Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Donis „Bars Bars” (Dangus, 2013)

Janis Jansons, 08.08.2013. 15:27 | komentāri (1)

„Donis” jaunais albums klausītāju atkal pārsteidz nesagatavotu.
Donis „Bars Bars” (Dangus, 2013)

Aiz mistiskā nosaukuma „Donis” darbojas viens cilvēks – Donatas Bielkauskas, mūziķis no Lietuvas, kas ar šo nosaukumu muzicē jau kopš 1994. gada. Agrīnajā periodā noteikti saistāms ar Lietuvas post industrial un elektronikas skatuvi, kā viens no līderiem, kas aktīvi popularizējis un spēlējis trokšņaino, eksperimentālo elektroniku, līdz maiņas punktam, kad pievērsies Baltijas kultūras atdzimšanai.

Pārsteigumi no „Donis” ir katrā albumā, jo stilistiski, tie noturas etno un folka rāmjos, bet muzikāli – tie tomēr ir ļoti dažādi plaši – elektronika, ambient, koru mūzika vai svilpīšu skaņas, protams, saglabājot etnisko skanējumu.

„Bars Bars” – nostalģisks, no elektronikas tīrāks un dabīgāks neofolka albums. Tautasdziesmu tekstu, putnu maģisko simbolu ietekmēts, šis albums veltīts aizgājušā gada „Menuo Juodaragis” festivāla tematikai – putniem.

Grūti būs teikt, vai šis albums der meditācijai mājās, tējas vakariem vai ugunskuram fonā, bet tajā ir miers, dzērvju kāsis un maģija.

Šis ir pēc skaita desmitais „Donis” albums, kas pārsteidz arī ar to, ka pirmo reizi pats autors ne tikai spēlē, bet arī iedziedājis balsis, kā arī albuma ierakstā piedalījies arī viņa septiņus gadus vecais dēls.

Lai saprastu, kāpēc „Donis” mēdz pārsteigt, jāklausās cauri visa viņa muzikālā diskogrāfija un blakusprojekti. Noteikti ieteicami „Donis” albumi – „Bite Lingo” un „Kas Tave Šaukia..” – abos piedalās Rasa Serra, Lietuvā ļoti labi zināma savas balss dēļ, arī šis mierīgākais „Bars Bars”. Vai blakusprojekts – „Gyvata” .
Elektronikas cienītājiem – „Wejdas” un „D.N.S.”

Pie tam – arī pasaulē „Donis” mūzika ir kļuvusi ļoti atpazīstama un cienīta, gan klausītāju, gan mūzikas apskatnieku vidū. Bez lielas, uzbāzīgas reklāmas. Tātad, tajā kaut kas ir. Slēpts spēks vai noskaņa?

Ja iespējams, apmeklējiet „Menuo Juodaragis” baltu kultūras festivālu, jo tas ir gandrīz vienīgais pasākums, kurā var skatīt un klausīt „Doni” dzīvajā!

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV