Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Origo Folk festivāls jau vienpadsmito gadu ielīksmos rīdziniekus

Easyget.lv, 27.08.2013. 13:56

Trešdien, 28. augustā, plkst. no 16:00 ikgadējā vasaras kultūras aktivitāšu centra „Origo Summer Stage” ietvaros jau vienpadsmito reizi norisināsies „Origo Folk” festivāls, kas kā katru gadu Stacijas laukumā pulcē dažādu paaudžu etno un folkmūzikas māksliniekus no Latvijas un ārvalstīm, informē t/c Origo sabiedrisko attiecību konsultante Madara Laicāne.

Šogad festivālā uzstāsies gan pašmāju perkusionists Nils Īle kopā ar grupu Afroambient, etno-džeza grupa Baraka, postfolkloras grupa Rikši, multiinstumentālists Imants Spīčs un Latvijas labākie jaunie koklētāji Ansis un Rozīte, gan no kaimiņvalsts Igaunijas - grupa Fönix.

„Ar lielu prieku sagaidu „Origo Folk” festivālu, kas jau vienpadsmito gadu pēc kārtas dos iespēju pacelties pāri ikdienišķajam un ieklausīties mūzikā, kurā savijas tagadne un pagātne, iedvesmojot mūs nākotnei. Šogad esam uzaicinājuši daudz vietējos kolektīvus, kas ir spēcīgi folkloras un etno mūziķi – gan pieredzējuši mākslinieki, gan jaunie Latvijas talanti. Šis bezmaksas festivāls atzīts par unikālu Eiropas mērogā. Aicinu ikvienu atrast laiku un atnākt uz Stacijas laukumā esošo „Origo Summer Stage” skatuvi izbaudīt lieliskos bezmaksas koncertus,” saka tirdzniecības centra „Origo” vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

Grupas Fönix dibinātājs Reins Lāneorgs (Rein Laaneorg) bija viens no vadošajiem mūziķiem Igaunijas supergrupā Vitamiins, kas eksistēja no 1978. līdz 1990. gadam un bija pazīstama visā Padomju Savienībā. Tagad – vairāk kā 20 gadus vēlāk – Reins kopā ar domubiedriem ir nodibinājis grupu Fönix, kuras mūzikā izpaužas Reina mūzikas pasaules attīstība.

Afroambient ir perkusionistu grupa, kas jau vairākus gadus darbojas Latvijas mūzikas jomā – to izveidoja Nils Īle, apvienojot savus perkusiju spēles skolēnus. Nils Īle ir Latvijā zināmākais perkusionists – āfrikāniska paskata drānās tērpies mākslinieks. Viņš ar etnoperkusiju spēles tehniku nodarbojas jau vairāk kā 15 gadus un jau vairākus gadus popularizē etnoperkusiju mūziku un skolo jaunos talantus, vadot meistarklases ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.

Etno-džeza kolektīvs Baraka darbojas jau desmit gadu un ir populārs ne tikai Latvijā, bet arī ārpus dzimtenes robežām. Baraka tulkojumā no arābu valodas nozīmē „svētības nodošana”. Grupas radītājs ir multiinstrumentālists un visu grupas dziesmu aranžētājs no Rīgas Dmitrijs Jevsikovs, kam tuvas ir viss austrumnieciskais – gan tradīcijas, gan filozofija.

Jauniešu postfolkloras grupa Rikši nāk no Latgales sirds – Rēzeknes. Rikši nav atstājuši novārtā senču mantotās dziesmas, taču nebaidās arī no modernām apdarēm un roķīgām skaņām, ko rada stīgu instrumenti kopā ar mežonīgiem bungu ritmiem un melodiskām, jautrām akordeona skaņām. Īsajā pastāvēšanas laikā jau ir pabūts gan tālu Rietumos, gan Lietuvā, taču visbiežāk grupu var sastapt Folkklubā Ala, kur tā ir radusies.

Imants Spīčs ir Latvijas 2013. gada stāstnieku čempions un multiinstrumentālists. Viņam ir tikai vienpadsmit gadu, bet viņš jau vienlīdz teicami stāsta anekdotes un gadījumus iz dzīves, savu stāstījumu pavadot ar dažādiem mūzikas instrumentiem, no kuriem vismīļākā viņam ir mandolīna.

Ansis un Rozīte ir Latvijas labākie jaunie koklētāji, kuri spēlē Latgales etnogrāfiskās kokles. Abi viņi ir profesionālā Latvijas Folkloras izrāžu ansambļa solisti, pie tam Ansis vada folkroka grupu Dārdi, bet Rozīte muzicē folkloras kopā Kokle. Kopā viņi spēlē gan romantiskas latgaliešu tautas dziesmas, gan jautras polkas, kā arī gremdējas meditatīvās improvizācijās. Šis ir viņu pirmais kopīgais koncerts duetā.

„Origo Summer Stage” šovasar piedāvā arī iespēju sajust Latvijas festivālu noskaņas īpašos koncertos sadarbībā ar festivāliem “Rīgas Ritmi”, “Saulkrasti Jazz Festival” u.c. Tāpat paralēli koncertiem visas vasaras garumā tiks piedāvātas lielformāta foto izstādes 450 m2 plašajā brīvdabas galerijā. Visi pasākumi baudāmi bez ieejas maksas. Plašāka informācija: www.summerstage.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV