Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Pašmāju mūziķi aicina klausīties Latvijā radīto mūziku

Easyget.lv, 26.04.2013. 17:23

Šodien, 26. aprīlī, svinot Starptautisko Intelektuālā īpašuma dienu, “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) universālveikalā “Stockmann” rīkoja LaIPA biedru – mūziķu uzstāšanos un parakstīja saprašanās memorandu ar Latvijas Tirgotāju asociāciju (LTA) par mūzikas izmantošanu publiskā izpildījuma vietās.
Pašmāju mūziķi aicina klausīties Latvijā radīto mūziku

Rīkojot akciju, LaIPA vēlas pievērst plašākas sabiedrības uzmanību mūzikas izmantošanai publiskās vietās, kas ir saistīta ar autortiesību un blakustiesību ievērošanu, un tā ir daļa no intelektuālā īpašuma tiesībām. Intelektuālā īpašuma jautājumi jeb nemateriālās vērtības kļūst arvien aktuālākas mūsdienu uzņēmējdarbības vidē, un paši tiesību īpašnieki ir ieinteresēti un gatavi skaidrot, kā uzņēmējdarbībā veiksmīgi var izmantot intelektuālo īpašumu.

“LaIPA saprašanās memoranda parakstīšana ar LTA par mūzikas izmantošanu publiskājās vietās veicinās uzņēmēju un mūzikas nozares sadarbību ilgtermiņā. Abu organizāciju sadarbība ir būtiska, lai mazinātu risku, ka uzņēmēji neapzināti pārkāpj autortiesību likumu, jo nav detalizēti informēti par dažādām likuma niansēm. Autortiesību likumā mūzikas izmantošana publiskajā izpildījumā ir viena no tiesību normām, tā nosaka, ka mūzikas atskaņošanai publiski ir nepieciešamas licences. Memoranda mērķis ir panākt Autortiesību likuma ievērošanu, skaidrojot LTA biedriem LaIPA izstrādāto tarifu kritērijus, atlīdzību veidošanās principus, kā arī veicināt izpratni par mūzikas izmantošanu uzņēmējdarbībā un Latvijā radītas mūzikas izmantošanu. Šādus saprašanās memorandus esam gatavi parakstīt arī ar citām uzņēmēju pārstāvētām organizācijām, jo savstarpēji diskutējot par mūzikas izmantošanas jautājumiem, mēs varam veiksmīgi sadarboties ilgtermiņā,” teica LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.

Akcijas laikā universālveikala “Stockmann” apmeklētājiem bija iespēja klausīties pašmāju grupas un izpildītājus – Autobuss debesīs, Lieni Candy, grupu PeR, Double Faced Eals, Antru Sfaecku, Lieni Šomasi un Katrīnu Lukinu.

“LTA atzinīgi vērtē LaIPA iniciatīvu veidot ciešāku sadarbību ar tirgotājiem. LTA atzīst, ka LaIPA izstrādātie tarifi ir samērīgi un atbilstoši ekonomiskajai situācijai valstī. Šī memoranda parakstīšana ļaus operatīvi apmainīties ar aktuālo informāciju nozarē. LaIPA ir gatava skaidrot kā piemērojamas likuma normas konkrētajā nozarē, pēc kādiem kritērijiem tiek aprēķināti tarifi un mūzikas atskaņošanas licenču izmaksas u.c.. Izveidojot ciešāku sadarbību starp abām organizācijām, mēs varēsim atrast kopīgus konstruktīvus risinājumus, sarežģītu jautājumu atrisināšanai,” sacīja LTA viceprezidents Gatis Šķudītis.

Mūziķi ar koncertu Intelektuālā īpašumā dienā vēlas pievērst uzmanību Latvijā radītai mūzikai, aicinot sabiedrību vairāk klausīties un izmantot Latvijas mūziķu radītos un izpildītos darbus. Lai atbalstītu Latvijas izpildītāju un producentu darbību, veicinātu mūzikas industrijas attīstību un palielinātu Latvijā radītās mūzikas konkurētspēju un eksportu pasaulē, šī gada sākumā tika izveidots Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas Eksports. LaIPA kopsapulcē biedri lēma, ka 3% no LaIPA ieņēmumiem tiks novirzīti jaunizveidotajam fondam.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV