Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Ērģeļmūzikas festivāls Liepājā pulcēs klausītājus jau divpadsmito reizi

Easyget.lv, 06.09.2013. 12:33

Septembra nogalē Liepājā norisināsies jau divpadsmitais Ērģeļmūzikas festivāls. 
Ērģeļmūzikas festivāls Liepājā pulcēs klausītājus jau divpadsmito reizi

Festivāls ir kā slavinājums pasaulē lielākajām mehāniskajām ērģelēm, kas rotā Liepāju un Svētās Trīsvienības katedrāli, un ir atzīstams kā viens no spilgtākajiem ikgadējiem Latvijas mūzikas dzīves notikumiem, informē festivāla organizatoru pārstāve Dace Bluķe.

Šogad festivāls tiks atklāts ar oriģinālporgrammu bērnu un jauniešu auditorijai. Ērģelniece Kristīne Adamaite kopā ar Liepājas Simfoniskā orķestra flautistu Reini Lapu, ģitāristu Kasparu Zemīti un muzikoloģi Karinu Bērziņu aicina uz koncertu „Ērgēļmeža pasakas” 21. septembrī plkst. 13.00 Sv. Trīsvienības katedrālē. Šis ir stāsts par zēnu Tomu, kuram patīk visu savu laiku pavadīt pie datora. Izrādās, dators piedāvā arī daudz ko lietderīgu. Toms sāk meklēt visu, ko spēj atrast par ērģelēm, nonākot Ērģeļmeža pasakā. Tajā satiksim gan Meža ķēniņu un ķēniņdēlu, gan princesi tornī un ganiņu, piedzīvosim arī negaisu un ķēniņdēla zirga auļus. Par ieejas biļeti koncertā derēs paša radīts zīmējums, dzejolis, stāsts, skaņdarbs vai pasaka par ērģelēm vai Ls 2 pieaugušajiem, Ls 1 bērniem un jauniešiem līdz 18. g. vecumam.

21. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Pāvila baznīcā notiks koncerts „Mūzika taurēm un ērģeļu stabulēm B.A.C.H.”, kurā uzstāsies ērģelnieks Roberts Hansons un pūšaminstrumentu kvintets „5-ATĀ”. Ar BACH burtu kombināciju pasaulē pazīst vienu no populārākajiem komponistiem mūzikas vēsturē, un tā atrodama teju katra ērģeļmūzikas koncerta programmā. Taču daudzi komponisti izmantojuši šo burtu salikumu kā muzikālu kriptogrammu – nošu sēriju vācu notācijas sistēmā. Ne reizi vien šī nošu sērija kā veltījums J.S.Baham ir iekļauta arī skaņdarbu nosaukumos. Muzikāla saruna par un ap BACH tēmu – tāda ir šī koncerta jēga. Savukārt instrumentu sastāvs – taures un ērģeļu stabules – ir iespēja godināt izcilo komponistu nepierasti skanīgi, krāsaini un ar spēcīgu muzikālo jaudu. Pateicoties ēŗgēlnieka R. Hansona portatīvo ērģeļu mobilitātei, šo koncertu iespējams spēlēt arī telpās bez stacionārajām ērģelēm.

Svētdien, 22. septembrī, plkst. 18.00 Sv. Trīsvienības katedrālē koncertu „Starp divām pasaulēm” sagatavojis ērģelnieks Aigars Reinis, talkā aicinot sitaminstrumentu lielisko pārvaldītāju Elīnu Endzeli un Lielās mūzikas balvas laureāti Ievu Ezerieti, kuras unikālā soprāna balss labi pazīstama gan Latvijā, gan aiz tās robežām. Koncertā satiksies minimālisms ar melodismu, krāsainību un dzirkstošu vitalitāti. Vēlme apvienot ērģeļu skaņu un sitaminstrumentu ekspresiju, iedvesmojusi arī latviešu komponistus radīt skaņdarbus šādam sastāvam. Programmā dzirdēsim Marģera Zariņa, Dzintras Kurmes – Gedroicas, Riharda Dubras, Johana Sebastiana Baha, Keiko Abes, Džačinto Šelsi skaņdarbus.

26. septembrī plkst. 18.00 Sv. Trīsvienības katedrālē viesosies ērģelnieks no Krievijas Tarass Bagiņecs koncertā „Ģēnija atdzimšana”. Šī būs romantisma laika slavena un talantīga komponista Fēliksa Mendelszona Bartoldi organizētā un Leipcigas Tomasa baznīcā notikušā 1840. gada 6. augusta koncerta rekonstrukcija. Šodien viens no vispopulārākajiem komponistiem pasaulē Johans Sebastians Bahs pēc aiziešanas no šīs pasaules 1750. gadā tā laika sabiedrībai šķita vecmodīgs un neinteresants. 19.gs. sākumā neviens vairs neklausījās Baha mūziku. Viņš būtu palicis aizmirsts, ja vien jaunais Mendelszons neatjaunotu dižā ģēnija slavu. Tieši šāda programma ar Baha un paša Mendelszona skaņdarbiem, ko atskaņos Liepājas festivālā, bija izvēlēta lai no jauna pasaulei rādītu Baha darbus un vāktu ziedojumus komponista piemineklim Leipcigā.

Biļešu cenas uz koncertiem ir Ls 3, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 2. Bērniem līdz 7 gadu vecumam - par brīvu. Biļetes var iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs, internetā www.bilesuparadize.lv un stundu pirms koncerta tā norises vietā. Zīmē, raksti, komponē, saceri savu ērģeļu stāstu un tā būs tava ieejas biļete koncertā lieliem un maziem „Ērgēļmeža pasakas”,

Festivālu rīko nodibinājums Via Cultura sadarbībā ar Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldi.

Plašāka informācija par Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu atrodama nodibinājuma Via Cultura mājas lapā www.viacultura.lv un www.liepajaskultura.lv

Foto: Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ērģeles. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV