Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Liepājas stīgu kvartetam 1.vieta Baltijas valstu stīgu kvartetu konkursā

Easyget.lv, 25.06.2013. 18:54

No 14. līdz 19.jūnijam Rīgā norisinājās pirmais Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvarteta festivāls-konkurss, kurā pirmo vietu un galveno balvu – 10 stundu ierakstu Latvijas Radio – ieguva Liepājas stīgu kvartets, informē Liepājas Simfoniskā orķestra pārstāve Iveta Vēvere.

Par izcīnīto 1.vietu un balvām – Latvijas Radio dāvāto 10 stundu ierakstu studijā, gan arī Vides ministrijas un Rēzeknes pilsētas dāvāto iespēju sniegt koncertu jaunajā Austrumlatvijas koncertzālē – neizsakāmi gandarīta ir Liepājas stīgu kvarteta pirmā vijolniece Līga Baltābola: „Lai sagatavotos šim konkursam, mēs ieguldījām tiešām pamatīgu darbu. Arī finanses, jo visas nedzīvojam Liepājā un tāpēc regulāri nācās pārvietoties maršrutā Liepāja – Rīga, Rīga – Liepāja. Ar mēģinājumu telpām arī nebija vienkārši, bija reizes, kad mēģinājām pat Rīgas Zoodārzā. Bet tas viss bija tā vērts! Ir milzīgs prieks par daudzajiem komplimentiem no žūrijas un klausītājiem!”

Liepājas stīgu kvartets pašreizējā sastāvā spēlē gandrīz trīs gadus, bet tā aizsākumi meklējami 1998.gadā, kad Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) otro vijoļu grupas koncertmeistare Ginta Alžāne, pieaicinot orķestra kolēģes, mācību procesa laikā izveidoja stīgu kvartetu. Kvarteta čelliste kopš pirmsākumiem ir Dina Puķīte. 2010.gadā pirmo vijoli kvartetā sāka spēlēt LSO pirmo vijoļu grupas koncertmeistare un soliste Līga Baltābola, kā arī tobrīd orķestra altu grupas otrā koncertmeistare Karlīna Īvāne (pašreiz brīvmāksliniece un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) doktorante).

Kvarteta repertuārs ir ļoti dažāds – no klasikas līdz pat mūsdienu mūzikai. Tas regulāri koncertē Latvijā, tostarp bijuši koncerti 2001.gadā Doles kamermūzikas festivālā ar klarnetistu Ģirtu Pāži, 2002.gadā Komponistu savienības jauno telpu atklāšanā ar klarnetistu Anriju Pitenu, sadarbības projektos ar savulaik vēl aktīvi muzicējošo klarnetistu Uldi Lipski, 2007.gadā amerikāņu komponista Čārlza Grifina autorvakaros Liepājā, Rīgā un Cēsīs un atjaunotajā festivālā „Liepājas vasara”.
Liepājas stīgu kvartets regulāri papildina savas prasmes dažādās meistarklasēs un pagājušā gada jūnijā ar izcilību absolvēja JVLMA maģistrantūru profesores Agnes Sprūdžas stīgu kvarteta klasē.

Pirmā Latvijas konservatorijas absolventa – leģendārā vijolnieka Arvīda Norīša vārdā nosaukto festivālu-konkursu rīkoja Rakstniecības un mūzikas muzejs, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Žūrijas komisijā bija gan Latvijas pārstāvji vijolniece Terēze Zīberte-Ījaba (JVLMA stīgu instrumentu katedras vadītāja), čelliste Agne Sprūdža (JVLMA asociētā profesore) un komponists Andris Vecumnieks (diriģents un JVLMA asociētais profesors), gan arī pārstāvji no Lietuvas – vijolniece Audrone Marija Vaiņūnaite (Viļņas stīgu kvarteta pirmā vijole un Lietuvas Mūzikas akadēmijas profesore) un Zviedrijas – vijolnieks Tobiass Granmo (pasniedzējs un Klasikas katedras studiju daļas direktors Mūzikas un drāmas akadēmijā Gēteborgas universitātē).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV