Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Baltijas vecākais īru krogs Paddy Whelan’s svin pilngadību

Easyget.lv, 20.06.2013. 10:36

Ar Īrijā tapušu mākslas darbu izstādi, folkroka grupas Spiritual Seasons (Ukraina) un īru deju studijas Ceili Rue (Latvija) koncertu 20.jūnijā Baltijas vecākais īru krogs Paddy Whelan’s uzsāk savas 18 gadu pastāvēšanas svinības mēneša garumā.
Baltijas vecākais īru krogs Paddy Whelan’s svin pilngadību

Paddy Whelan’s pilngadības svinības ceturtdien, 20.jūnijā, sāksies pulksten 18:30, atklājot mākslinieka Marta Dakņa (1956) izstādi "Recepte", informē kroga pārvaldnieks Edijs Bērziņš. Izstādē apskatāmie darbi tapuši Martam Daknim raksturīgajā multimediālajā autortehnikā, gan dažādas metodes – glezniecību, datorgrafiku, fotogrāfiju un lielformāta izdruku – sintezējot vienā formātā, gan arī izmantojot tradicionālo akrila glezniecību uz audekla. Paddy Whelan’s izstādītie darbi radīti Latvijā un Īrijā, Cill Rialaig Artists Retreat radošajā nometnē 2012.gada jūlijā – augustā. Tādēļ arī izstādes nosaukums un koncepcija ir “Recepte: īru sautējums ar latviešu piedevām”. Cill Rialaig Artists Retreat ir ekskluzīva vieta, kur tiek uzaicināti mākslinieki no visas pasaules, turklāt ne tikai vizuālās mākslas pārstāvji, bet arī mūziķi, rakstnieki un dzejnieki.

Savukārt pulksten 19:30 savu uzstāšanos sāks īru un skandināvu folkroka grupa Spiritual Seasons. Šo muzikālo apvienību no Harkovas (Ukraina) var uzskatīt par īru kroga vienaudzi, jo ansamblis dibināts 1994.gadā. Pēdējos gados grupa savu repertuāru papildinājusi arī ar mūziku no Francijas, Vācijas un Somijas. Savos pastāvēšanas gados Spiritual Seasons ierakstījusi deviņus studijas albumus.

Īpaši jāuzsver, ka Spiritual Seasons būs pirmais ansamblis, kas uzstāsies uz jaunuzbūvētās Paddy Whelan’s brīvdabas skatuves 160 kvadrātmetrus plašajā kroga iekšpagalmā.

Īstas īru dzimšanas dienas svinības nebūtu iedomājamas bez dejām, un 20.jūnija vakarā par tām rūpēsies meitenes un puiši no īru deju studijas Ceili Rue (Rīga) Rutas Kapustaites vadībā.

“Esmu neviltoti priecīgs par doto iespēju jau desmito gadu rūpēties par Paddy Whelan’s paba un tā apmeklētāju labsajūtu. Šī ir ļoti īpaša vieta ar patiesi bagātu un raibu vēsturi, kultūrvēsturisko bagāžu un zināmu ietekmi uz Rīgas krogu dzīvē notiekošo jau astoņpadsmito gadu, kas pabam nav daudz globālā izpratnē, bet noteikti vērā ņemami Baltijas un ne tikai mērogā. Izmantojot iespēju, vēlos pateikt Paldies un Sláinte! ikkatram, kurš šajos gados ir devis savu pozitīvo pienesumu Paddy Whelan’s attīstībai! Arī šodien mēs šeit, Paddy, neesam atkāpušies no sākotnējas idejas un īru krogu tradīcijas piedāvāt saviem viesiem ne tikai garšīgu maltīti, aukstu alu plašā klāstā un izklaides iespējas demokrātiskā gaisotnē, bet vienmēr paturam prātā, ka mūsu pienākums ir censties sniegt vairāk nekā no mums, iespējams, sagaida. Paddy Whelan’s īru krogā notiekošo joprojām vislabāk raksturo īru izteiciens “Craic Agus Ceol”, kura viena no nozīmēm ir: “Draugu lokā labi pavadīts laiks,” stāsta Edijs Bērziņš.

Paddy Whelan’s tika dibināts 1994.gadā, bet savas durvis pirmajiem apmeklētājiem vēra 1995.gada jūnijā. Šajos gados īru krogā, kas tautā tiek dēvēts vienkārši par pabu, Padiju vai Sarkano, nosaukumu aizgūstot no fasādes krāsas, “izaugušas” vairākas apmeklētāju un personāla paaudzes. Ar īstu īru garu un bohēmisku piesitienu Paddy pavadīto laiku atceras ne viens vien sabiedrībā zināms cilvēks. Britu portāls cheapflights.co.uk savā ceļojumu blogā ierindojis Paddy Whelan’s īru krogu vecāko ārpus Īrijas strādājošo īru krogu TOP-10 (saite: http://news.cheapflights.co.uk/top-10-oldest-irish-pubsoutside-ireland/).

Turpinot 18 gadu jubilejas svinības, 21.jūnijā Paddy Whelan’s apmeklētājus priecēs duets Heartbreakers Bro’s, savukārt pēc nedēļas, 28.jūnijā, krogā uzstāsies Hard Cherry Band, kas ir jauns latviešu-bulgāru kopprojekts. Grupas
repertuāra ietilpst klasiskā roka, blūza un soul muzika.

Foto: Paddy Whelan’s. Foto (c) flickr.com/Ms L

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV