Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Festivālā Via Baltica viešņas no Lietuvas aicina uz retro mūzikas programmu

Easyget.lv, 29.08.2013. 13:28

30. augustā festivālā Via Baltica uzstāsies mūziķes no Lietuvas - vijolniece un dziedātāja Marija Nenišķīte kopā ar savu māsu pianisti Janinu Nenišķīti – Līvensu.
Festivālā Via Baltica viešņas no Lietuvas aicina uz retro mūzikas programmu

Mūziķes klausītājiem piedāvās retro mūzikas programmu, kurā skanēs gan 20.gs. sākuma lietuviešu autoru B. Dvarionasa un J. Naujalisa kompozīcijas, gan pasaules mūzikas šedevri – K. Debisī, Ž. Masnē darbi, gan visā pasaulē labi pazīstami franču šansoni franču valodā, informē festivāla direktore Dace Bluķe.

Vijolniece un vokāliste Marija Nenišķīte vijoļspēli sākusi apgūt Klaipēdas mūzikas skolā. Kā ļoti talantīgu un perspektīvu audzēkni lietuviešu vijolnieks profesors Aleksandras Livontas aicināja Mariju savu talantu izkopt Mikaloja Čurļoņa Vilņas mūzikas skolā. Vēlāk Lietuvas Valsts konservatorijā Nenišķīte ieguva orķestra solistes un pedagoga kvalifikāciju. Marijas dziedāšanas talants atklājās jau studiju gados. Pēc vokālo studiju pabeigšanas M. Nenišķīte sāka strādāt Kauņas muzikālajā teātrī, kurā līdz tam bija darbojusies kā orķestra mūziķe.

Marija Nenišķīte ir biežs viesis dažādos festivālos un mūzikas projektos kā Lietuvā, tā arī ārpus tās. Viņa ir piedalījusies Drāmas teātra projektā "Songs of Life" ("gyvenimo dainos"), 2006.gadā viņa dziedāja retro stila dziesmas Lietuvas Dziesmu svētkos Čikāgā, ASV. Savos solo koncertos mūziķe klausītjiem piedāvā programmas, kurās viņa uzstājas gan kā vijolniece, gan dziedātāja, katru skaņdarbu pasniezot kā iedvesmas spēku un katru dziesmu kā atsevišķu uzvedumu.

Pianiste Janina Nenišķīte Līvensa pēc Klaipēdas mūzikas augstskolas absolvēšanas, studijas turpināja Viļņā Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijā, Maskavas P. Čaikovska konservatorijā un Krievijas Mūzikas akadēmijā. Šõbrīd mūziķe ir mācībuspēks klavieru katedrā Klaipēdas universitātē, kopš 2001. gada kļuvusi šajā augstskola par asociēto profesori. Janina Nenišķīte ir daudz koncertējusi visā Lietuvā un gamdrīz visās Eiropas valstīs, kā arī Krievijā un Turicijā. Pianistes uzstāšanās ir pārraidītas Lietuvas televīzijā un Lietuvas radio.

2000. gadā pianiste izdeva savu solo CD ar lietuviešu mākslinieka un komponista M. K. Čurļoņa darbiem. Mūziķe ir veikusi arī ievērojamā lietuviešu komponista darbu izdošanu, atbilstošu komponista manuskriptiem vācu izdevniecībā Waldkauz. 2010. gadā J. Nenišķīte izdeva solo CD veltītu F. Šopēna 200. Gadadienai.

Kā jau iepriekš ziņots, festivāla Via Baltica noslēguma koncerts notiks 31.augustā plkst.21:00 Liepājas pludmalē iepretī Piemineklim bijā gājušiem Zvejniekiem un jūrniekiem. Koncertā piedalīsies Saksofonu kvartets, Valdis Muktupāvels un Ieva Parša.

Līdz 11.septembrim vēl var paspēt apmeklēt Liepājas Muzeja filiālē Liepāja Okupāciju režīmos ir skatāma Nacionālā vēstures muzeja veidotā izstāde, kas veltīta akcijai "Baltijas ceļš" un citiem ar Atmodas procesiem saistītiem notikumiem. Izstādē atspoguļota arī 1989. gada 23. augusta akcija Baltijas ceļš, kad 1,5 miljoni cilvēku Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sadevās rokās, izveidojot cilvēku ķēdi 600 km garā ceļa posmā Tallina - Rīga - Viļa.

Festivāls notiek ar Valsts Kulūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un Kuldīgas domes atbalstu.

Ar festivāla jaunumiem iespējams iepazīties www.via-baltica.lv, twitter.com/via_baltica, kā arī sociālajos portālos draugiem.lv un facebook.com.

Foto: Pianiste Janina Nenišķīte Līvensa. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV