Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Positivus „steidždaivings” un gumijnieki

Evita Bandere, 23.07.2013. 14:51

Positivus 2013 - viens no prātā paliekošākajiem festivāliem Salacgrīvas Zvejnieku parkā – programmas un atmosfēras ziņā
Positivus „steidždaivings” un gumijnieki

Galerijas:

Tie, kuri bija starp 6,5 tūkst. apmeklētāju pirmajā Positivus festivālā, kas notika 2007. gadā, noteikti atceras James eksplozīvo uzstāšanos, Mumiy Troll šarmu, teritorijā esošo karuseli, mežmalā ierīkoto kompakto telšu pilsētiņu. Nostāsti par to, cik Positivus bijis jauki, nākamajā gadā apmeklētāju skaitu vismaz divkāršoja. Festivāla septītais gads, kad pirmo reizi mūzikas entuziasti sanāk kopā trīs dienas, pulcē 30 tūkst. apmeklētāju un izpelnās Eiropas ieteikmīgo mediju uzmanību. Šonedēļ īpaši festivālam radītā vietnē www.pieci.lv iespējams noklausīties mākslinieku uzstāšanās.

Kamēr vairums mūzikas apskatnieku, kritiķu, jomas speciālistu, melomānu un radiostacijās spēlētās mūzikas patērētāju velta pamatotus sajūsmas pilnus vārdus festivālu noslēdzošajiem māksliniekiem, gribu spert dažus soļus festivāla notikumos, kas mūzikas programmā norāda uz marginālēm.

Trīs lietas – labas lietas

Skaitļu sasaiste ar kvalitāti latviešu sakāmajā kalpoja kā teicami ievadvārdi Jauna mēness trešajam atvadu iznācienam. Pēdējais no trim atvadu koncertiem kļuvis patiesi par noslēgumu latviešiem tik nozīmīgās rokgrupas darbībā. Izskanot pirmajām dziesmām, kļuva skaidrs, ka šoreiz klausītāji tiks aplaimoti ar, mūziķuprāt, labāko no labākā, repertuāru veidojot koncertzālē Palladium spēlēto dziesmu izlasei. Ar maziem izņēmumiem ik dziesmu pavadošās festivāla apmeklētāju piebalsis atsauca atmiņā nesen izskanējušos Dziesmu svētkus un norādīja un tautas spēju vienoties mūzikā, īpaši tad, ja tā skan dzimtajā valodā. Jauns mēness atgriezās trešo reizi, lai godam atvadītos. „Bija godam,” nākamajā dienā īsziņā atzina arī grupas vadītājs Ainars Mielavs.

Festivāla trešās dienas rīts atnesa smalku īslaicīgu lietu un pārliecību, ka nu darīšana ar festivāla smagāko grupu. Uz skatuves kāpa rokgrupa Inokentijs Mārpls, pulcējot negaidīti lielu pūli rīta cēlienam. Smaguma ziņā ar Mārplu, iespējams, konkurēja vien iepriekšējā dienā divus koncertus nospēlējusī grupa Pienvedēja piedzīvojumi, kas otrajā koncertā publikā izsauca steidždaivingu pat visliriskāko dziesmu laikā. Tikmēr Inokentijs Mārpls vadīja rītarosmes nodarbību tiem, kas aerobiku, skanot Haddaway un citu 90. gadu deju mūzikas zvaigžņu hitiem, nogulējuši. Pankroka leģendu izvēle par festivāla dienas programmas atklājējiem liek domāt par festivāla organizatoru labajiem nodomiem trešo dienu sākt sparīgi un skaļi. Nolūks attaisnojās.

Vēlā pēcpusdienā turpat, uz Nordea skatuves, kāpa Kanādas apvienība Suuns, kas perfektās proporcijās miksē rokmūziku ar elektroniku. Dzīvās diskotēkas cienīga uzstāšanās, apliecinot, ka ģitāra nav vis rokmūzikas atavisms vai ārišķība, bet grupas vokālista rokās izvirzās solo pozīcijā līdzās balsij. Viens no muzikāli atšķirīgākajiem ārvalstu viesu priekšnesumiem līdzās franču dīdžejkvartetam C2C.

Gumijzābakotās meitenes un tīras tualetes

Kaut par lietu saucams nokrišņu daudzums apmeklētājus tramdīja tikai pirmajā dienā, vairums daiļo meiteņu arī vēlāk neatlaidās no domas, ka garie un pusgarie gumijas zābaki savienojumā ar īsiem šortiem ir pārliecinoša šī gada festivāla modes tendence līdzās mākslīgo ziedu vainadziņiem un krāšņajām matu rotām. Smuko lietu kārotājiem rotu lādi, garderobi vai mājokļa interjeru bija iespējams papildināt par tradīciju kļuvušajā tirdziņā, kur pašdarinātās lietas bija iegādājamas par cenu, kas robežojās no puslata līdz vairākiem desmitiem latu.

Allaž par labu festivālam runā tīras tualetes un paēdis apmeklētājs. Abiem cilvēka eksistencei svarīgajiem procesiem šogad tika ļauts norisēt nostāk no festivāla teritorijas centrālās daļas, kas deva mieru īpaši jutīgajiem deguniem. Lai arī šovasar Positivus pulcējis līdz šim lielāko apmeklētāju skaitu, neērtības, drūzma, piemēslotība šogad bija jaušama daudz mazāk nekā iepriekšējos gados, kas ļauj domāt, ka esam kļuvuši kulturālāki.

Vien netop skaidrs, vai vairāku mūziķu – Sibyl Vane, Pienvedēja piedzīvojumi, Laime pilnīga un The Sound Poets - atkārtota uzstāšanās norāda uz jaunu tendenci festivālu organizēšanā. Tomēr tas, cik festivāls ir izdevies, rēķināms dienās, kad uz rokas atstāta aproce. Šo kā labu atmiņu esmu iecerējusi paturēt līdz nākamajam mūzikas notikumam šajā vai nākamajā nedēļas nogalē.

Foto: Positivus 2013. Foto (c) Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV