Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Tehniskā metāla paraugdemonstrējumi - Meshuggah un Decapitated Melnajā Piektdienā

Reinis Graudiņš, 23.04.2013. 09:53 | komentāri (2)

Pirmdienas vakarā klubā ”Melnā Piektdiena” uzstājās divas ekstrēmāko metāla žanru pārstāvošas apvienības - poļu brutālā nāves metāla pionieri Decapitated un djent žanra pamatlicēji Meshuggah no Zviedrijas.
Tehniskā metāla paraugdemonstrējumi - Meshuggah un Decapitated Melnajā Piektdienā

Galerijas:

Iesildītāju loma tika uzticēta grupai Decapitated, kura Latvijā viesojās jau otro reizi. Pēc nelielā, pat maigā ievada pa vienam vietas ieņēma grupas dalībnieki un kluba telpas satricināja niknās ģitāru skaņas un blastbīti, kas dziesmu laikā mijās ar ritmiskākām, nepieradinātām ausīm saprotamām partijām. Decapitated noteikti varēja spēlēt ilgāk, ņemot vērā otras iesildītāju grupas trūkumu, pēc koncerta paspēt uz pēdējo autobusu nebūtu bijusi problēma. Noslēdzot īso uzstāšanos ar „Day 69”, klausītāji bija pienācīgi sagatavoti nākamajai grupai, un, ak, kas tā bija par grupu!

Spožu gaismu, atmosfērisku fona trokšņu un publikas saucienu pavadījumā uz skatuves kāpa pieci "djentelmeņi", gatavi pierādīt arī Latvijas klausītājiem, kāpēc tieši Meshuggah tiek uzskatīta par vienu no pēdējās desmitgades nozīmīgākajām metāla apvienībām. Kā ne kā, ne katra grupa var lepoties ar savam skanējumam pielāgotu žanra nosaukumu. Sākot ar pirmajām zemajām astoņstīgu ģitāras skaņām dziesmā „Swarm” no pēdējā albuma „Koloss”, skaidras kļūst divas lietas. Pirmkārt, Meshuggah mūzika nav vienkārši „smaga”, bet gan brutāls, tehnisks uzbrukums bungādiņām un iekšējiem orgāniem, un otrkārt, headbangot nemaz nebūs tik viegli - pie vainas ir poliritmija, lauztie ritmi un sinkopes, kas grupas skanējumā nav retums. Kopā ar augstākās sarežģītības pakāpes rifiem visu ģitāristu izpildījumā tie radīja organizēta haosa sajūtu.

Meshuggah kā labi ieeļļots mehānisms traucās cauri setam, izpildot tādas grupas fanu iemīļotas dziesmas kā „Bleed”, „Demiurge” un „New Millenium Cynanide Christ”, klubu pārņēma mežonīgi mošpiti un reti kurš apmeklētājs spēja turēties pretī vēlmei ritmiski (lai cik tas sarežģīti nebūtu) kratīt galvu līdzi mūzikai. Nedrīkst nepieminēt arī sesto grupas dalībnieku – gaismotāju, kurš aiz pults darbojās gluži kā maestro, pārzinot dziesmu struktūru un ritma sekcijas tikpat labi kā mūziķi, kas atradās uz skatuves. Iespaidīgs, līdz pēdējam sīkumam atstrādāts gaismas šovs paspilgtināja kopējo efektu.

Pieņemu, ka apmeklētajiem, kuri paši nodarbojas ar muzicēšanu, iespaidi pēc koncerta bija pavisam citādāki, bet, pat līdz galam neizprotot visas tehniskā izpildījuma nianses un komplekso muzikālo struktūru, arī vienkāršajam klausītājam skaidrs ir viens – Meshuggah noteikti bija viens no iespaidīgākajiem koncertiem, ko klubs „Melnā Piektdiena” ir pieredzējis.

Foto: Meshuggah Melnajā Piektdienā. Foto (c) Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV