Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Baroka mūzikas tilti pār Rēzekni

Easyget.lv, 16.09.2013. 15:43

Devīto gadu pēc kārtas ir izskanējušas Baroka mūzikas dienas Rēzeknē, kas šogad bija veltītas nīderlandiešu baroka mūzikai.
Baroka mūzikas tilti pār Rēzekni

Ar mūzikas starpniecību tika celti tilti starp valstīm, vietām, laikmetiem, zvaigznēm un cerībām. Koncerti izskanēja gan Latgales Kultūrvēstures muzejā, gan Latgales vēstniecībā „Gors” un Stirnienes Sv.Laura Romas katoļu baznīcā, bet J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā notika meistarklases baroka mūzikas vēsturē un dziedāšanā, informē Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centra pārstāve Maija Upeniece.

Ik gadu Baroka dienās ir iespēja no jauna iepazīt komponistus un līdz šim nedzirdētus mūzikas instrumentus. Šogad pirmo reizi varēja klausīties virdžināla skanējumā, kam tika veltīts pirmais Baroka dienu koncerts Latgales Kultūrvēstures muzejā. Līdzās fotogrāfiju izstādei, kurā skatāmi Mārtiņa Gruduļa (Latvija) iespaidi par Holandi un holandiešu - Joost van der Linden un Loud Mommersteeg – iespaidi par Rēzekni (izstāde muzejā apskatāma līdz 5.oktobrim), virdžināla neparastais skanējums piepildīja muzeju ar seno laiku mieru un mūsdienām raksturīgo ilgošanos pēc miera.

Tāpat ik gadu ir patiess prieks atkal dzirdēt jau iepriekš iepazītos mūziķus un iemīļot pirmo reizi dzirdētos - visi ir profesionāļi un ikreiz pārsteidzoši. Vienreizēja sajūta būt starp klausītājiem, kuri pasaulē ir pirmie, kas varēja dzirdēt Frank Nieuwenhuis pirmatskaņojumu ar Heinriha Heines vārdiem „Klusajā jūras krastā”. Patīkami ir dzirdēt vietējos J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas studentus, absolventus un pedagogus, kuri veidojas vai jau ir izauguši par pasaules līmeņa māksliniekiem. Domājams, ka daudziem topošajiem mūziķiem par iedvesmu sasniegumiem ir kļuvusi arī Baroka dienu organizētāja rēzekniete Ilze Grudule, kura savu profesionalitāti ir apliecinājusi tālu aiz Latvijas robežām. Šogad solo dziedājumos ieskanējās gan nīderlandiešu mūziķu Hugo Naessena, Jost van der Lindena, gan lieliskā Raita Grigaļa, gan rēzekniešu Guntras Kuzminas un Ilzes Grēveles balsis.

Baroka mūzikas dienas ir arī iespēja brīvi un vienkārši papildināt savas zināšanas mūzikas vēsturē, jo katrā koncertā tika sniegts īss ieskats tā laika mākslas aktualitātēs un notikumos. Stāstot par 16.gs. personībām Amsterdamā, baroka dienu organizatore Inese Pāvule vilka paralēles ar Rēzekni, salīdzinot mūsdienu uzmanības lokā esošās vērtības ar tā laika noskaņām. Šodienas materiālajā pasaulē Rēzeknē tiek runāts par divām „zvaigznēm” – ēkām „Zeimuļs” un „Gors”, kas piesaista uzmanību un kur noteikti jāaizved ciemiņi, bet Amsterdamā bija viena „zvaigzne” – komponists Jan Pieterszoon Sweelinck, kurš muzicēja visur, kur vien viesi devās – no rīta baznīcā un vakarā saviesīgos pasākumos, publika komponistu un viņa radīto mūziku apbrīnoja, arī viņa skolnieki tika vērtēti kā labākie mūziķi. Un joprojām, klausoties gan šajos stāstos, gan mūzikā, tiek aizskartas visdziļākās dvēseles stīgas.

Koncerta noslēgumā Baroka mūzikas dienu galvenās organizatores – Ilze Grudule un Inese Pāvule – pateicās gan klausītājiem, gan atbalstītājiem – Rēzeknes pilsētas domei, Valsts Kultūrkapitāla fondam un Nīderlandes vēstniecībai Latvijā. Publiku uzrunāja arī Nīderlandes pārstāvniecības vadītāja vietnieks Martijn Lambarts, pateicoties mūziķiem un J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņiem un pedagogiem par burvīgo sniegumu.

Paldies gan organizatorēm, gan mūziķiem par ikgadējo iespēju ceļot mūzikas laikā, ļaut dvēselei izplesties netveramos tālumos un baudīt emocionāli piesātinātas muzikālas tikšanās.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV