Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Cēsīs ieskanēsies starptautisks mūzikas festivāls „Galantais klavesīns”

Easyget.lv, 23.09.2013. 10:09

Šoruden jau 11.reizi Cēsīs notiks Starptautiskais mūzikas festivāls “Galantais klavesīns”.

Ik gadu festivāls cenšas piedāvāt ko jaunu. Vairāku iepriekšējo festivālu koncertprogrammas tika papildinātas ar baletu, operu, vizuālo mākslu, šogad mūzikai pievienojusies dzeja, informē festivāla informācijas koordinatore Daiga Janševska.

"Koncertu programmas vieno renesanses kultūra, kas apbur ar tai raksturīgo individualitātes uzplaukumu, universālo personību, harmonijas meklējumiem. Tas arī šodien ir pamudinājums uz vispusīgām radošām izpausmēm," stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Lelde Krastiņa.

Klausītājiem ir sagatavoti jauni pārsteigumi. 29.septembra koncertā ”Šekspīrs,Karaliene un citi” Šekspīra sonetus gan oriģinālvalodā, gan latviski runās Valmieras Drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons, kurš pazīstams kā viens no labākajiem Hamleta lomas atveidotājiem Latvijā. Savukārt 13.oktobra koncerta ”Renesanses pasaulē” programma veidota tā, lai būtu interesanta arī ģimenēm ar bērniem. Īpašie viesi būs bērnu senās mūzikas ansamblis un vēsturisko deju grupa no Cēsu sadraudzības pilsētas Rakveres.

Festivāla programma:

29. septembrī plkst.17:00 Cēsu Izstāžu namā koncertā “Šekspīrs, Karaliene un citi” piedalās: Valmieras Drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons, Lelde Krastiņa /klavesīns/, Anete Toča /flauta/, Kaspars Vilnītis /alts/, ansamblis “William Byrd Consort”/vadītājs Andris Veismanis/, Vidzemes kamerorķestris/diriģents Andris Veismanis/.

Šekspīra sonetus gan oriģinālvalodā, gan latviski runās Valmieras drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons, kurš pazīstams kā viens no labākajiem Hamleta lomas atveidotājiem Latvijā. Dzeju papildinās tā laika angļu komponistu vokālā un instrumentālā mūzika.

Koncerta otrajā daļā kopā ar Vidzemes kamerorķestri un tā māksliniecisko vadītāju Andri Veismani muzicēs flautiste AneteToča, skanēs K. F. E. Baha un A. Vivaldi flautas koncerti.

13. oktobrī plkst. 16:00 Cēsu Izstāžu namā koncertā “Renesanses pasaulē” piedalās: ansamblis “Gaurata Gaura” kura sastāvā ir mūziķi Māra Āboliņa /koka pūšaminstrumenti, balss/, Aija Sprindža /cimbala, balss/, Līga Jelēviča /vijoļu saimes instrumenti, balss/ un Raitis Jelēvičs /strinkšķināmie instrumenti, perkusijas/. Viesi no Rakveres /Igaunija/ - bērnu senās mūzikas ansamblis un vēsturisko deju grupa.

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt dažādu mūsdienu instrumentu senākus paveidus, tos demonstrēs ansamblis “Gaurata Gaura” apvienojot aizrautīgu muzicēšanu ar saistošu stāstījumu par senākiem mūzikas slāņiem.

Festivālu rīko pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un tūrisma centrs". Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Cēsu novada dome un Rukšānu ģimene.

Informācija par festivālu atrodama arī www.cesis.lv

*Festivāla tradīcija aizsākās 2002. gadā, kad pilsēta ieguva vērtīgu instrumentu – igauņu meistara Petera Talves būvētu klavesīnu, kas darināts pēc flāmu XVI gs. meistara Rukersa instrumenta parauga. Latvijā klavesīns vēl aizvien ir viens no retākajiem instrumentiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV