Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Skaņu Mežā skanēs elektroakustikas pioniera Luka Ferari darbi

Easyget.lv, 07.08.2013. 12:59

Kompozīciju "Archives Sauvées Des Eaux" izpildīs franču elektroakustiskās skolas pārmantotājs eRikm
Skaņu Mežā skanēs elektroakustikas pioniera Luka Ferari darbi

Festivāla Skaņu Mežs 2013 laikmetīgās mūzikas vakarā 12. oktobrī Dzelzceļa vēstures muzejā pirmo reizi Latvijā tiks publiski izpildīts elektroakustiskās mūzikas pioniera Luka Ferrarī darbs, informē festivāla pārstāvis Viestarts Gailītis. Kompozīciju izpildīs franču elektroakustiskās skolas pārmantotājs eRikm.

Skaņu Meža uzstādījums jau no pirmā festivāla ir bijis vilkt redzamākās ietekmes līnijas starp pēckara akadēmisko avangardu un mūsdienu populāro un eksperimentālo mūziku. Īpaši uzskatāma ietekmes līnija stiepjas no franču elektroakustiskās un konkrētās mūzikas skolas un Skaņu Mežs savas pastāvēšanas laikā ir klātienē iepazīstinājis latviešu klausītājus ar svarīgākajiem šīs skolas pārstāvjiem – Bernardu Parmedžiani (Bernard Parmegiani), Pjēru Anrī (Pierre Henry), Fransuā Belu (Francois Bayle) un Elianu Radigu (Eliane Radigue). 2005. gadā mirušais franču-itāļu izcelsmes komponists Luks Ferāri tiek uzskatīts par vienu no būtiskākajiem minētās skolas pārstāvjiem un tēliem 20. gadsimta laikmetīgās mūzikas vēsturē, kā arī tiek augstu vērtēts avangarda mūzikas pasaulē kā elektroniskās mūzikas novators. Strādājot savās kompozīcijās gan ar akustisku instrumentu klāstu, gan ar elektroniskām ierīcēm, gan ar abu iepriekš nosaukto apvienojumiem un vides skaņām, viņš izvirzīja drosmīgus komentārus par laikmetīgajā mūzikā tik būtiskajām Džona Keidža tēzēm, padarot tās tuvākas tradicionālām mūzikas formām, taču reizē arī darot tās vēl sarežģītākas vai abstraktākas.

Skaņu Mežā Luka Ferāri elektroniskās mūzikas kompozīciju "Archives Sauvées Des Eaux" izpildīs respektēts franču mūziķis eRikm, kas savulaik šo darbu ir izpildījis kopā ar pašu autoru pēc Ferāri lūguma. Pēdējos sešos savas dzīves gados Ferāri pastiprināti strādāja pie kompozīciju cikla, kas visos iespējamos virzienos atainotu viņa daiļradē jau no 50. gadu sākuma klātesošās idejas, un "Archives Sauvées Des Eaux" labi atspoguļo šo periodu. Darba pamatā ir daži Ferari veidoti ieraksti no 70. gadiem, kas cieta, tiekot aplieti ar ūdeni; autors nolēma izmantot šos savus pussabrukušos dokumentus, lai uz to pamata veidotu diviem izpildītājiem paredzētu skaņdarbu, par otru mūziķi izvēloties eRikm, un dodot viņam norādes par tālāku manipulēšanu ar šiem cietušajiem mūzikas fragmentiem. Tā kā darba autora vairs nav starp dzīvajiem, Rīgā to izpildīs eRikm, kurš, darbu izpildot kopā ar pašu Ferari, demonstrējis tiešu ideju pēctecību mūzikas izpildīšanas procesā. Skaņdarba izpildījums Ferari un eRikm sastāvā ticis publicēts izdevniecībā Angle Records un saņēmis Šarla Kro akadēmijas "In Memoriam" balvu.

Interesants fakts, ka līdzīgā manierē šo kompozīciju Ferāri ir izpildījis arī kopā ar vēl kādu no gaidāmajiem šī gada Skaņu Meža viesiem - Otomo Yošihide.

eRikm ir Marseļā dzīvojošs mūziķis, kura daiļradi raksturo gan zinātniska un tehniska interese par skaņu mākslas un mūzikas sfēru, gan poētiska ziņkārība par pasauli. Lai gan mūsdienās viņš ir vairāk pazīstams kā elektroniskās mūzikas autors, tiekot dēvēts arī par virtuozu vinilplašu atskaņošanas manipulatoru, viņš uzsāka savu muzikālo karjeru kā ģitārists. Savā radošajā darbībā viņš pretendē uz eklektisku metožu kopumu, sliecoties vienlaikus apvienot visdažādākās mūzikas radīšanas pieejas un ar tām saistītās ideju skolas. Savu radošo darībbu viņš raksturo kā konstantu prāta, intuīcijas un jutekliskuma starpstāvokli. eRikm ir radījis mūziku kopā ar Fennesz, Kevinu Dramu (Kevin Drumm), Otomo Jošihide (Otomo Yoshihide), Kristianu Mārkleju (Christian Marclay), Tomasu Lenu (Thomas Lehn) un daudziem citiem.

"Archives Sauvées Des Eaux" eRikm izpildījumā ir izlēmīgu un ekscentrisku skaņu kustību pilna, taču savā graciozitātē sastingusi manipulētu atmiņu kolāža, kas ar savu telpiskumu un vērienīgo skanējumu ietver klausītāju apjomīgā, muzejam līdzīgā skaņu konstrukcijā. Skaņdarbs ir pilns ar ilūzijām un pagājušas ēras kultūrzīmēm un var tikt uztverts kā atvadu dziesma tiem 20. gs. mūzikas elementiem, kas mūsdienās vairs nav spējuši saglabāt savu sākotnējo formu un kļuvuši par ko pavisam citu, taču, iespējams, to var arī saskatīt kā mēģinājumu iedomāties un atainot aizsauli.

Biļetes uz festivāla koncertvakariem ir iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs. Ieejas maksa uz 10. oktobra koncertu Splendid Palace un 11. oktobra ritmiskās mūzikas pasākumu Palladium ir 10 Ls, biļeteuz koncertu 12. oktobrī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā maksā 7 Ls. Ir iespējams iegādāties arī izdevīgu abonementu uz visiem trim festivāla vakariem, kas maksā 17 Ls.

Koncerts tiek realizēts sadarbībā ar Francijas Institūtu Latvijā.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Vairāk:
www.skanumezs.lv
http://www.lucferrari.org/
http://erikm.com/

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV