Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

„Jaunās Zvaigznes’ 2007” kārtējās atlases kārtas konkurss

Ivars Tontegode, 04.04.2007. 12:30 | komentāri (37)

2007. gadā konkurss veltīts latviešu leģendāro rokgrupu - LĪVI, PĒRKONS, CREDO, SĪPOLI, JUMPRAVA, ZODIAKS, OPUS PRO, REMIX, LĀDEZERS, REBEL un citu autoru un izpildītāju repertuāram. Konkursantiem ir iespēja piedalīties konkursā ar savu pašsacerētu dziesmu, ja tā atbilst rokmūzikas žanram.
„Jaunās Zvaigznes’ 2007” kārtējās atlases kārtas konkurss

Galerijas:

Jautājums, ko uzdod organizatori, ir diezgan provocējošs. “Kāpēc rokmūzika vienmēr bijusi elitārāka par popu un šlāgeri? Ir vai nav rokmūzika latviešu kultūras sastāvdaļa?”

Jau iekļuvis pa durvīm un nokāpis līdz telpām, kuras zemākas par trotuāru, es sapratu, kas šis par pasākumu. Pirms ierašanās, manā fantāziju pasaulē bija uzbūrusies vīzija par garmatainiem “alternatīvistiem”, kas, tricinot „pačkas” mūzikas ritmā, izdzied latvju roka balādes. Bet, puis, atgriezies realitātē!

Realitāte - daudz skaisti sapucējušos meitenīšu, gandrīz neviena zēna. Visrocīgākais puisis ar melnām brillēm nosēdēja pie garderobes visu koncerta laiku, žēl.

Nu ko, publika tā pati, kas kāpj uz skatuves un, protams, skolotāji un vecāki. Dāmas čubina savus mīļumus, sakārto kleitu atlokus, tēvi kautrīgāki, sasēduši ap galdiņiem un aiz stresa iztukšo vienu mazu piņģerotu. Nu ne ko, es ar paņēmu vienu aliņu un ieslīdu „sapnī”. Tas nekas, ka bezalkoholiskais, bet nosodošas, ietrenētas skolotāju acis mani caururbj.

Žūrijā tādas leģendas, kā Maija Lūsēna (Zodiaks), Guntis Veits (Credo) un Harijs Zariņš (Opus Pro).

Konkursā tiek dziedātas tādu leģendāru grupu, kā Līvi, Pērkons, Credo, Sīpoli, Jumprava, Zodiaks, Opus Pro, Remix, Lādezers un Rebel dziesmas.

Vakaru vada leģendārā bērnu dziesmu autore un mūzikas cienītāja - Laila Ilze Purmaliete. Konkurss ir plaši pārstāvēts, dalībnieki ir dikti daudz, ap 30 gab., neskaitot korus, vai kā labāk skan, popgrupas. Piedodiet, bet nevienu no konkursantiem es par rokgrupu nenosauktu.

Tā kā pilnīgi visus dalībniekus es nenoskatījos, nespēju noskatīties, vai kaut kā tamlīdzīgi, tad pieminēšu tos, kas man iespiedās prātā mūzikas, atraktivitātes vai izskata dēļ.

Pirmā grupa ir „Rakari” ar dziesmu „Tā ir jānotiek”, (A. Mednis), muzikālais pedagogs Žanete Jansone. Ak mans Dievs, bērniem nav iemācīts rīkoties ar mikrofonu, balsis pazūd, skaņotājs, sirms bizainis, pat skaņu celiņu nav normāli ieslēdzis. Vi die! Bet varbūt man gribas par daudz. Tie ir tikai bērni, un varbūt viņu pirmā uzstāšanās? Un varbūt es neesmu īstajā vietā ar īsto garastāvokli?

Bet nav tik traki, ir arī brīži, kad pat es varu pasmaidīt bez skābuma piegaršas. Piemēram, popgrupa „Tev un man” (6-17g.) „Ozolam”(Līvi), muzikālais pedagogs Igeta Gaiķe. Iznāk priekšā skaistas meitenītes vienādās kleitiņās, latviskas sejiņas, priekšā vispirms nostājas lielākās meitenes un mazās viņām aiz muguras ar mugurām pret skatītājiem. Dziļa koncepcija. Kad tekstā ir īstais brīdis, mazākās iziet priekšā lielajām un sāk arī dziedāt, pievienojot bērnišķīgo balsu saldo glazūru. Beigās jau lielās paņem mazās uz rokām un noslēgums ir grandiozs. Spēcīgi, patriotiski, mūsu nākamās mātes, kas atražos izmirstošo latvju tautu. Bet smiekliem nav vietas, vēl nav tik traki, kosmopolīti nav pārņēmuši visu pasauli. Nav tik traki, nav, nav.

Un visam pāri jau ir Ralfs Eilands (13g.), „ Komunālais blūzs”, (Remix), muzikālais pedagogs Nijole Berezina. Tiešām laba uzstāšanās un ļoti profesionāla. Puisis pilnīgi citā līmenī, salīdzinot ar visiem iepriekšējiem „sauleszaķiem” un pāraugušiem zaķiem. Šajā alkoholiķu klasikā viņš pats iekļāvis modernizējumus, ar muti taisot tos „reperu bļurķšķus”. Un kustības arī atstrādātas. Viens no uzvarētājiem.

Un tad arī eksotika. Īsta „Afrolat” pārstāve Lingita Bopulū, kura dziedāja Līvu dziesmu „Zušu dziesma”. Nezinu, kas vairāk spēlēja, viņas pārsteidzošā šokolādes sejiņa ar piena piejaukumu, vai tiešām labā balss. Un kustības tik organiskas, kā pie ugunskura zem plašajām Āfrikas debesīm, bet kopsummā tiešām izcili. Pat pretinieces publikā sāka kustināt rociņas vilnīšu formā. Jauki. Vēl viena uzvarētāja.

Vairāk gan nepaliku šai vietā, bet varu vien biebilst, ka Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas konkurss „Jaunās zvaigznes” norisinās jau sesto gadu un jauno talantu sniegumu aicināts vērot ikviens interesents.

Bet runājot par konkrētās kārtas zvaigznēm, noteikti vajadzētu pieminēt arī uzvarētājus un, proti, šoreiz sevi visspožāk parādīja mūzikla ”Mūsdienu pasaka par pelnrušķīti” zvaigzne, Prinča lomas atveidotājs Ralfs Eilands (13g.), savdabīgā manierē ar repa elementiem izpildot grupas REMIX hītu „Komunālais blūzs”. Savukārt jauniešu grupas līderis bija 17-gadīgais Juris Ludženieks ar „Finka āriju” no J.Lūsēna un M.Zālītes rokoperas SFINKSA.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV