Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Senās mūzikas festivālu noslēgs Kremerata Baltica

Easyget.lv, 11.07.2013. 16:37

19. Starptautisko Senās mūzikas festivālu 13. jūlijā Rundāles pils dārzā noslēgs orķestris Kremerata Baltica ar koncertu „Baroka svētki pils dārzā”. Kopā ar izcilo orķestri uzstāsies jau pagājušajā vasarā Latvijas publikas iemīļotais un sirsnīgi sveiktais itāļu čella virtuozs Mario Brunello.
Senās mūzikas festivālu noslēgs Kremerata Baltica

Koncertā baudīsim Tēlemaņa tēlaino svītu “Dons Kihots”, divus Bokerīni darbus – Trešo čellkoncertu un iedvesmojošo “Madrides ielu naktsmūziku”, kā arī Jozefa Haidna orķestrim aranžēto enerģisko “Jātniekkvartetu” un Do mažora čellkoncertu, kur Mario Brunello būs visas iespējas apžilbināt mūs ar tehniski perfektu un vienlaikus siltas, intensīvas skaņas piesātinātu spēli.

Georga Fīlipa Tēlemaņa tēlainajā, skaņu efektiem bagātajā svītā “Dons Kihots” esam dona Kihota pamošanās liecinieki, pēc tam noskatāmies, kā viņš cīnās ar vējdzirnavām, līdzjūtīgi dalām viņa mīlas nopūtas, pēc Dulcinejas ilgojoties, vērojam Rosinantes un Sančo ēzelīša skriešanos un beigu beigās novēlam donam Kihotam saldu dusu.

Galantā stila pārstāvis mūzikā Luidži Bokerīni plašākai publikai vislabāk pazīstams ar slaveno menuetu. Bijis ievērojams čella spēles virtuozs un daudz koncertējis. Lielu daļu dzīves vadījis Madridē, un viņa “Madrides ielu naktsmūzika” ir veltījums šīs lieliskās pilsētas baznīcu zvaniem, kas aicina uz vakara lūgšanu, jauniešu dejām un ubagu dziesmām.” Bokerīni esot atzinis, ka šis gabals pilnīgi nederīgs ārpus Spānijas, kur tas neko neizsaka. Bet, ja esat spāņu kultūras cienītāji, Bokerīni tēlojums domāts tieši jums.

Koncerta otrajā daļā ar veselīgu zemnieka humoru apveltītais Jozefs Haidns – klausīsimies orķestrim aranžētu enerģisko “Jātniekkvartetu” un Do mažora čellkoncertu.

Mario Brunello ir pirmais itāļu mūziķis, kas uzvarējis Čaikovska konkursā (1986), un tas pavēra čellistam starptautisku solista karjeru: viņš spēlējis ar Filadelfijas orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Francijas Nacionālo orķestri, La Scala orķestri, Romas Sv. Cecīlijas akadēmijas orķestri, “Berlīnes filharmoniķiem” tādu diriģentu vadībā kā Valērijs Gergijevs, Zubins Mehta, Rikardo Muti, Seidzi Odzava, Daniēle Gati, Mjunvuņs Čuns, Jurijs Temirkanovs, Džuzepe Sinopoli, Karlo Maria Džulīni un Klaudio Abado, kurš atkārtoti aicinājis Mario Brunello pie Mocarta orķestra gan kā čellistu, gan kā diriģentu.

1994. gadā Brunello dibina Orchestra d’Archi Italiana, ar kuru daudz ceļo. Nozīmīgu daļu radošās dzīves Brunello veltī kamermuzicēšanai – sadarbojas ar Gidonu Krēmeru, Franku Pēteru Cimmermani, Juriju Bašmetu, Mauricio Pollīni, Andreu Lukezīni, kā arī ar Borodina un Albana Berga kvartetiem. Mario Brunello veido arī citas mākslas aptverošus projektus ar literāri filosofisku ievirzi no zinātnes līdz glezniecībai. Šajos projektos Brunello sadarbojas ar aktieriem, māksliniekiem, dizaineriem. 2012. gada Brunello piedalījās Arābu mūzikas nedēļā Austrijā, kur muzicēja kopā ar Kremerata Baltica mūziķiem. Viņš arī eksperimentē ar jaunas mūzikas radīšanas iespējām un piedalās multimediālos projektos.

Mario Brunello spēlē lielisku 17. gadsimtā būvētu Madžīni čellu, kurš kādreiz piederējis Franko Rosi.

19. Starptautisko Senās mūzikas festivālu atbalsta Rīgas dome.

Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV