Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Jauniešu koris Kamēr... aicina uz unikālu pasaules pirmatskaņojumu

Easyget.lv, 08.05.2013. 13:58

25. un 26. maijā plkst. 21.30 bijušajā Tabakas fabrikā notiks pasaules pirmatskaņojums amerikāņu komponista Džona Lutera Adamsa lielformāta darbam "Svētā vēja dziedājumi", ko pasūtījis koris Kamēr... un tā mākslinieciskais vadītājs Jānis Liepiņš, informē kora direktore Kristīne Zvirbule.
Jauniešu koris Kamēr... aicina uz unikālu pasaules pirmatskaņojumu

Apzinoties cilvēka balss neapgūtās robežas, komponists iekļāvis dziedājumus putnu, vēja u.c. dabas parādību balsīs, veidojot skaņu un vizuālās gleznas dabas varenības un neatkārtojamā daiļuma atspoguļošanai. Kompozīcija paredz dziedātāju pārvietošanos telpā, kā arī dažādu sastāvu – pilna kora, kora grupu un solistu – izmantošanu. Atbilstoši skaņdarba filosofijai un komponista iecerei iestudējums tiks veidots, balstoties uz gaismu un lāzerprojekciju scenogrāfiju.

Darbs ir neparasts ar to, ka lielā forma rakstīta tieši korim un to papildinās pavisam neliela sitaminstrumentu partija. Ņemot vērā, ka skaņdarbam nav teksta (tas rakstīts kā vokalīze), šis darbs būs starptautiski konvertējams un saprotams visur pasaulē. Reizē ar jauniem muzikāliem un skatuviskiem izaicinājumiem Kamēr... vēlas sev un saviem klausītājiem atklāt radošo kvartālu brīnišķīgās iespējas arī klasiskās/akadēmiskās mūzikas koncertu baudīšanā un aicina uz korim līdz šim vēl neapgūtu telpu – bijušo Tabakas fabriku, kuras industriālā vide pieļauj maksimāli radīt šim uzvedumam nepieciešamo atmosfēru.

"Svētā vēja dziedājumi" jau tā sākotnējā iecerē ir rakstīts kā skatuvisks uzvedums, un tā izpildīšanai ir nepieciešams īpašs iestudējums. Pasaules pirmatskaņojuma radošo komandu veido diriģents Jānis Liepiņš, jaunā operrežisore Margo Zālīte, oriģinālais mākslinieks un scenogrāfs Gints Gabrāns, bet vizuālo pasākuma dizainu – Ilmārs Blumbergs.

Korim Kamēr... un komponistam Džonam Luteram Adamsam šis ir otrais sadarbības projekts, pirmo reizi komponists bija uzaicināts piedalīties kora līdz šim lielākajā starptautiskajā projektā Pasaules saules dziesmas 2008. gadā, kad šim ciklam veltīja skaņdarbu "Četras saules debesīs", kasorganiski iekļaujas arī jaunajā scēniskajā darbā "Svētā vēja dziedājumi".

Biļetes uz koncertu nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV