Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

10. Kremerata Baltica festivāla Rīgas koncertā – Miša Maiskis un Kremerata Baltica

Easyget.lv, 05.07.2013. 11:10

10. Kremerata Baltica festivāla ,,Mēs romantiķi” Rīgas koncertā šodien, 5.jūlijā, plkst.20.00 Svētā Jāņa baznīcā uzstāsies pasaulslavenais čellists Miša Maiskis un orķestris Kremerata Baltica.

Koncerts no cikla “Dzimuši Rīgā” ir veltīts Rīgas – nākamās Eiropas kultūras galvaspilsētas ieskaņai. Programmā skanēs P.Čaikovska Serenāde stīgu orķestrim unVariācijas par rokoko tēmu čellam un stīgām, R.Šūmaņa Koncerts čellam un orķestrim la minorā un P.Vaska “Musica dolorosa” stīgu orķestrim, všta festivāla rīkotāji.

Mišu Maiski (1948) Rīga ar lepnumu var dēvēt par savējo: te aizritējusi viņa bērnība un sperti pirmie soļi mūzikā Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. No 1962. gada viņš iz-glītību turpina Pēterburgā, 18 gadu vecumā izcīnot pirmo vietu prestižajā P.Čaikovska Starptau¬tiskajā konkursā, kas jaunajam mūziķim paver ceļu studijām Maskavas konservatorijā pie Mstislava Rostropoviča. Kad viņa māsa, pianiste Līna Maiska pēc studijām toreizējā J.Vītola Latvijas Valsts konservatorijā 1969. gadā emigrēja uz Izraēlu, Miša Maiskis tika vainots “padomju dzimtenes nodevībā” un nonāca ieslodzījumā darba nometnē netālu no Gorkijas, kur bez smagā fiziskā darba un pazemojumiem divus gadus viņam bija liegta arī iespēja nodarboties ar mūziku.

Tikai 1972. gadā, saņēmis atļauju izbraukt uz Izraēlu, viņš varēja doties brīvajā pasaulē un turpināt iesākto ceļu mūzikā. Jau pēc gada Maiskis guva uzvaru G. Kasādo Starptautiskajā čellistu konkursā Florencē, ar Pitsburgas Simfonisko orķestri debitēja Karnēgi zālē un kā dāvanu par savu izcilo sniegumu saņēma 18. gadsimta meistara Montanjana čellu un iespēju papildināties izcilā ukraiņu izcelsmes amerikāņu čellista Grigorija Pjatigorska meistarklasē.

Kopš 1975. gada Miša Maiskis koncertē pasaules slavenākajās koncertzālēs ar labākajiem orķestriem un ir viens no orķestra Kremerata Baltica iemīļotākajiem partneriem. Kamermūzikas programmās viņš uzstājies kopā ar Martu Argerihu, ar kuru sadarbojas jau vairāk nekā 25 gadus, muzicējis arī ar R. Lupu, G. Krēmeru, J. Bašmetu, V. Repinu, Z. Metu, V. Aškenazi, L. Bernstainu u.c., sniedzis neskaitāmus solo vakarus, piedalī¬jies daudzos mūzikas festivālos, tai skaitā arī Lokenhauzā un Zalcburgā, kopš 2004. gada vairākkārt koncertējis savā dzimtajā pilsētā Rīgā.

Mstislavs Rostropovičs, raksturojot savu audzēkni Mišu Maiski, teicis: “Viņa spēlē poēzija un izsmalcinātība apvienojas ar lielu temperamentu un spožu tehniku”, bet par mākslinieka spēju visiem zināmas un klasiskas vērtības pasniegt pavisam jaunā skatījumā, varēs pārliecināties arī šī koncerta klausītāji.

Ar šo koncertu Kremerata Baltica turpina Rīgai – Eiropas kultūras galvaspilsētai 2014 veltītu ciklu,,Dzimuši Rīgā”.

Biļetes - ,,Biļešu Paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV