Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Festivālu Ad Lucem turpina koncerts “Vakara lūgšana”

EasyGet.lv, 26.07.2013. 11:02

Šovakar, 26. jūlijā, plkst. 20:00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Latvijas Radio koris un izcilais franču čellists Anrī Demarkets koncertā “Vakara lūgšana” atskaņos introvertās mūzikas pērles.
Festivālu Ad Lucem turpina koncerts “Vakara lūgšana”

Festivāla Ad Lucem koncertā Latvijas Radio koris aicinās noklausīties apgarotākos un skaistākos 20.gs. komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus. Programmu tematiski, harmoniski un garīgi papildinās Džona Tavenera pārpasaulīgais skaņdarbs „Svjati” Latvijas Radio kora un franču čellista Anrī Demarketa (Henri Demarquette) dziļi izjustajā sniegumā. Demarketa un Latvijas Radio kora kopspēle ievadīs jaunu starptautisku sadarbību, kā rezultātā tiks izveidota jauna, speciāli radīta programma čellam un korim. Koncerta diriģents būs Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem – Sigvards Kļava.

Koncertprogrammā iekļautie komponisti ir izteikti introvertas mākslas radītāji, viņu darbi rosina eksistenciālas pārdomas, tos caurstrāvo miers, gaišums un sakrāls skaistums. Gan Arvo Perta un Valentīna Silvestrova, gan Džona Tavenera daiļradi ir ietekmējusi krievu pareizticīgo baznīcas mūzika, viņu skaņdarbus klausītāji jau ir iemīļojuši. Latvijā mazāk pazīstama ir ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova mūzika, kuras augstvērtīgais atskaņojums Latvijas Radio kora sniegumā ir īpašs baudījums, jo saturiski piesātināto skaņdarbu īpatnība ir to izpildīšana pusbalsī. Silvestrovu uzskata par vienu no savdabīgākajiem un apgarotākajiem mūsdienu komponistiem, kam raksturīga īpaša interese par pēcskaņu – skaņas turpināšanos, kad tā jau it kā izskanējusi. Pats komponists to dēvē par metamūziku, bet par galveno mūzikā uzskata caurspīdīgumu un gaismas izjūtu, kas ir ļoti atbilstoši Introvertās mākslas festivāla idejai.

Foto: Latvijas Radio koris. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV