Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Dumpis galvā, dumpis uz skatuves. Zemfira atgriežas Rīgā

Jurita Krūma, 02.03.2013. 18:45

Atceros, skolas mācību grāmatās tika rakstīts, ka pavasara priekšvēstneši ir sniegpulkstenītes. Pienāca marts un iemācītās patiesības pazuda fonā, pie skatuves no cilvēku rokām un sirdīm uzplauka narcišu lauks. Viss viņai, tikai viņai - dumpiniecei, kas caur debesīm sarunājas ar laicīgajiem par to, cik bezcerīga un svēta ir mīlestība un citi pasaulē vissvarīgākie nieki. Un mēs tādi bezcerīgi iemīlējušies Tevī, Zemfira.
Dumpis galvā, dumpis uz skatuves. Zemfira atgriežas Rīgā

Varu vien minēt, cik savstarpēji tuvs ir Zemfiras un “Ewert and the Two Dragons” fanu loks, taču igauņu „indie” roks „Palladium” koncertzālē nespēja 1.martā no arēnas „Rīga” apmeklējuma aizvilināt tos, kas jau piedzīvojuši vienu Zemfiras koncerttūres atcelšanu. Privilēģija darīt, kā un kad pašam tīk, ir tikai bagātajiem - tiem, kuriem ir liela nauda, vai tiem, kuri lieli savā patībā. Mūsu spēkos tādēļ nav bijis pasteidzināt šo ilgi gaidīto tikšanos, nedz arī likt albumam tapt ātrāk, nekā tas nobriedis mūziķes galvā un ierakstu studijas sienās.

Skaņa, lai gan šķietami radīta ar cilvēka ķermeni un mūzikas instrumentiem, ir viļņi, kas dzīvo katra paša domās, pirms ar muzikālajiem rīkiem tiek transformēti ārpasaulei uztveramā veidolā. Albuma „Жить в твоей голове” nosaukums kā impulss liek pārdomāt to, kādas skaņas un sajūtas mājo katra prātā - telpā, kurā uzturamies visbiežāk. Lai arī cik liels bija kārdinājums, pirms koncerta ar nodomu atliku iepazīšanos ar albuma materiālu. Ar to, kas tik noslēpumaini un pacietīgi gatavots, vēlējos tikties intīmākā vidē, kas digitālā formātā nav sasniedzama. Domāju, ka bija arī citi, kas albumu pirmo reizi atļāvās piedzīvot klātienē, it kā melanholiskā Zemfira būtu tikko pabeigusi pēdējo balss partijas ierakstu pēdējai dziesmai, lai tepat dažus soļus no ierakstu studijas to arī atskaņotu.

Jāatzīst, nebiju gaidījusi, ka publikas uzkurināšanai māksliniece, iespējams, lai radītu fona kontrastu vai arī meditatīvu sākuma fonu, izvēlēsies elektronisko mūziku dīdžeja pavadībā. Tas, cik dinamiski sākas mūziķa uzstāšanās, vēsta par to, cik intensīva būs enerģijas apmaiņa visā koncerta laikā. Ar jaunā albuma skaļākajām dziesmām „Без шансов” un „Деньги” Krievijas melnā pērle Zemfira lika skaidri noprast, ka ilgā gaidīšana kopš iepriekšējā gada nenotikušā koncerta tiks atalgota ar uzviju.

Jaunā albuma ierakstus sapludinot ar jau tuvu iepazītajiem, tika radīts tuvu katarsei esošs piesātinājuma vilnis. Jāpiebilst, ka albuma ierakstu dinamika tikai attāli tuvinās koncerta skaļuma un izteiksmes līmenim. Pārspēt pašai sevi Zemfirai ir izdodas bez piepūles un varbūt pat tīša nodoma. Pārdomātas un bagātīgas gaismu spēles, teicama apskaņošana, kas mūsdienās nereti ir pat pieredzējušu mākslinieku klupšanas akmens, un, protams, balss, kas arī kādā mazpazīstamā bufetē spētu uzrunāt tikpat personīgi kā ietilpīgā koncertzālē ar tūkstošiem latu vērtām skaņu pastiprinošajām ierīcēm. „Деньги, а что такое деньги?!*” – jo patiesumu ar naudu nopirkt nevar.

Ja mēģina ikdienas notikumos saskatīt kosmosa likumsakarības, zīmīga šķita Zemfiras koncerta norise dienā, kad tika paziņots par H&M veikalu tīkla reklāmas sejas - Lanas Del Rey - vasarā gaidāmo viesošanos arī mūsmājās. Tālāk par seju Lana vēl īsti nav nokļuvusi arī mūzikā, ja aizokeāna dziedātājas vokālu un skatuvisko tēlu kaut uz brīdi salīdzina ar Krievijas dievišķo dumpinieci. Daudziem varbūt šķiet, ka mūzika mūsdienās ir viena no patērniecības industrijām, kas ir pelnījusi grēku atlaišanu, bet es vēl vēlētos kavēties atmiņās par laiku, kad saskarsme ar publiku lielākajai daļai skatuves mākslinieku bijis svēts un atbildības pilns mirklis - pret sevi kā mūzikas radītāju un pret klausītājiem kā uzticamajiem tās vērtētājiem. Tam nu ir vajadzīgs neizmērojams garīgs un fizisks spēks - gan atvainojoties uzticamajiem faniem par to, ka reiz koncerts Rīgā jau atcelts, gan izdabājot publikas auriem šķietami bezgalīgu 10 minūšu garumā, pieprasot vēl un vēl šo bezcerīgi romantisko dumpja dziesmu arī pēc tam, kad māksliniece jau pārgurumā pametusi skatuvi. “Вы все такие ах*енние**,” viņa teica. Земфира, ты тоже***.

* Nauda, kas ir nauda?! [frāze no dziesmas Деньги, tulk. no krievu val.]
**Jūs visi esat tik lieliski [tulk. no krievu val.]
*** Zemfira, tu arī. [tulk. no krievu val.]

Koncertā atskaņoto skaņdarbu saraksts:

Без Шансов
Деньги
Ощущенья
Самолёт
Похоронила
Река
Кувырок
Жить в твоей голове
В метро
Рассветы
Мачо
Дыши
Кофевино
Чайка
Если бы
Город
Прогулка
Итоги
----------

Почему
Дельфины
ПММЛ
Хочешь
Ариведерчи

Foto: Zemfira. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV