Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgā notiks starptautisks skaņu mākslai veltīts simpozijs

Easyget.lv, 18.09.2013. 14:32

7. un 8. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks starptautisks skaņu mākslai veltīts simpozijs, kurā tiks izklāstīta un apspriesta skaņu mākslas vēsture, kā arī šīs mākslas formas attiecības ar arhitektūru, vizuālo mākslu un citām sfērām.
Rīgā notiks starptautisks skaņu mākslai veltīts simpozijs

Starptautiskais simpozijs „Skaņu māksla: pārveidojot telpu par vietu” aplūkos skaņu mākslas/ audiovizuālās mākslas vēsturi un aktuālās tendences un ir iecerēts kā stimuls teorētiskam diskursam Latvijā par skaņu mākslas vēsturi, tagadni un nākotni. Lekcijās un diskusijās tiks aplūkotas tādas tēmas kā skaņu mākslas saistība ar ainavām un arhitektūras sfēru, kā arī skaņas specifiskā loma audiovizuālajā mākslinieciskajā praksē. Vienlaikus tiks izceltas arī vēl salīdzinoši nesenās skaņu mākslas aktivitātes Latvijā.

Simpozijā piedalīsies Eiropas mākslas vidē aktuāli skaņu mākslinieki, kas savas lekcijas ilustrēs ar audiovizuāliem piemēriem no pašu radošā darba, kā arī respektēti mākslas kritiķi un žurnālisti. Viņu vidū - vācu mākslas kritiķe un vēsturniece Helga de la Mote-Hābere (Helga de la Motte-Haber), muzikologs Volkers Strābels (Volker Straebel), britu skaņu mākslas pionieris Makss Īstlijs, franču žurnāliste un lektore Rāma Kazāma (Rhama Khazam) un dāņu skaņu mākslinieks un mūziķis Jākobs Kirkkegārds (Jacob Kirkegaard), kā arī vietējie mākslinieki, kas savā daiļradē strādā ar skaņu – Evelīna Deičmane un Voldemārs Johansons.
Kurators - Karstena Zeifārta (Berlīne).

Skaņu māksla ir klausāma un reizēm arī skatāma, situācijas noteikta un telpai piesaistīta māksla. Daudveidīgajos izpausmes veidos robežtelpā starp mūziku, skulptūru, tēlotājmākslu un jaunajiem elektroniskajiem medijiem tā ir visai viegli uztverama mākslas forma, un tādā veidā sekmē jaunus estētiskas pieredzes gūšanas veidus plašākai publikai. Skaņu mākslas formas fokusā ir telpa, ko definē tās arhitektoniskie, vēsturiskie un sociālie nosacījumi. Skaņu mākslas darbi spēj atmosfēriski „uzlādēt“ telpas, pārvēršot tās īpašās izjūtu vietās. Savā dinamikā skaņu māksla pēdējo gadu laikā attīstījusies par nozīmīgāko mūsdienu starpžanru mākslas formu. Ciešā saskarē ar tradicionālajām mākslas formām tā rada svarīgus impulsus, kas nosaka izmaiņas mūsdienu estētiskajā domāšanā kopumā.

Simpozija dalībnieki un viņu lekcijas:

  • Viestarts Gailītis (Rīga) „Latvian traditions and developements in sound art“/“Latvijas skaņu mākslas sasniegumi un tradīcijas“;
  • Helga de la Motte-Haber (Berlīne) „Sound art: space as information which is present “/“Skaņu māksla: telpa kā klātesoša informācija“;
  • Volker Straebel (Berlīne) „Sound art and music – an historical review“/“Skaņu māksla un mūzika: vēsturisks pārskats“;
  • Rahma Khazam (Parīze) „Sound art and architecture“/“Skaņu māksla un arhitektūra“;
  • Max Eastley (Londona) „Sound art in the landscape“/“Skaņu māksla ainavā“;
  • Jacob Kirkegaard (Kopenhāgena/Berlīne) „Sound and space as a material in sound art“/“Skaņa un telpa kā materiāli skaņu mākslā“;
  • Evelīna Deičmane (Rīga) „Sound in my art practice“/“Skaņa manos radošajos darbos“
  • Voldemārs Johansons (Rīga) „Objectivity of sound“/“Skaņas objektivitāte“.

Skaņu mākslai veltīrais seminārs notiks 7. oktobrī plkst. 10:00 – 18:00 un 8. oktobrī plkst. 10:00 – 13:00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļzālē. Pasākuma apmeklējums ir bezmaksas un notiks angļu valodā.

Simpozija organizators ir festivāls „Skaņu Mežs”, kas 2014. gadā īstenos apjomīgu skaņas mākslas projektu ‘’SKAN II’’ “Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014” ietvaros.

Pasākumu atbalsta Rīgā esošo kultūras institūtu apvienība EUNIC, kurā ietilpst Gētes īnstitūts Rīgā, Ziemeļvalstu kultūras punkts, Francijas institūts Latvijā, Britu padome Latvijā un Dānijas Kultūras institūts Latvijā.

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv

Foto: Jākobs Kirkkegārds. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV