Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izlase Sviests V (Lauska, 2013)

Jānis Jansons, 26.07.2013. 16:43

Klajā nācis piektais „Sviests” – ar Barontēvu uz vāka
Izlase Sviests V (Lauska, 2013)

Ik pārgadu izdevniecība Luska izdod mūsdienu tautas mūzikas izlasi „Sviests”, kas sniedz ieskatu mūsdienu latviešu etno mūzikas norisēs. Piektais izdevums apliecina, cik daudzpusīgas, daudzveidīgas un krāšņas, negaidītas sastopamas tautas muzikālo tradīciju izpausmes.

Līdz šim ikviens „Sviesta” izdevums lieliski parādījis gan aktualitātes, gan virzienus, gan jaunradi. Kā pašmāju klausītājiem, tā ārzemju.

Latviešu tautas mūzika, saukta arī par etno, folk vai world, mūsdienās spēj rast jaunu skanējumu. Ja līdz šim bija iemesls apgalvot, ka lietuvieši šajā žanrā tikuši krietni tālāk – krustojot tautas mūziku ar roku, elektroniku, eksperimentālo mūziku. Lūk, izlase lieliski pierāda, ka arī mums ir iemesls būt lepniem.

Atsevišķi izceļams ir noformējums – trāpīgs, papildināts ar grāmatiņu, kurā rodami apraksti par grupām un dziesmām latviešu un angļu valodā.

Albums cienīgs atrasties katra pašmāju mūzikas vācēja fonotēkā. Savukārt tiem, kuri tautas mūziku joprojām uztver kā „umpā umpā” mūziku, disks ievērojami paplašinās redzesloku.

Līdzās "Sviestos" sastaptiem vārdiem – Auļi, Skyforger, Laima Jansone, Lāns, diskā dzirdami arī Vējam Kabatā, Rūžupis Veiri, Pulsa Efekts, Nepieradinātā Folka Orķestris, Lata Donga, Otava Yo un citi.

Izlases atvēršanas svētki notiks 27. jūlijā etno-eko festivālā "Sviests" Cēsu pils dārzā.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV