Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pasaulslavenais džezmens Igors Butmans uzstāsies festivālā Summertime

Easyget.lv, 15.08.2013. 14:13

Sestdien, 17. augustā plkst. 19:00 Dzintaru koncertzālē festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” ietvaros uzstāsies izcilais džezmens Igors Butmans ar kvartetu. Sakofonists programmā piedāvās gan paša komponētās melodijas, gan pasaules slavenu komponistu skaņdarbus, informē Ineses Glanates fonda pārstāve Gunta Skalberga.
Pasaulslavenais džezmens Igors Butmans uzstāsies festivālā Summertime

Igors Butmans ir Krievijas džeza saksofona zvaigzne, kas pārsteidz ar spēles emocionālo enerģiju un spēku. Viņa rokās tenorsaksofons iegūst lirisku, dziedošu, smeldzīgu un patiesi dziļu nokrāsu. Viņš ir uzstājies visprestižākajā Ņujorkas džeza klubā – „Blue Note”. Muzicējis kopā ar dižākajiem džeza māksliniekiem - Arti Šepu, Petu Metini, Džo Lovano, Reičelu Zi, Laijonelu Hemptonu, Vintonu Marsalis, Reju Čārlzu, El Džero u.c. Spēlējis ASV un Krievijas prezidentiem – Bilam Klintonam un Borisam Jeļcinam, Vladimiram Putinam. Savas spožās karjeras laikā viņam ir izdevies nodibināt sakarus starp Amerikas un Krievijas džeza aprindām, tāpēc Butmanu nekļūdīgi dēvē par tiltu starp šīm divām lielākajām pasaules metropolēm.

Muzicēt Igors Butmans sācis 11 gadu vecumā, izvēloties apgūt klarnetes spēli, pavisam nopietni mūzikai pievērsies vidusskolā, sākot spēlēt saksofonu. Studenta gados spēlējis kopā ar krievu grupām Аквариум un Кино. Jau 20 gadu vecumā mūzikas kritiķi viņu nosauc par „Gada atklājumu”.

26 gadu vecumā Butmans emigrē uz Ameriku, kur The Berklee College of Music iegūst koncertsaksofonista un komponista diplomu. Amerikā Igora Butmana karjera attīstās ļoti strauji. Vadošie džezmeņi – Deivs Brubeks, Čiks Korea, Pets Metini u.c. aicina Butmanu doties viņiem līdzi koncertturnejās. Ņujorkā tiek izdots Igora Butmana pirmais mūzikas albūms kam seko daudzi citi. Šobrīd Igoram Butmanam jau ir sava ierakstu kompānija „Butman Music Records”, kurā ierakstus ir veikuši tādi mūziķi kā Bils Evanss, Eddi Gomezs, Allans Haris, Rendi Bekkers un daudzi citi.

Ieguvis pieredzi Amerikā, Igors Butmans atgriezies Krievijā, lai attīstītu džeza mūziku savā dzimtenē. Igor Butman Jazz orchestra spēlē vadošie Krievijas džezmeņi. Vienlaikus radies arī viņa kvartets, kurā spēlē Antons Baronins – klavieres, Vitālijs Solomonovs – kontrabass, Eduards Zizaks – sitaminstrumenti. Par neizsmeļamu ieguldījumu mūzikas jomā viņš ir saņēmis Tautas mākslinieka titulu (2011), ir Krievijas Federācijas Valsts Balvas laureāts literatūras un mākslas jomā (2004). Butmans darbojas arī kā džeza festivālu producents. Viņam izdevis izveidot sakarus starp Amerikas un Krievijas džeza aprindām – tilts starp divām lielākajām pasaules valstīm.

Festivāls „Summertime – aicina Inese Galante” notiek no 12. līdz 18. augustam Dzintaru koncertzālē. Festivāls šogad piedāvā gan simfoniskās un kamermūzikas koncertus, gan atraktīvas starp-žanru cross–over programmas. No 2013. gada festivālu organizē Ineses Galantes fonds.

Vairāk informācijas par festivāla programmu: www.festivalsummertime.com

Biļetes visās Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV