Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LSO sezonas atklāšanā pirmatskaņos Riharda Zaļupes Sesto Liepājas koncertu

Easyget.lv, 12.09.2013. 09:20

20. septembrī plkst.19:00 Liepājas Latviešu biedrības namā Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atklās savu 133.koncertsezonu. Kopā ar Rīgas Saksafonu kvartetu tiks pirmatskaņots Riharda Zaļupes Sestais Liepājas koncerts.
LSO sezonas atklāšanā pirmatskaņos Riharda Zaļupes Sesto Liepājas koncertu

Jāzepa Vītola gadā Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) jauno, 133.koncertsezonu iesāks tieši ar latviešu mūzikas patriarha slaveno sacerējumu „Dramatisko uvertīru” – vienu no Vītola spožākajiem simfoniskajiem opusiem. „Tas sarakstīts tālajā 1895.gadā un veltīts Vītola tuvam draugam – komponistam Anatolijam Ļadovam. Muzikāli šis opuss ir tāds senatnīgs vēstījums, kas spilgti sasaucas ar daudzām mums labi zināmām kora balādēm,” saka LSO galvenais diriģents Atvars Lakstīgala.

Īpaša dāvana klausītājiem sezonas atklāšanā būs Riharda Zaļupes rakstītā Sestā Liepājas koncerta pirmatskaņojums. „Tā ir sanācis, ka 2013.gadā šis būs vienīgais Liepājas koncerts, ko pirmatskaņosim. Bet jau sezonas otrajā pusē Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanā skanēs vēl divi Liepājas koncerti – Andris Vecumnieks franču kinomūzikas stilā gatavo Liepājas koncertu speciāli kamermūzikas apvienībai „Art-i Schock”, savukārt otrs būs Santas Ratnieces klavierkoncerts rakstīts Vestardam Šimkum,” stāsta LSO vadītājs Uldis Lipskis. Atgādinām, ka Liepājas Simfoniskais orķestris jau vairāku sezonu garumā veido 12 Liepājas koncertu ciklu, ko pēcāk plāno apkopot vienotā CD ierakstā. „Rihards Zaļupe jau pagājušajā sezonā ar savu jaundarbu „Ie Elpa” iekaroja Liepājnieku sirdis, un tas faktiski bija ierosinājums no klausītājiem, lai nākošo Liepājas koncertu rakstītu tieši Zaļupe,” turpina Uldis Lipskis.

Pats komponists par Sesto Liepājas koncertu, ko veltījis ne tikai LSO un Rīgas Saksofonu kvartetam, bet jo īpaši vēl nesen pēc smagas slimības aizsaulē aizgājušajam lieliskajam saksofonistam un komponistam Nikam Gothamam, stāsta sekojoši: „Saksofonu kvartets man vienmēr ir asociējies ar orķestri. Taču tieši šī grupa man daudz kur ir pietrūkusi simfoniskās mūzikas žanrā. Mans mērķis bija apvienot saksofona kvarteta džeza mūzikas noskaņas, tehnikas un stilistiku ar simfoniskā orķestra raksturīgo skanējumu, savienojot tos vienā veselumā. Arī simfoniskais orķestris tāpat kā saksofonu kvartets sastāv no četrām lielām grupām, kuras apvienojot izveidojas pamatīgs instrumentu kvarteta kopums. Skaņdarbs ir veidots, balstoties uz šo grupu mijiedarbības principa, ļoti ritmisks un virtuozs gan saksofonistiem, gan orķestrim.

Sestā Liepājas koncerta pirmatskaņojumā piedalīsies Rīgas Saksofonu kvartets (Arvīds Kazlausks, Artis Sīmanis, Ainars Šablovskis un Gints Pabērzs) – prominenta mākslinieciska vienība, kas ir starptautiski atpazīstama un ar ļoti plašu koncertu ģeogrāfiju, kā arī Liepājas spožākais koris „Laiks”.

Savukārt koncerta noslēgumā klausītājiem būs iespēja baudīt Bēthovena Piekto jeb Liktens simfoniju – vienu no klasiskās mūzikas populārākajām kompozīcijām. „Svarīgi bija līdzsvarot mums būtisko latviešu mūzikas atskaņošanas līniju, pretstatot to pasaules mūzikas vispāratzītiem šedevriem, kas noteikti ir Bēthovena Piektā simfonija. Liepājas vasaras atklāšanā atskaņojām Bēthovena uvertīru „Egmonts” tieši Atvara Lakstīgalas lasījumā. Toreiz atskaņojuma dramatisms, formu skaidrība un skaņas intensitāte liek domāt, ka arī šis varētu būt liels muzikāls atklājums tieši Atvara rokās. Tā, var teikt, mums pašiem ir intriga, jo tas bija tiešām fantastiski, kā tas izskanēja vasarā,” saka Uldis Lipskis.

Liepājas Simfoniskā orķestra 133.sezonas atklāšanas koncertu ierakstīs Latvijas Radio 3 „Klasika”.

Biļetes uz koncertu var iegādāties visās „Biļešu Paradīzes” kasēs. Lasīt aprakstus par koncerta solistiem un diriģentu, kā arī uzzināt par Liepājas Simfoniskā orķestra aktivitātēm un gaidāmajiem koncertiem var orķestra mājas lapā www.lso.lv

Foto: Rihards Zaļupe. Foto (c) Kaspars Teilāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV