Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgas festivāls aicina uz diviem koncertiem „Imants un Ziedonis”

Easyget.lv, 17.06.2013. 14:40

Otrdien, 18. jūnijā, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā notiks viens no intriģējošākiem “Rīgas festivāla” pasākumiem - mūzikas un dzejas uzvedums “Imants un Ziedonis”.
Rīgas festivāls aicina uz diviem koncertiem „Imants un Ziedonis”

Imanta Kalniņa dziesmas ar Ziedoņa dzeju uzvedumā izpildīs Renārs Kaupers un Latvijas Radio koris. Sākotnēji paredzētais koncerts plkst. 20:00 ir izpārdots, tādēļ “Rīgas festivāls” rīko papildkoncertu plkst. 18.00, arī uz kuru atlikušas vēl pavisam nedaudz biļetes, informē festivāla preses sekretārs Mārtiņš Pučka.

Uzveduma pamatā ir Imanta Kalniņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem, kā arī dzejoļi un pārdomas paša Ziedoņa balss ieskaņojumā. Abus meistarus saistījusi sadarbība, kas nu jau leģendāra – ar Ziedoņa tekstiem Kalniņš sacerējis oratoriju “Dzejnieks un nāra”, operu “Spēlēju, dancoju”, kā arī mūziku dokumentālaijai filmai “Pūt, vējiņi”. Mūzikas zinātniece Ingrīda Zemzare grāmatā “Jauno mūzika pēc divdesmit gadiem” raksta: “.. Imants Kalniņš iet rokrokā ar Imantu Ziedoni – kā filosofs publicists, kā virzienrādītājs, kas vējagriežu nebaidās, kam nebūtiskas bažas – ko par mani domās, ja es raudāšu, kas nekautrējas savas dvēseles kailuma un mīlestības spēka.”

Uzvedumā “Imants un Ziedonis” klausīsimies fragmentus no oratorijas “Dzejnieks un nāra”, vispārzināmus hitus “Mīlestība divreiz neatnāk”, “Visskaistākām ogām pasaulē”, “Buramdziesmiņa” (“Kamēr vien akmens augs”) un virkni mazāk zināmu vai pavisam aizmirstu dziesmu, kuru skaitā, piemēram, slavenais teksts “Mūžu mūžos būs dziesma”, tik ne Valtera Kaminska bravūrīgajā, bet Kalniņa liriskajā izklāstā.

Imanta Kalniņa dziesmas speciāli šim uzvedumam aranžēja dziedātājs un komponists Andris Sējāns, ģitārists Kaspars Zemītis un Valmieras teātra Mūzikas daļas vadītājs Emīls Zilberts. Kopā ar Latvijas Radio kori un kora solistiem Gundegu Krūmiņu, Ivetu Romancāni un Jāni Strazdiņu uzvedumā piedalīsies rūdīts ziedonists Renārs Kaupers. Instrumentālajā grupā spēlēs flautists Aldis Klučnieks, vijolnieks Aleksejs Bahirs, ģitārists Kaspars Zemītis, kontrabasists Jānis Stafeckis, sitējs Ivo Krūskops un pianists Aldis Liepiņš.

Dziesmas mīsies ar Imanta Ziedoņa balss ierakstiem – dažādos laikos dokumentētiem dzejas lasījumiem un esejiskām pārdomām jeb jēdzienu spēlēm, kas ierakstītas Latvijas Radio pirms desmit gadiem, godinot dzejnieku 70. dzimšanas dienā.

Uzveduma idejas autora Sigvarda Kļavas izvēlētie Ziedoņa pārdomu jēdzieni ir bērni (draudzīgums, kas jāpēta), pilsēta (šis lielais cietums), province (aizdžungļojusies teritorija iepretim Rīgai kā ģeniālai vai idiotiskai galvai ar mazām, tizlām rociņām un kājiņām), pavasaris (prasts, nepatīkams gadalaiks), laiks (kustības skaitlis), ceļš (ir jāiet, kamēr gudrība sāk nākt caur pēdām), vēstules (jābūt ļoti kulturālam cilvēkam, lai rakstītu vēstules), draugi (esmu pārāk egocentrisks, lai komentētu šo jēdzienu) un, protams, taureņi – šīs Ziedoņa apbrīnotās netveramās, efemerās būtnes.

uz festivāla noslēguma koncertu un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV