Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Koris Balsis sadziedas ar prestižu britu kori

Easyget.lv, 05.07.2013. 13:36

Šodien, 5.jūlijā, Vispārējo Latviešu Dziesmu un deju svētku ietvaros Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā notika Londonas Universitātes Karaliskās Holovejas koledžas kora sadziedāšanās ar sadraudzības kori Latvijā - jauniešu kori „Balsis”, tādējādi apliecinot abu kultūru bagāto mūzikas un dziedāšanas tradīciju. 
Koris Balsis sadziedas ar prestižu britu kori

Šovakar ar koncertu Rīgas Doma baznīcā plkst. 22:00 noslēdzas prestižā britu kora koncerttūre Latvijā. 

Londonas Universitātes Karaliskās Holovejas koledžas koris ir atpazīstams ar Baltijas komponistu darbu izpildīšanu. Latvijas koncerttūres ietvaros koris ir uzstājies Rīgas un Valmieras baznīcās un piedalījies starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā “Vox Angelica”, priecējot klausītājus ar Latvijas komponistu - Pētera Vaska, Pētera Plakida, Riharda Dubras un Artūra Maskata skaņdarbiem.

Lielbritānijas vēstniece Latvijā Sāra Koulija saka: „Man ir ļoti paveicies, ka savu darbu vēstniecībā Latvijā esmu uzsākusi tikai pāris nedēļas pirms Latviešu Dziesmu un deju svētkiem. Dažādie dziesmu, deju un teātra priekšnesumi šīs nedēļas laikā ir bijusi lieliska iespēja iepazīt Latvijas kultūru, tradīcijas un vēsturi. Sadziedāšanās vēstniecībā bija skaists un emocionāls pārdzīvojums, īpaši interesanti bija dzirdēt Karaliskās Holovejas koledžas kora priekšnesumu latviešu valodā.” Britu kora diriģents Ruperts Gafs priecājas par sagaidīšanu un viesmīlību Latvijā un norāda uz abām kultūrām tuvajām koru dziedāšanas tradīcijām – „Man ir prieks iepazīt un arvien vairāk atklāt Latvijas bagātību koru mūzikā. Britiem ir ļoti stipras un senas koru dziedāšanas tradīcijas, kas atšķirībā no Latvijas ir vairāk saistītas ar baznīcu un garīgajiem dziedājumiem”.

Latvijas jauniešu kora „Balsis” diriģents un mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis ir gandarīts par abu koru kopējiem plāniem arī nākotnē – „Abi kori paredzējuši sadarboties „Missa a cappella” projektā, kura ietvaros Ērika Ešenvalda un vēl nezināma britu komponista a cappella mesas pa vienai ierakstīs gan jauniešu koris „Balsis”, gan Karaliskās Holovejas koledžas koris”.

Londonas Universitātes Karaliskās Holoveja koledžas koris tiek uzskatīts par vienu no labākajiem koledžu jauktajiem koriem Apvienotajā Karalistē. Koris sniedz ap 50 koncertu gadā, īpaši specializējoties vēlās renesanses un mūsdienu mūzikā. Koris sadarbojas ar pasaulē atzītiem māksliniekiem kā Britten Sinfonia, London Mozart Players, un regulāri ir dzirdams BBC Radio 3.

Šovasar iznāks kora jaunākais ieraksts Kreek's Notebook, kura mūzikas autori ir Baltijas valstu pārstāvji - T. Korvits, A. Maskats un P. Plakidis. Kora diskogrāfijā jau ir ieraksti ar R. Dubras un V. Miškina mūziku.

Foto: Sadziedas kori Balsis un Londonas Universitātes Karaliskās Holovejas koledžas koris. Foto (c) Ingus Bajārs

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV