Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Dark ambient žanra radītājs Lustmord oktobrī koncertēs Rīgā

Easyget.lv, 21.08.2013. 12:09

Lustmord uzstājies Sātana Baznīcas 40. jubilejas svinībās Losandželosā
Dark ambient žanra radītājs Lustmord oktobrī koncertēs Rīgā

12. oktobrī nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu Mežs 2013 koncertā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā uzstāsies angļu tumšās elektroniskās mūzikas projekts Lustmord, informē festivāla organizatoru pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Braiens Viljamss (Brian Williams) ir britu mūziķis, kas ar savu projektu Lustmord ir ieguvis žanra "dark ambient" radītāja slavu. Pirmie Lustmord albumi tika izdoti 80. gados, un to skanējums tika panākts, veicot vides ierakstus kapenēs, alās un lopkautuvēs un pēc tam šos ierakstus apstrādājot un papildinot ar dažādām skaņām, kas mūzikai dod rituāla sajūtu – tibetiešu pūšamajiem instrumentiem un transā iekritušu balsu repetitīviem skandinājumiem. 2006. gada 6. jūnijā Lustmord uzstājās Sātana Baznīcas 40. jubilejas svinībās Losandželosā, sniedzot muzikālu pavadījumu pasaules sātanistu salidojuma svinīgajai misei – šī uzstāšanās vēlāk tika izdota albumā "06.06.06. Rising". Pats Lustmord nepieder nevienai konfesijai un ielūgumu uzstāties pie sātanistiem pieņēma, paša vārdiem, “velkot uz zoba Sātana baznīcu”. Šī 2006. gada uzstāšanās ir pazīstama arī ar to, ka tā bija tikai ceturtā reize, kad Lustmord vispār sniedzis koncertu savas karjeras laikā – projekta koncerti notiek ļoti reti, un Lustmord uzstāšanās Rīgā būs viena no pēdējo gadu nedaudzajām.

Par Viljamsa koncertiem žurnāls "FACT Magazine" raksta šādi: "Dzirdēt Lustmord mūziku tik skaļi, kā tā skanēja šajā naktī, [..] nozīmēja aptvert, cik neatbilstošs patiesībā ir jēdziens "ambient". Brīžiem mūzikas zemo frekvenču uzbrukums bija tik stiprs, ka drīzāk es dzirdēju, nevis mūziku, bet to, kā dreb celtnes pamati."

FACT Magazine ir pievērsuši lielu vērību arī Lustmord agrīnākajiem darbiem, iekļaujot albumu "Paradise Disowned" 80. gadu labāko ierakstu topā, savukārt albumu "Stalker", kas ticis ierakstīts sadarbībā ar Robertu Riču (Robert Rich), žurnāls dēvē par elektroniskās mūzikas meistardarbu un vienu no būtiskākajiem 90. gadu albumiem.

2013. gadā ir pastiprinājusies aktivitāte Lustmord sakarā: vācu izdevniecība Anti-Zen šogad pārizdod divus klasiskus Lustmord albumus "Carbon/Core" un "The Place Where the Black Stars Hang", savukārt izdevniecībā Blackest Ever Black, kas publicē aŗi tādus projektus kā Raime, Regis un Prurient, jūlijā nāca klajā jaunais Lustmord ieraksts "The Word as Power", kas koncentrējas uz tumšās ambientās mūzikas apvienošanu ar vokāliem elementiem. Ierakstā vokālās partijas citustarp iedziedājusi arī Jarboe, kādreizējā Swans dalībniece. Portāls Tiny Mix Tapes par to raksta šādi: "Pat neņemot vērā okultās un teoloģiskās iezīmes, šīs pārņemošās skaņu sienas spēj iedvest bailes jebkura klausītāja sirdī. Šīs nav izklaidējoša un virspusēja tipa bailes, bet gan tāds baiļu paveids, kas rodas no apjausmas, ka indivīds ir neticami sīks un nenozīmīgs to spēku priekšā, kas iedzīvina pasauli. Tas, kas ir neaptverami lielāks par mums, ar savu klātbūtni vien spēj mūs iznīcināt, tomēr uz kādu laiku ļauj mums eksistēt."

Lustmord ir sadarbojies ar tādiem mūzikas projektiem kā The Melvins, Coil, Isis, Tool un SPK, kā arī nodrošinājis skaņu dizainu vairāk kā 40 filmām, tostarp Spawn, Underworld un The Crow.

Biļetes uz festivāla koncertvakariem ir iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs. Ieejas maksa uz 10. oktobra koncertu Splendid Palace un 11. oktobra ritmiskās mūzikas pasākumu Palladium ir 10 Ls, biļete uz koncertu 12. oktobrī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā maksā 7 Ls. Ir iespējams iegādāties arī izdevīgu abonementu uz visiem trim festivāla vakariem, kas maksā 17 Ls.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Vairāk Info:
www.skanumezs.lv
www.lustmord.com

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV