Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Iznāk etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” albums „Pa celeņu...”

EasyGet.lv, 12.03.2013. 14:47

Kultūras menedžmenta centrs „Lauska” laiž klajā Vaboles etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” pirmo albumu „Pa celeņu...”, informē Juris Zalāns.
Iznāk etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” albums „Pa celeņu...”

Ansambļa „Vabaļis” darbība balstās vietējās tradīcijās, prasmēs un zināšanās, ar mērķi nodot tās tālāk un aktualizēt to unikālo vērtību mūsdienu Latvijas kultūrtelpā. Šobrīd šis ansamblis ar nedaudz draiskulīgo, nedaudz pašironisko nosaukumu „Vabaļis” ir jaunākais etnogrāfiskais ansamblis Latgalē un visā Latvijā. Kopš dibināšanas „Vabaļis” jau paspējis piedalīties dažādos festivālos un koncertos gan Latvijā, gan ārzemēs, bet pašiem Vaboles iedzīvotājiem regulāri rīko tradicionālo prasmju skolas.

„Ar Vaboles pagasta psalmu dziedātājām tikāmies 2006. gada 1. aprīlī. Dienā, kad cilvēki visā pasaulē izjokoja viens otru, mēs ļoti nopietni spriedām, vai izņemot Latgalei raksturīgos, unikālos garīgos dziedājumus, Vaboles sievas vēl atceras arī laicīgās dziesmas, ko dziedājušas viņu mammas, vecmammas? Rezultātā, no vienkāršas idejas – izveidot Vaboles pagastā folkloras ansambli, balstoties ne tikai uz sievu dziedātajām dziesmām, bet arī viņu atmiņām par sen aizmirstām tradīcijām, paaudzēs slīpētām rokdarbu prasmēm, latgaliešu ēdienu un dzērienu (alus un „šmakauceņis”) gatavošanas prasmēm, laukos, kokos un pļavās atrodamo dabas velšu dziedniecisko īpašību zināšanām – Vabolē radās nevis folkloras, bet etnogrāfiskais ansamblis,” saka ansambļa vadītājs, Latgales mūziķis Artūrs Uškāns.

„Albumā iekļautais materiāls sniedz brīnišķīgu iespēju ieklausīties Vaboles pagasta tradicionālajā mūzikā, ieraudzīt,  kā 21. gadsimta sākumā šis repertuārs dzīvo Daugavpils apkārtnē – novadā, kura muzikālais mantojums līdz šim nav bijis pieejams plašākam klausītāju lokam publicētas blīvplates veidolā. Albumā pārstāvēts interesants vokālais un instrumentālais repertuārs, kas bagātināts ar teicēju stāstījumiem, sniedzot spilgtu ansambļa portretu un kopumā – būtisku pienesumu Latvijas tradicionālās mūzikas diskogrāfijā,” - tā etnomuzikoloģe Anda Beitāne.

Etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” blīvplates „Pa celeņu...” atvēršanas svētki notiks ansambļa 7. dzimšanas dienā, šā gada 1. aprīlī plkst. 16:00 Daugavpils novada Vaboles Kultūras centrā.

Albums tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Vaboles pagasta pārvaldes un biedrības „Latgalīšu Etnokulturys centrs” atbalstu.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV