Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Skaņu mežs Baltajā naktī prezentēs izdevniecības PAN mūziķus

Easyget.lv, 02.09.2013. 11:48

7. septembrī notiks festivāla Skaņu mežs 2013 oficiālās programmas pirmais koncerts - grieķa Bila Kuligas vadītās avangarda mūzikas izdevniecības PAN prezentācija.
Skaņu mežs Baltajā naktī prezentēs izdevniecības PAN mūziķus

Sekojot gadu gaitā koptai tradīcijai, Skaņu meža 2013 pirmais pasākums oficiālās festivāla programmas ietvaros notiks Baltajā naktī Anglikāņu baznīcā. Koncertā izdevniecību PAN prezentēs tādi mūziķi kā Ņujorkas improvizējošais perkusionists un skaņu mākslinieks Eli Keslers (Eli Keszler), itāļu elektroakustikas komponists Valerio Trikoli (Valerio Tricoli) un post-dark ambient mūziķis ar pseidonīmu Helm no Lielbritānijas un izdevniecības šefs Bils Kuligas (Bill Kouligas) ar DJ uzstāšanos, informē festivāla organizatoru pārstāvis Rihards T. Endriksons. Pasākuma sākums plkst. 22:00.

Vēl nesenajā 2008. gadā dibinātā PAN ir viena no 21. gs. otrās desmitgades Eiropas kulta neatkarīgajām izdevniecībām. Ar savu vienreizējo kuratorisko redzējumu un spēju pasaulē sameklēt un piedāvāt mūziku ar jaunu skanējumu PAN ir ieguvusi daudzskaitlīgu un uzticamu cienītāju pulku, kas labprāt velta uzmanību praktiski jebkam, ko izdevniecība publicē – no mūsdienu avangarda mūzikas grandu jaunākajiem veikumiem līdz vēl pavisam nepazīstamu pagrīdes mūziķu saistošākajiem eksperimentiem.

Improvizējošs perkusionists un komponists Eli Keslers no Ņujorkas, pēc Jaunanglijas Konservatoriju Masačūsetā absolvēšanas attīstīja padziļinātu interesi par improvizēto mūziku un tās saskares punktiem ar laikmetīgās mūzikas pasauli. Uzstājies kopā ar Džo Makfī, Filu Nibloku, Rosko Mičelu un Toniju Konrādu, viņš spēja pieteikt savu vārdu gan avangarda kompozīcijas, gan frīdžeza un brīvās improvizācijas režīmos, un daudzpusību vēlāk atspoguļoja arī savos pirmajos ierakstos – albumi „Oxtrin” un „Livingston” ir darbi maziem ansambļiem, kas, lai gan ir skrupulozi un detalizēti sacerēti, saglabā improvizētai mūzikai raksturīgu netveramību un plūdumu. Savukārt Keslera pēdējie ieraksti izdevniecībā PAN dokumentē viņa darbu ar skaņu mākslas instalācijām, kurās, piemēram, pie sienas piestiprinātas un mehāniski darbinātas klavieru stīgas tiek papildinātas ar elektriskiem un akustiskiem instrumentiem.

Londonā dzīvojošais skaņu mākslinieks Lūks Jangers (Luke Younger) jeb Helm trešo albumu publicēja ar izdevniecības PAN palīdzību, tieši šis ieraksts nostriprināja viņa reputāciju pagrīdes mūzikas pasaulē. Helm mūzikā tiek izmantots plašs radošu un tehnisku līdzekļu klāsts, tās skanējums raisa asociācijas ar post-dark ambient, kas piesātināts ar smalkām musique concrete jeb tā dēvētās konkrētās mūzikas atkāpēm un drone jeb dūkoņas tekstūrām, kā arī viegli šaušalīgām skaņu kolāžām un postmoderni izvērstām un melanholiskām trokšņu mūzikas noskaņām. Fact magazine par Helm pēdējo ierakstu raksta šādi: „”Impossible Symmetry” ir urbānas psihedēlijas darbs, kas apspēlē okulto, neieslīgstot klišejās, turklāt tas ir būtisks darbs ne vien Lūka Jangera diskogrāfijas ietvaros, bet vispār.”

Berlīnē dzīvojošā komponista, skaņu mākslinieka, improvizatora, producenta, skaņu inženiera un kuratora Valerio Trikoli primārā interese radošajā darbībā ir apvienot musique concrete un konceptuālas pieejas skaņai ar radikāliem novērojumiem par to, kā realitāte, virtuālais un atmiņa savstarpēji saslēdzas caur skaņu. Priekšnesumos Trikoli lielākoties izmanto analogus līdzekļus (REVOX lenšu magnetofonu, sintezatorus, mikrofonus un gaismas efektus), un, lai arī šo priekšnesumu struktūra ir allaž mainīga, allaž klātesoši ir apsvērumi par publikas, skaņas un telpas saspēli. Trikoli ir arī apvienības 3/4HadBeenEliminated dalībnieks un izdevniecības Bowindo līdzīpašnieks. Viņa izdevniecībā PAN publicēto kopdarbu ar Tomasu Ankersmitu („Forma II”) žurnāls The Wire nosaucis par 20. no piecdesmit labākajiem 2011. gada mūzikas ierakstiem.

Pasākumu atbalsta Rīgas Dome un Eiropas Savienības programma “Kultūra 2007-2013”.

Vairāk informācijas:
www.skanumezs.lv
www.pan-act.com

Foto: Eli Keslers. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV