Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris un kamerkoris Austrums dodas uz Krieviju

Easyget.lv, 26.03.2013. 15:16

Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, kamerkoris Austrums un Maskavas Latviešu biedrības koris Tālava piedalīsies Antonio Vivaldi skaņdarbu „Dixit Dominus” un „Lauda Jerusalem” atskaņojumā Sv.Pētera un Pāvila baznīcā Sanktpēterburgā 31.martā, informē kamerkora “Austrums” pārstāve Evija Lipiņa.

Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, kamerkoris Austrums un Maskavas Latviešu biedrības koris Tālava jau 20 gadus sekmīgi īsteno radošas sadarbības projektus, sniedzot kopējus koncertus Rīgā un Maskavā. Ar Rīgas Domes atbalstu kā tālākas sadarbības forma iecerēts projekts „Trīs ceļi”, piesaistot jaunu māksliniecisku vienību - Sanktpēterburgas Rimska-Korsakova konservatorijas speciālās mūzikas skolas mācību orķestri (mākslinieciskais vadītājs Arkādijs Šteinluhts) un šīs pašas mūzikas skolas kori. Kopīgā programmā 2013.gada 31.martā Sv.Pētera un Pāvila baznīcā Sanktpēterburgā paredzēts atskaņot Vivaldi „Dixit dominus” un „Lauda Jerusalem” – 2 koriem, 2 orķestriem un solistiem, kā arī Jāzepa Vītola dziesmas „Upe un cilvēka dzīve”, „Gaismaspils” un „Karaļmeita”, „Beverīnas dziedonis”, „Saule austrumos”, „Dūkņu sils”.

 Saistībā ar izcilā latviešu komponista, profesora J. Vītola 150. jubileju, projekta programmas ietvaros tiks godināts viņa veikums Latvijas un Krievijas mūzikas dzīvē, jo J. Vītols bijis viens no Sanktpēterburgas konservatorijas ar izcilību beigušajiem absolventiem, vēlāk arī šīs pašas konservatorijas profesors. Ir arī vienošanās ar Sanktpēterburgas konservatorijas mācību spēkiem apmeklēt konservatoriju un, godinot J. Vītola veikumu un ieguldījumu, sniegt neformālu koncertu.

Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums” dibināts 1987.gadā. Kamerkoris savās koncertprogrammās iekļauj dažādu stilu skaņdarbus, īpaši pievēršoties baroka mūzikai, latviešu kormūzikas klasikai, 20.gs. mūzikai un latviešu tautasdziesmu apdarēm. Koris savā 25 gadu pastāvēšanas vēsturē uzkrājis nenovērtējamu starptautisko pieredzi kā festivālos, tā konkursos, plūcot laurus dažādās Eiropas valstīs, tostarp Nīderlandē, Šveicē un Ungārijā. Tikpat nozīmīga koristiem ir uzstāšanās pašu mājās – koncerti tiek rīkoti gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.

Pēdējos gados ‘Austrumam’ arvien biežāk bijusi iespēja rīkot savstarpējus koncertus gan ar Vācijas, Zviedrijas un Īslandes koriem, gan veidot saikni ar krievvalodīgo auditoriju un kolektīviem. Pēc Grand Prix iegūšanas 2004.gadā starptautiskā koru konkursā Daugavpilī ‘austrumnieki’ līdz šim brīdim iespējuši ne tikai viesoties Maskavā starptautiska festivāla un konkursa ‘Москва – Город Мира’ ietvaros, bet arī apvienoties muzikālos projektos ar Maskavas latviešu biedrības kori „Tālava”. 2012. gada maijā koris piedalījās prestižajā Maskavas Lieldienu festivālā (Московский Пасхальный фестиваль), kas desmit gadu laikā kļuvis par lielāko muzikālo notikumu Maskavas kultūras dzīvē. Plašāka informācija par kori: www.korisaustrums.lv.

RLB jauktais koris ir viens no vecākajiem Latvijas amatierkoriem. Kori nodibināja 1869. gadā, tas aktīvi darbojās līdz pat 1940. gadam, kad tika likvidēta Rīgas Latviešu biedrība un līdz ar to arī Biedrības koris. Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris tika atjaunots 1989. gada 14. oktobrī.
Koris ir piedalījies visos Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos Latvijā, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstu dziesmu svētkos Zviedrijā, Norvēģijā, Lietuvā un Igaunijā; uzstājies arī Anglijā, Austrijā un Krievijā.

RLB jauktais koris ir to Rīgas koru vidū, kuri ar prieku atsaucas uz aicinājumiem dziedāt dažādos valstiskos un gadskārtu pasākumos Rīgā, kā arī dažādos projektos kopā ar citiem Rīgas koriem. Plašāka informācija par kori: http://rlb.lv/index.php?p=9276&pp=13145&lang=1509

Vairāk: www.korisaustrums.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV