Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Skaņu Mežs aicina uz šī gada pirmo koncertu Kaņepes Kultūras centrā

EasyGet.lv, 29.03.2013. 19:24

10. aprīlī Kaņepes Kultūras centrā Skaņu Meža koncertvakarā uzstāsies Jazzkammer dalībnieka Jona Hegres projekts Public Enema un instrumentālā avangarda rokmūzikas grupa Staer.
Skaņu Mežs aicina uz šī gada pirmo koncertu Kaņepes Kultūras centrā

Pirmais no diviem vakara galvenajiem priekšnesumiem būs Eiropā prominentā improvizētās trokšņu mūzikas projekta Jazzkammer dalībnieka Jona Hegres (Jon Hegre) projekts kopā ar bundzinieku Nilsu Āri Drūnenu (Nils Are Drønen) zem nosaukuma Public Enema.

Par sevi projekta dalībnieki stāsta šādi: ‘’Šis ir mūsu abu ilgstošākais projekts; kopš 1996. mēs savos priekšnesumos spēlējam brīvas formas improvizāciju. Lai gan mēs abi ar Public Enema esam mēģinājuši un spēlējuši vairāk nekā ar jebkuru citu projektu, mēs vēl neesam izdevuši albumu, taču citu starpā esam uzstājušies kā frīdžeza trio ar norvēģu saksofonistu Frūdi Gjerstādu (Frode Gjerstad) un stīgu instrumentālistu Nilsu Ēklandu (Nils Økland), kā arī ierakstījuši albumus dažādu citu projektu sastāvā, visatpazīstamākie no tiem ir Jazzkammer (ar Lasi Marhaugu (Lasse Marhaug)) un Der Brief (ar Jergenu Larsonu (Jørgen Larsson)). Arī pēdējā perioda Jazzkammer dzīvo koncertu sastāvs saturēja mūs un Lasi Marhaugu. Mūsu mūziku bieži raksturo kā ar enerģiju pārlādētu brīvas formas improvizāciju, taču kopumā mēs ticam improvizētas mūzikas neparedzamībai, līdz ar to arī tam, ka esam spējīgi pārsteigt gan sevi, gan savu publiku ar to, kā izvēršas mūsu spontānā mūzika.’’

Koncertavakara turpinājumā uzstāsies norvēģu avangarda rokgrupa Staer. Mūziķi savu debijas albumu ar tādu pašu nosaukumu publicēja trokšņu, džeza un improvizētajās mūzikas laukā ievērojamajā izdevniecībā Gaffer Records. Grupas mūzika satur gan pankroka agrīnajām formām radniecīgu agresivitāti un raupjumu, gan laikmetīgajiem minimālistiem vai krautrokam raksturīgu organizētību, gan grupas Swans pēdējā perioda daiļradei līdzīgus stratēģiskus skaņu uzbrukumus. Staer mūzika ir tikpat konfrontējoša un skaļa, cik tā ir skaista un spirdzinoša.

Pasākumu ievadīs vietējo mūziķu uzstāšanās: koncertu atklās latviešu eksperimentālā popa projekts Kroffork, savukārt pēc tam uzstāsies latviešu mūziķis, mākslinieks un publicists Kaspars Groševs.

Kaspars Groševs ir mākslinieks no Rīgas, kas savos darbos lielākoties izmanto zīmējumu, skaņu un tekstu, nereti atsaucoties uz popkultūru un pēdējās simtgades mākslas notikumiem. Eksperimentus ar mūziku aizsācis jau 90. gadu otrajā pusē, Groševs līdz šim praktiski neko nav izdevis, bet katra uzstāšanās reize ir turpinājums iepriekšējai.

Kroffork ir Rīgas mūzikas projekts, kura skanējumu varētu raksturot kā savdabīgu krustojumu starp tādām mūzikas parādībām kā home recording revival un pagrīdes grupu kopumu, ko rietumu presē savulaik sauca par new weird America. Performanču mākslinieces Sabīnes Moores muzikālais materiāls ir izveidots, ierakstot ikdienišķas skaņas, kurām klāt ir radušies abstrakti teksti un vizualizācijas. Mūzika lielāko daļu sastāv no skaņām, kas ģenerētas, izmantojot sadzīves priekšmetus vai lauka ierakstus, tam visam pēc tam tiekot vairākkārt pārstrādātam un aranžētam. Rezultāts, kā apgalvo pati Sabīne, ir niansēti trausla noskaņa.

Šis koncerts būs viens no vairākiem pasākumiem, kas 2013. gada garumā ievadīs pašu festivālu Skaņu Mežs, kas noritēs oktrobrī.

Pasākuma ieejas maksa: 3 Ls (biļetes tiks tirgotas pie ieejas). Koncerta sākums plkst. 21:00

Foto: Staer. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV