Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Pirmais Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivāls-konkurss

Easyget.lv, 12.06.2013. 11:29

Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) organizē Pirmo Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivālu-konkursu, kas norisināsies no 17. līdz 19. jūnijam, informē muzeja pārstāve Maija Treile.

Stīgu kvarteta žanram kopš Latvijas konservatorijas (tagadējās JVLMA) dibināšanas bijusi liela nozīme Latvijas mūzikas kultūrā: līdz pat 1944. gadam gan pašā konservatorijā, gan citviet aktīvi darbojās vairāki spēcīgi stīgu kvarteti. Mūsdienās kvarteti pārsvarā tiek izveidoti atsevišķiem projektiem, bet nedarbojas kā pastāvīgas profesionālas vienības. Festivāla mērķis ir veicināt stīgu kvarteta žanra attīstību un pastāvīgu koncertējošu kvartetu izveidošanos, padarīt šo žanru pieejamu plašākai publikai.

Festivālā-konkursā piedalās seši stīgu kvarteti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas: Cavalleta Quartet (Igaunija), Liepājas stīgu kvartets (Latvija), LMTA String Quartet (Lietuva), ReDo (Latvija), Elpa (Latvija), Pērle (Latvija).

Konkursantus vērtēs starptautiska žūrija: Audrone Vainiunaite (Lietuva), Tobias Granmo (Zviedrija), Agne Sprūdža (Latvija), Andris Vecumnieks (Latvija) un Terēze Zīberte-Ījaba (Latvija). Galvenā balva – uzvarētāju kvarteta CD ieraksts Latvijas Radio studijā, tiks piešķirtas arī specbalvas.

Festivālu papildina vairākas aktivitātes. No 14. līdz 19. jūnijam JVLMA skatāma RMM izstāde Arvīds Norītis un stīgu kvartetu vēsture Latvijā. Savukārt 8. jūnijā plkst. 18:00 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks Arvīdam Norītim veltīts pasākums, kurā spēlēs Spīķeru kvartets.

Festivālu-konkursu atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Radio, izdevniecība Musica Baltica, tipogrāfija Eveko, rakstnieku muzeju biedrība Pils, žurnāls Mūzikas Saule, dr. Juris Vītols un Arvīda Norīša dēli.

Pirmajam Latvijas konservatorijas absolventam, vijolniekam Arvīdam Norītim (1902 – 1981) ir lieli nopelni šī kamermūzikas žanra popularizēšanā Latvijā un Lietuvā, kur viņš savulaik dibinājis un vadījis vairākus stīgu kvartetus. Īpaši atzīmējams viņa Vācijas bēgļu nometnēs izveidotais Latviešu stīgu kvartets, kas pēc Otrā pasaules kara beigām nepilnos piecos gados iemantoja milzīgu popularitāti un bija viens no izcilākajiem stīgu kvartetiem Eiropā. Konkursa obligātais skaņdarbs ir Jāzepa Vītola Stīgu kvartets, kuru Norītis bēgļu gaitās atjaunojis pēc atmiņas.

Programma:

  • 14. jūnijs – 19. jūnijs RMM izstāde Arvīds Norītis un stīgu kvartetu vēsture Latvijā (JVLMA)
  • 17. jūnijs 10:00 – 20:00 Konkursa pirmā kārta (pārtraukumi: 12:00 – 14:00 un 16:30 – 17:00) (JVLMA)
  • 18. jūnijs 18:00 Arvīdam Norītim veltīts pasākums, piedalās Spīķeru kvartets (RMM)
  • 19. jūnijs 10:00 – 14:00 Konkursa otrā kārta (pārtraukums: 12:00 – 12:30); 18:00 Noslēgums un apbalvošana (JVLMA)

Ieeja par ziedojumiem.

Papildu informācija: www.rmm.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV