Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas Radio koris dodas uz profesionālo koru saietu Francijā

Easyget.lv, 17.09.2013. 13:37

Latvijas Radio koris devies uz Marseļu, lai piedalītos Eiropas Profesionālo koru asociācijas tīkla (Tenso Network Europe) organizētajās Tenso dienās 2013.

Tenso dienas Marseļā ir saistītas ar festivālu Vingt Lieux sur la Mer un ir daļa no Marseļas-Provansas Eiropas kultūras galvaspilsētas 2013 programmas. Pasākumi notiek divos jaunatklātos iespaidīgos multifunkcionālos kultūras centros - MuCEM un Villa Mediterranée. Festivālu rīko viens no Tenso asociācijas dalībniekiem koris Musicatreize (Francija), piedalās Nederlands Kamerkoor (Nīderlande), Coro Casa da Musica (Portugāle) un Latvijas Radio koris.

Starptautiskais koru festivāls Tenso dienas ik gadu tiek rīkots dažādās Eiropas pilsētās un visspilgtāk atspoguļo jaunos kormūzikas žanra augstākās meistarības sasniegumus. Festivāla laikā tiek rīkots seminārs par dažādām Eiropas kora mūzikas komponēšanas attīstības tendencēm un tradīcijām saistībā ar socioloģiskiem un vēsturiskiem aspektiem, kā arī notiek atsevišķu koru koncerti un prezentācijas. Marseļā Tenso dienu uzmanības lokā ir atšķirīgais un vienojošais Rietumeiropas un Vidusjūras vokālajā mākslā.

Šogad pirmo reizi Tenso dienās notiks komponistu meistarklases, ko iniciējis Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš. Šobrīd profesionālās kormūzikas kultūrā ir sākusies jauna muzikālā ēra, kuras estētika strauji attīstās - svaigā vokālā izteiksmība tiek panākta ar jaunu dziedāšanas manieru un paņēmienu pielietojumu, kas bieži vien sakņojas arhaiskos kultūrslāņos. Meistarklašu laikā notiks darbs pie jaunas programmas radīšanas, par pamatu ņemot senos tekstus no Sālamana Augstās Dziesmas. Astoņi Eiropas un Tuvo Austrumu komponisti - Lasse Tūresens (Lasse Thoresen, Norvēģija), Toivo Tulevs (Toivo Tulev, Igaunija), Zads Multaka (Zad Moultaka, Libāna), Bušra El-Turka (Bushra El-Turk (Libāna/Lielbritānija), Vladimirs Ivanovs (Vladimir Ivanoff, Vācija), Frangiza Alizadē (Franghiz Ali-Zadeh, Azerbaidžāna/Vācija), kā arī latviešu komponisti Santa Ratniece un Mārtiņš Viļums kopā ar ansambļa Sarband mūziķiem un Latvijas Radio kora dziedātājiem apgūs Tuvo Austrumu mūzikas skaņu pasauli un atklās Rietumu kora mūzikā vēl nezināmas teritorijas, kas pavērs jaunas izpildījuma iespējas un radīs pilnīgi integrētu, unikālu skaņu pasauli Tuvo Austrumu mūzikas kontekstā.

Latvijas Radio koris Marseļā piedalīsies ne tikai meistarklasēs, bet arī sniegs koncertu tā mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā, izpildot K. Pētersona, M. Viļuma, Dž. Hārvija un A. Hilborga skaņdarbus.

Tenso komponistu meistarklases turpināsies Latvijas Radio kora laboratorijā un vainagosies ar konceptuāli jaunas programmas radīšanu, ko prezentēs 2014. gada oktobrī, kad Rīgā notiks Tenso dienas 2014. Tās norisināsies programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas "Dzintara ādere" ietvaros, ko rīkos Latvijas Radio koris sadarbībā ar Eiropas kultūras galvaspilsētas organizētājiem, Nodibinājumu Rīga 2014 un Tenso.

Tenso ir Eiropas Profesionālo koru asociācijas tīkls (Tenso Network Europe), kurš apvieno labākos Eiropas profesionālos korus un kopš 2005. gada darbojas kā spēcīga kormūzikas attīstības platforma. Tā dalībnieki patlaban ir 14 profesionālie kori no 10 Eiropas valstīm.

Vairāk informācijas par Tenso dienām meklējiet tīmekļa vietnēs: www.tensonetwork.eu

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV