Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Skaņu Mežā 2013 uzstāsies frīdžeza bundzinieks Viljams Hukers

Easyget.lv, 09.07.2013. 15:05

Festivāla akustiksi-elektroniskās mūzikas vakarā uzstāsies mūsdienu brīvās improvizācijas leģenda Viljams Hukers
Skaņu Mežā 2013 uzstāsies frīdžeza bundzinieks Viljams Hukers

10. oktobrī kinoteātrī Splendid Palace ar īpaši festivālam Skaņu Mežs 2013 sagatavotu improvizējošu mūziķu trio uzstāsies afro-amerikāņu frīdžeza bundzinieks Viljams Hukers, kas tiek vērtēts kā viens no atslēgas personībām mūsdienu brīvās improvizācijas žanrā, informē festivāla organizatoru pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Viljama Hukera (1946) (William Hooker) klātbūtne Skaņu Mežā šogad turpinās festivāla pētījumus frīdžeza un brīvās improvizācijas žanrā: ja līdz šim tie bijuši vairāk koncentrēti uz Eiropu (tostarp Evans Pārkers, Pēters Brocmans un Matss Gustavsons) un tai pieguļošajām pasaules daļām (improvizētāji no Beirutas izdevniecības Al Maslakh), tad šogad festivāls pievērsīsies tā saucamajai Ņujorkas ‘’loft jazz’’ scēnai – frīdžeza mūzikas daļai ar savu, atpazīstamu skanējumu un ciešāku vēsturi Amerikas džeza klasikai. Viljams Hukers ir uzskatāms par virtuozu bundzinieku avangarda džeza pasaulē, taču ir populārs ar savu muzikālo iztēli, kas plešas pāri žanru robežām; viņš ir spēlējis improvizētu mūziku gan ar kontrabasistu Viljamu Parkeru (William Parker), vinilatskaņošanas eksperimentētāju un mākslinieku Kristianu Mārkleju (Christian Marclay) un saksofonistu Sabiru Matīnu (Sabir Mateen), gan ar deju mūzikas un rokmūzikas pasaules pārstāvjiem, kā, piemēram, Sonic Youth dalībniekiem Lī Ranaldo (Lee Ranaldo) un Tūrstonu Mūru (Thurston Moore) vai ambientās mūzikas apakšžanra illbient producentu DJ Olive. Viņa muzikālais rokraksts ir viegli atpazīstams – to raksturo stipri, precīzi sitieni, kas allaž viļņojas apkārt konkrētam ritmam, taču nekad tam pilnībā neļaujas, radot spirdzinošu un intensīvu skaņu vētras mutuli.

Rīgā bundzinieks spēlēs īpaši Skaņu Mežam sagatavota trio sastāvā, ko veidos arī lietuviešu saksofonists un izdevniecības ‘’NoBusiness Records’’ līdzdibinātājs Liudas Mockunas (Liudas Mockūnas), ko prese ir salīdzinājusi ar Skaņu Meža pērno viesi Pēteru Brocmanu (Peter Brotzmann), un latviešu ģitārists un grupas Mona De Bo līderis Edgars Rubenis.

Liudas Mockūnas ir viena no vitālākajām personībām lietuviešu improvizētās mūzikas scēnā, un viņš ir spēlējis kopā ar tādām šī žanra autoritātēm kā zviedru saksofonistu no ‘The Thing Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson),krievu bundzinieku Vladimiru Tarasovu (Vladimir Tarasov), franču Ģitāristu Marku Dukrē (Marc Ducret) un virtuozo angļu kontrabasistu Beriju Gaju (Barry Guy), ar kuru 2012. gadā viņš laida klajā duetu albumu zem nosaukuma ‘’Lava’’. Žurnāls AllAboutJazz jau ir paspējis Mockūnasu salīdzināt ar Pēteru Brocmanu un uzsvērt viņa nozīmīgumu Baltijas valstu improvizētās mūzikas kultūrā. Savos priekšnesumos viņš spēlē soprānsaksofonu un bartionsaksofonu. Mockūnas ir arī izdevniecības NoBusiness records līdzīpašnieks; šis neatkarīgais ierakstu leibls ir kļuvis par vienu no mūsdienu centrālajiem frīdžeza mūzikas publicētājiem, izdodot tādu slavenu džeza avangardistu kā Viljama Pārkera (William Parker), Neita Vūlija (Nate Wooley), The Thing, Evana Pārkera (Evan Parker), Džo Makfī (Joe McPhee) un arī Viljama Hukera ierakstus.

Kopš 2010. gada vasaras Edgars Rubenis, kas pazīstams kā grupas Mona de Bo ģitārists, darbojas arī kā solomākslinieks. Iztikdams bez īpašiem skatuves segvārdiem un saglabādams sev ierasto instrumentu – elektrisko ģitāru, Rubenis darbojas improvizētās, laikmetīgās un elektroniskās mūzikas laukā, iedvesmu smeļoties no tādiem māksliniekiem kā Orena Ambarči (Oren Ambarchi), Keidži Haino (Keiji Haino) un Dereka Beilija (Derek Bailey), kā arī akadēmiskās mūzikas avangardistiem Džinačinto Ščelsi (Giacinto Scelsi) un Mortona Feldmana (Morton Feldman). Rubenis savā mūzikā kā galveno mediju izmanto skaņu, nevis harmoniskās un melodiskās secības. Pēdējā laika aktuālākās sadarbības Rubenim bijušas ar tādiem krievu mūziķiem kā Ilja Belorukovs un Aleksejs Borisovs, kā arī biežo Skaņu meža viesi Arturas Bumsteinas. 2012. gadā Rubenis izpildīja solo partiju latviešu komponistes Santas Ratnieces darba ‘’Ondulado’’ pasaules pirmatskaņojumā. Šobrīd Rubenis studē sonoloģiju Hāgā.

Festivāls Skaņu Mežs šogad noritēs 10.-12. oktobrī ar noslēguma koncertu 26. oktobrī. 10. oktobra koncertvakars noritēs Splendid Palace, un tiks veltīts akustiski-elektriskajai un akustiski-elektroniskajai mūzikai, kā arī audio-vizuāliem projektiem; 11. oktobrī noritēs Skaņu Meža ritmiskās mūzikas nakts koncertzālē Palladium, savukārt 12. oktobrī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā tiks prezentēta Skaņu Meža laikmetīgās mūzikas programma.

Tuvojoties festivālam, publiskajā telpā tiks izplatītas ziņas arī par citiem festivāla māksliniekiem un notikumu vietām.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Viljama Hukera viesošanās Rīgā notiek ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.

Vairāk info: www.skanumezs.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV