Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Atklāts 12. Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem

Easyget.lv, 25.07.2013. 10:17

24. jūlijā Rīgas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar pilnībā izpārdotu koncertu atklāts 12. Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem.
Atklāts 12. Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem

Pirmo reizi Latvijā viesojās pasaulē augstu novērtētais starpkultūru mūzikas ansamblis „Sarband” ar programmu „Vox Feminae”. Unikālā senās sakrālās mūzikas programmā klausītājiem bija iespēja dzirdēt 4. gs. Austrumu kristīgās baznīcas dziedājumus, divu leģendāru viduslaiku sieviešu – gaišreģes, komponistes, rakstnieces un diplomātes Bingenes svētās Hildegardes (12. gs.) un Zviedrijas svētās Birgitas (14. gs.) misticisma apdvestos slavinājumus un himnas, unikālus spāņu Las Huelgas klostera dižciltīgo un izglītoto mūķeņu agrīnās daudzbalsības dziedājumus, kā arī garīgās tautas melodijas no Ziemeļzviedrijas un arābu mutvārdu tradīcijas dziedājumus. Tos izpildīja īpašs mūziķu sastāvs – pašlaik labākā Tuvo Austrumu mūzikas pasaules balss Fadija Elhāge, izcilā skandināvu soliste Mirjama Andersena un ievērojamais mūzikas pētnieks un izpildītājs Vladimirs Ivanovs. Viduslaiku sakrālās mūzikas programma „Vox Feminae” (tulk. sievietes balss) ir sievietes ceļš pie Dieva, kurā saplūst Austrumu un Rietumu mūzikas pasaules: agrīnās kristīgās baznīcas repertuārs.

Šodien, 25. Jūlijā, 19:30 Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā ansamblis „Sarband” ar programmu „Vox Feminae” uzstāsies bezmaksas koncertā.

Savukārt otrā Latvijas pusē - Gulbenes Ev. luteriskajā baznīcā šodien plkst. 19:00 uz otru festivāla bezmaksas koncertu aicinās balsu virtuozi – Latvijas Radio koris. Viņu izpildījumā varēsim baudīt apgarotākos un skaistākos 20.gs. komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus, kā arī Pētera Vaska muzikālo veltījumu izcilajam latviešu dzejniekam Imantam Ziedonim. Koncerta diriģents būs Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem – Sigvards Kļava. Koncertprogrammā iekļautie komponisti ir izteikti introvertas mākslas radītāji, viņu darbi rosina eksistenciālas pārdomas, tos caurstrāvo miers, gaišums un sakrāls skaistums. Gan Arvo Perta un Valentīna Silvestrova daiļradi ir ietekmējusi krievu pareizticīgo baznīcas mūzika, viņu skaņdarbus klausītāji jau ir iemīļojuši.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv

Biļetes uz koncertiem un noslēguma dienu nopērkamas „Biļešu servisa” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv, www.ticketshop.lv, kā arī norises vietās stundu pirms koncerta. Cena Ls 7,00, skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV