Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Zināmi pirmie festivāla “Zemlika” dalībnieki

Easyget.lv, 02.07.2013. 16:01

Līdz ar pirmo mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla “Zemlika” dalībnieku izziņošanu sākusies biļešu tirdzniecība uz pasākumu, kas 25. un 26. oktobrī notiks Latvijas mazākajā pilsētā – Durbē.
Zināmi pirmie festivāla “Zemlika” dalībnieki

Kā pirmie mūziķi un to kolektīvi, kas veidos trešā festivāla “Zemlika” koncertu programmu, zināmi Daina Dieva no Lietuvas, Gregs Hainzs (Greg Haines) no Lielbritānijas, Jozefs van Visems (Jozef Van Wissem) no Nēderlandes, apvienība “K-X-P” no Somijas un “Urban Trio” no Latvijas, informē festivāla rīkotāji biedrība SKYR. Jau drīz festivāla programma tiks papildināta gan ar vairākiem pašmāju un ārvalstu mūziķiem, gan citām, nu jau par neiztrūkstošām tradicionālās kultūras, mākslas un izglītojošām aktivitātēm.

Biļetes uz festivālu “Zemlika” nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā Bezrindas.lv. Tikai pirmo 50 biļešu cena ir Ls 14.00. Ar laiku tās kļūs dārgākas, turklāt, ņemot vērā festivāla norises telpu ietilpību, uz festivālu “Zemlika” pārdošanā ir stingri ierobežots skaits biļešu.

Daina Dieva ir lietuviešu mūziķe un māksliniece no Kauņas. Lai arī pati nelabprāt ļaujas aicinājumiem definēt savu mūziku, Dainas Dievas daiļradē, kas fiksēta arī trīs albumos, saklausāma gan dark ambient, gan post folk žanriem raksturīgā estētika, gan misticisma un senatnīgas daudzbalsības iezīmes. Pēdējais Dainas albums klajā nācis jau pirms vairāk nekā diviem gadiem izdevniecības "Section XIII•.•COMA" paspārnē, savukārt, vēl iepriekšējo ar nosaukumu "Nakcia" jeb "Nakts" par brīvu iespējams lejuplādēt izdevniecības "Dark Winter" mājaslapā internetā. Uzstāšanās Durbē māksliniecei būs līdz šim vien otrā Latvijā.

Gregs Hainzs (Greg Haines) ir jaunās paaudzes pianists un komponists no Lielbritānijas, kurš pēdējos gadus, līdzīgi kā daudzi citi ārvalstu mūziķi, dzīvo Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Mūziķi, kas jau agrā bērnībā izrādīja interesi par klavierspēli, šī akustiskā instrumenta iespējamo biedrošanos ar citām, elektroniskām ierīcēm, un vēlāk apguva arī čella spēli, varētu ierindot līdzās tādiem savas paaudzes domubiedriem kā Nils Frāms (Nils Frahm), Oulavūram Arnaldsam (Ólafur Arnalds), Pīteram Broderikam (Peter Broderick) un citiem. Ne tikai tāpēc, ka Gregu ar nosauktajiem un daudziem citiem vieno radošas sadarbības saites un līdzīga muzikālā domāšana, bet arī tāpēc, ka, līdzīgi pārējiem, arī Gregs iesaistās dažādos blakus projektos, rakstot mūziku video darbiem un deju uzvedumiem. Kamēr top šis paziņojums, Gregs uzstājas Roskildes festivālā Dānijā, bet drīz vien pēc viņa koncerta Durbē pirmizrādi Karaliskās Operas namā Londonā piedzīvos režisora Deivida Dousona (David Dawson) uzvestā baleta izrāde Karaliskā baleta trupai, kurai Gregs komponējis mūziku.

Gregs Hainzs nesenā koncertā Čehijā:

Jozefs van Visems (Jozef Van Wissem) ir holandiešu avangarda komponists un baroka lautas meistars, kas pēdējos gadus biežāk uzturas Ņujorkā, ASV. Viņa mūzika ir nepārblīvēta un tieša, reizē hipnotiska un melodiska, kas cieņpilni ievelk klausītāju transcendentālā stāvoklī un liek katram palēnināt mūzikas klausīšanos kā individuālu pieredzi. Jozefs gan nepaguris koncertē dažādās vietās pasaulē, gan lasa lekcijas par lautas "atbrīvošanas" tēmu, gan pēdējos gadus ir vienā duetā ar pazīstamo režisoru Džimu Džārmušu (Jim Jarmusch). Abi ir izdevuši vairākus studijas ierakstus, turklāt nesen par abu komponēto mūziku Džārmuša pēdējai filmai "Only Lovers Left Alive" saņēmuši "Cannes Soundtrack Award 2013", ko piešķir labākajam Kannu kinofestivāla konkursa filmu skaņas pavadījumam.

"K-X-P" ir trio no Helsinkiem Somijā, kuras sastāvā muzicē katrs par sevi jau leģendas statusu iemantojuši vīri, "simts arodu meistari". Proti, grupas garīgais līderis un reizē vokālists ir producents un studijas burvis Timo Kaukolampi (Timo Kaukolampi), bet bungas spēlē Tomi Lepenens (Tomi Leppänen), kurš galvenokārt zināms kā somu kolektīvu "Circle" un "Pharaoh Overlord" dalībnieks. Ņemot vērā Timo pieredzi producējot norvēģu dziedātājas "Annie" ierakstus, Tomi bungu spēli minētajos stoner, sludge un kraut rock žanru milžos, kā arī Tuomo Puronena (Tuomo Puronen) iepriekšējo saspēli ar Timo grupā "Op:I Bastards", rezultāts ir tāds, ka "K-X-P" mūziku var saukt gan par "gotisku "LCD Soundsystem"", gan par "sintezatoru kraut rock", gan ierindot kaut kur pa vidu starp "Animal Collective" un "Chemical Brothers", gan, galu galā, piesaukt bītlu "Sgt. Pepper's..." laika popsīgumu... Un melojis nebūs neviens, jo, pateicoties bezgalīgajām atsaucēm savā mūzikā, "K-X-P" patīk tik daudziem - no Džeimsa Bleika (James Blake) līdz "Moon Duo", no "SXSW" līdz Roskildei, no "The Quietus" līdz "MOJO".

Visbeidzot, Latvijas mūziķus festivālā pārstāvēs arī "Urban Trio", kuru veido pianists, komponists un "Latvijas Radio 3 Klasika" ētera balss Edgars Raginskis, viens no trīsdesmitgadnieku paaudzes profesionālākajiem un radoši ziņkārīgākajiem saksofonistiem Arvīds Kazlausks un dīdžejs Kristaps Krievs, kurš daudziem pazīstams ar savu skatuves vārdu DJ Krii. Mūziķi kopīgi ir izveidojuši koncertprogrammu "Lielpilsētas stāsts", kas nesen izskanējusi arī Rīgas festivāla koncertā Saulkrastos, un kuru paši dēvē par "laikmetīgās mūzikas ceļojumu pa pilsētas džungļiem". Savā programmā trio iekļāvis gan komponistu Jaceka Grudzeņa, Hansa Otes, Karenas Tanakas un Jakoba ter Velheisa, gan pašu radītus darbus.

Neliels ieskats "Lielpilsētas stāstā”:

Kā minēts iepriekš, mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" Latvijas mazākajā pilsētā Durbē norisināsies 25. un 26. oktobrī. Arī šogad festivāls aptvers vairākas no mākslām - mūziku, teātri, jauno mediju mākslu un vizuālo komunikāciju un kino. Galvenokārt bērniem un jauniešiem, bet reizē arī citiem interesentiem būs iespēja piedalīties gan mūzikas, gan jauno mediju mākslas meistarklasēs. Festivāla otrajā dienā notiks zemnieku, amatnieku un godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus, galvenās lomas atvēlot Durbes un novada, kā arī tuvējo kaimiņu saimniecībās gada laikā izaudzētajam, darbnīcās un ražotnēs paveiktajam. Pasākuma laikā skolas ēdamzālē tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns, kura ēdienkarte tiks veidota, izmantojot lielākoties tikai Durbes novadā izaudzēto, izslaukto, sasieto un citādi saražoto.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad festivāla "Zemlika" norises vietas Durbē būs vairākas - Durbes kultūras nams, A. Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, A. Kronvalda Durbes vidusskola, Durbes muzejs, Durbes luterāņu baznīca un citas. Festivāla centrā joprojām noturot 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncertus divu dienu laikā - no ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, no tautas jeb "folk" mūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai, un uz tiem tirgojot biļetes, visas pārējās augstākminētās norises vietējiem un pilsētas viesiem tiks piedāvātas bez maksas.

Internetā:
www.facebook.com/zemlika
www.twitter.com/zemlika

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV