Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mainīts koncerta „Bahs Rīgas Domā” norises laiks un dalībnieku sastāvs

Easyget.lv, 19.07.2013. 10:29

Introvertās mākslas festivāla Ad Lucem koncerts „Bahs Rīgas Domā” 27. jūlijā Rīgas Doma baznīcā tehnisku iemeslu dēļ sāksies plkst. 19:00, nevis 20:00 kā ziņots iepriekš.

Koncertā varēsim baudīt poētiskā un filozofiskā valdzinājuma apvītās J.S.Baha Čella svītas, kuras izpildīs šī gada Introvertās mākslas festivāla īpašais viesis, ievērojamais franču čellists Anrī Demarkets. Čella balsij pievienosies Rīgas Doma ērģeļu skanējums, aicinot klausītājus gremdēties Baha mūzikas majestātiskajās skaņās ērģelnieces Diānas Jaunzemes izpildījumā. Koncertā viņa aizstās ērģelnieku Ati Stepiņu, atskaņojot J.S.Baha solo skaņdarbus ērģelēm, kā arī veidos duetu saspēlē ar Anrī Demarketu.

Koncertā Rīgas Domā Anrī Demarkets atskaņos trīs J.S.Baha svītas čellam, kuras tapušas, sākot ar 1720. gadu, katru gadu pa vienai – laikā, kad Bahs strādāja par kapelmeistaru Kētenē, mūzikas mīļotāja prinča Leopolda galmā. Čella svītas ir atskaņojuši daudzi ievērojami solisti, arī Pablo Kazals, Jo-jo Ma, Miša Maiskis, Antonio Menezess, Žaklīna Deprē un Mstislavs Rostropovičs, jo Baha mūzikas poētiskais un filozofiskais valdzinājums liek atgriezties pie tām atkal un atkal. Anrī Demarketa interpretācija ir izcila, ko vēl spilgtāku dara viņa personīgi emocionālais stāsts un brīnišķi dziļais čella tembrs. Runājot par Baha Čella svītām, koncerta solists Anrī Demarkets uzsver: "Baha sešas svītas čellam ir apjomīgs skaņdarbu cikls, kurā, tāpat kā Bībelē, ieslēptas visas tās cildenās jūtas, ko vien spēj paust cilvēks. Ar dejas elementiem soloinstrumenta balss te tiecas pacelties virs zemes."

Latvijas klausītājiem jau vairākkārt bijusi iespēja iepazīt un novērtēt Anrī Demarketa virtuozitāti, aizrautīgo spēli un čella īpašo tembru kopš viņa uzstāšanās Introvertās mūzikas festivālā Ad Lucem 2005. gadā. Viņš aktīvi koncertē Tokijā, Ņujorkā, Lisabonā, Pēterburgā, Parīzē un citur pasaulē. Demarketam raksturīga jūtīga, kaismīga, reizē precīza un pārdomāta spēle. Viņa repertuārā ir dažādu žanru, laikmetu un stilu mūzika, Anrī ar viņam piemītošo entuziasmu iesaistās dažādos netradicionālos un neakadēmiskos projektos, veido muzikālas izglītības programmas bērniem un jauniešiem. Demarkets studējis Parīzes Nacionālajā Mūzikas konservatorijā, turpinājis izglītību maģistrantūrā Morisa Žendrona klasē, ieguvis Lavuazjē stipendiju un gadu pavadījis ASV pie Janosa Stārkera. Čellists piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, veicis virkni ieskaņojumu, kas saņēmuši prestižas balvas, tostarp viņa ierakstītais albums Romantiskais čells guvis mūzikas izdevuma Le Monde de la Musique atzinību. Mūziķis spēlē itāļu meistara Gofrēdo Kapas 1697. gadā darinātu čellu.

Diāna Jaunzeme maģistra grādu Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi prof. Tālivalda Dekšņa klasē, kas daudzus latviešu jaunos ērģelniekus sagatvojis šī sarežģītā instrumenta pārvaldīšanā. Diāna meistarību papildinājusi arī Nīderlandē, Enshedes Mūzikas augstskolā, kā arī vairākās meistarklasēs pie atzītiem ērģelniekiem Zviedrijā, Spānijā un Lietuvā. Jaunajai ērģelniecei ir veiksmīga konkursu pieredze. VII Starptautiskajā Hanzas pilsētu ērgelnieku konkursā Elburgā un Kampenā ieguvusi 1. vietu (2001). Par labāko lietuviešu laikmetīgās mūzikas interpretāciju starptautiskajā M.K.Čurļoņa ērģelnieku konkursā Viļņā (2003) D. Jaunzeme atzīmēta ar speciālbalvu balvu par labāko lietuviešu komponista laikmetīgās mūzikas interpretāciju. Koncertējusi Latvijā, Lietuvā, Ungārijā, Austrijā, Slovēnijā, Zviedrijā, Somijā.

No 24. līdz 28. jūlijam jau divpadsmito reizi uz koncertiem Rīgā, Gulbenē un Kuldīgā aicinās Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem.

Biļetes uz koncertu nopērkamas Rīgas Doma kasēs, „Biļešu servisa” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv, www.ticketshop.lv, cena Ls 7,00, skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV