Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Eksperimenti un dažādība festivālā „Liepājas vasara”

Easyget.lv, 23.07.2013. 15:47

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājā spoži izskanēja ikgadējais mūzikas festivāls „Liepājas vasara”, kas jaunas krāsas un nianses sola meklēt arī turpmāk.
Eksperimenti un dažādība festivālā „Liepājas vasara”

Galerijas:

Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala ir gandarīts ar šī gada festivāla norisi: „Mēs nestāvam uz vietas un katru reizi neatkārtojam jau iestaigātas taciņas, bet mēģinām vienmēr atrast ko jaunu. Domāju, ka tas mums izdodas ļoti veiksmīgi. Prieks, ka klausītāji to novērtē! Katrā ziņā jāsecina, ka interese par fesivālu neatslābst, jo visi koncerti ir praktiski pilni. Domāju, ka ir jāiet uz priekšu, jāsaglabā viss labākais, kas ir bijis un arī turpmākajos festivālos jāmeklē, ar ko to visu vēl paspilgtināt.” „Prieks, ka koncertus arvien vairāk sāk apmeklēt arī gados jauni cilvēki! Galvenais nevajag baidīties, vajag atmest stereotipus, atnākt un paklausīties – varbūt iepatīkas!” mudina Atvars Lakstīgala.

Programmas ziņā šogad festivālā parādījās jaunas vēsmas – netradicionālāks bija Raimonda Tigula elektroakustiskās mūzikas projekts, kurš arī guva publikas atsaucību. Neskatoties uz to, ka festivāls ir diezgan mazs, dažādība tomēr bija liela – ļoti dažādi diriģenti, gan Atvars Lakstīgla, gan ugunīgais azerbaidžānis Jalčins Adigezalovs un noslēgumā jaunatklājums orķestrim – lielisks turku diriģents Ahmets Hakans Šensojs. Skanēja gan džezs, gan noskaņu mūzika, klasika, kā arī jauna latviešu un turku mūzika, dažādi solo instrumenti – vijole, marimba, klarnete.

Klausītāji kā solistus dzirdēja gan divus izcilus Liepājas Simfoniskā orķestra māksliniekus – sitaminstrumentālisti Elīnu Endzeli un klarnetistu Mārci Kūli, gan arī nupat Latvijas Lielo mūzikas balvu ieguvušo vijolnieci Elīnu Bukšu, kuras karjera kā reiz tieši šobrīd uzņem arvien straujākus apgriezienus.

„Pateicoties Liepājas domes un Kultūras pārvaldes atbalstam mums aizvien izdodas nezaudēt festivāla kvalitāti, par ko, protams, liels gandarījums. Turpmākajos gados ceram atgriezties pie festivāla plašā formāta un brīvdabas koncertiem. Ir žēl, ka vasarā, kad visvairāk gribas baudīt laiku ārpus telpām, mums nav iespējas koncertus rīkot brīvdabā. Jau pirms diviem gadiem ar Raimonda Paula koncertu „Pūt, Vējiņos” sapratām, ka tur vairs koncertēt nevaram – koncertestrāde pašreiz atrodas tiešām kritiskā stāvoklī. Atliek vien gaidīt, kad tā tiks atjaunota, jo šo estrādi gribam redzēt kā galveno festivāla skatuvi. Liepājā tiešām ir daudz interesantu un oriģinālu vietu, kur notikt koncertiem, bet tas ir sāpīgs finanšu jautājums. Katrā ziņā jaunas koncertēšanas vietas ir jāapgūst, tāpēc ir vērts eksperimentēt,” stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Pirms savas ziemas koncertsezonas atklāšanas 20.septembrī Liepājas Simfoniskais orķestris vēl plāno sniegt koncertus 9.augustā, atklājot Piano.lt 3.Starptautisko vasaras festivālu Viļņā, 17.augustā, atklājot 16.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu Liepājā un 1.septembrī Rīgā, piedaloties skaistās kultūras pils „Ziemeļblāzma” 100-gades svinībās.

Liepājas Simfoniskā orķestra aktivitātēm var sekot orķestra mājas lapā www.lso.lv, kā arī sociālajos tīklos.

Foto: Elīna Endzele festivāla atklāšanas koncertā. Foto (c) Mārtiņš Sīlis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV