Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2013 noslēgs latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumi

Easyget.lv, 12.04.2013. 11:53

Svētdien, 14. aprīlī, plkst. 16.00 Lielās ģildes Minsteres zālē ar koncertu „Gadalaiku atspulgi” noslēgsies Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2013
Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2013 noslēgs latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumi

Koncertā piedalīsies kamerorķestris „Sinfonia Concertante”, kuru diriģēs Guntis Kuzma, solisti Ināra Brīnuma (alts), Natālija Meļņikoviča (akordeons) un Katrīna Kivleniece (saksofons).

Guntis Kuzma koncertu publikai vairāk pazīstams kā klarnetists, kurš pirmatskaņojis daudzu latviešu komponistu skaņdarbus. Festivāla noslēgumā būs iespēja vērot G. Kuzmu pie diriģenta pults.

Pirmatskaņojumu festivālā piedzīvos Vinetas Līces skaņdarbs „Gadalaiku skices” kamerorķestrim, kas tapis autorei iedvesmojoties no dabas novērojumiem un to atspoguļojumiem dzejā – gan latviešu, gan japāņu haikās.

Ata Stepiņa darbs „Atspulgi” ir agrākos gados tapušas kompozīcijas ērģelēm, saksofonam un sitaminstrumentiem jauna versija kamerorķestrim. Skaņdarbs ir balstīts improvizācijās par trīs pazīstamām Alfrēda Kalniņa tēmām. Saksofona solo šajā pirmatskaņojumā izpildīs Katrīna Kivleniece, savukārt ļoti svarīgo sitaminstrumentu partiju atskaņos Edgars Stepiņš .

Pirmo reizi Rīgā skanēs Jāņa Porieša kompozīcija „Rīts” stīgu orķestrim. Pats komponists par skaņdarbu saka, ka „Rīts” ir gaišuma nojausma pēc nakts vai tumšāka brīža dzīvē.

Pasaules pirmatskaņojums būs arī pirms diviem gadiem tapušajam Romualda Jermaka koncertam akordeonam ar orķestri. Šis ir pirmais akordeonam sacerētais koncerts latviešu mūzikas vēsturē. Azartisks un dzīvespriecīgs. Akordeona solo izpildīs Natālija Meļņikoviča.

Kā agrākajos preses paziņojumos minēts, šā gada festivālā īpaši tiek akcentēta pasaulē atzītā, izcilā Latviešu komponista Tālivalda Ķeniņa daiļrade. Svētdienas koncertā būs klausāma T. Ķeniņa kompozīcija „Canzona Sonata” altam un stīgu orķestrim, kas ir iekšējām cīņām caurstrāvojošs darbs. Alta partija uzticēta mūziķei Inārai Brīnumai.

Biļetes uz koncertu 14. aprīlī var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena 6 LVL, Studentiem, skolēniem un pensionāriem 50% atlaide.

Foto: Guntis Kuzma. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV