas balvas 2012 nominanti:

Gada debija
vijolniece Elīna Bukša
dziedātājs Daumants Kalniņš
čelliste Dace Zālīte

Gada jaundarbs
Ruta Paidere "Tempera" / pirmatskaņojums 10. martā Lielajā ģildē festivālā "Latvijas jaunās mūzikas dienas" / Sinfonietta Rīga, diriģents Normunds Šnē
Kristaps Pētersons Otrais Liepājas koncerts, veltījums Visvaldim Ziediņam / pirmatskaņojums 21. septembrī Liepājas Latviešu biedrībā / Kristīne Blaumane (čells), Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Atvars Lakstīgala
Mārtiņš Viļums Tvyjōraan / pirmatskaņojums 3. novembrī Lielajā ģildē / Sinfonietta Rīga, diriģents Normunds Šnē

Gada koncerts
Ērika Ešenvalda autorkoncerts "Tāls ceļš" 12. oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā – Valsts akadēmiskais koris "Latvija", diriģents Māris Sirmais (rīkotājs – Valsts akadēmiskais koris "Latvija")
"Garanča & Šišons. Jaungada gala koncerts" 28. decembrī Latvijas Nacionālajā operā un 30. decembrī Lielajā ģildē – Elīna Garanča (mecosoprāns), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Karels Marks Šišons (rīkotājs – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris)
Kremerata Baltica festivāla "Jubilejas serenādes" Rīgas koncerts 9. jūlijā Lielajā ģildē – solisti Mario Brunello (čells), Andrejs Puškarevs (sitaminstrumenti), Reinis Zariņš (klavieres), Kremerata Baltica, diriģents Andris Poga (rīkotājs – Kremerata Baltica, Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis")

Gada uzvedums
Cantando y amando Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē (producents – Latvijas Nacionālā opera)
Andra Dzenīša operas "Dauka" koncertuzvedums Latvijas Nacionālajā operā (producents – Latvijas Nacionālā opera)
Gaetāno Doniceti operas Lucia di Lammermoor iestudējums Latvijas Nacionālajā operā (producents – Latvijas Nacionālā opera)

Par izcilu interpretāciju
Liene Kinča – titulloma Džakomo Pučīni operas "Toska" atjaunotajā iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā
Sigvards Kļava – diriģents Ludviga van Bēthovena Mesas Do mažorā atskaņojumā 11. februārī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā
Baiba Skride – solo Johannesa Brāmsa Vijolkoncertā 15. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā

Par izcilu sniegumu
Marina Rebeka – par solokoncertiem 15. janvārī Lielajā ģildē (ar LNSO un diriģentu Modestu Pitrenu) un 28. septembrī Latvijas Nacionālajā operā (ar LNO simfonisko orķestri un diriģentu Modestu Pitrenu), par Lučijas lomu Gaetāno Doniceti operas Lucia di Lammermoor iestudējumā LNO
Ksenija Sidorova – par solo Erki Svena Tīra opusa Prophecy atskaņojumā 31. maijā Lielajā ģildē (ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē) un par solokoncertu 23. novembrī Spīķeru koncertzālē
Egīls Šēfers – par solo Ārona Koplenda Klarnetes koncertā (13. janvārī Lielajā ģildē ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Andri Veismani) un Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa klarnetes kvintetos (16. februārī Mazajā ģildē ar Spīķeru kvartetu)

Par izcilu darbu ansamblī
Guntis Kuzma
Sandis Šteinbergs
Juris Žvikovs

Līdz 18. februāra plkst. 23.59 portāla "Delfi" sadaļā Mūzika ikvienam vēl ir iespēja piedalīties Lielās mūzikas balvas 2012 publikas simpātijas balsojumā, izsakot savu vērtējumu par to, kuram no LMB 2012 nominantiem būtu jāsaņem īpašā publikas simpātijas balva.

Foto: Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijas scenogrāfija. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV