Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Pasaules koru olimpiāde Rīgā raisa interesi visā pasaulē

Easyget.lv, 24.09.2013. 15:43

Pasaules koru olimpiādei, kas nākamgad jūlijā notiks Rīgā, reģistrējušies jau 260 kori no 41 valsts, tostarp 100 kori no Latvijas, šodien informēja Pasaules koru olimpiādes organizētāji.
Pasaules koru olimpiāde Rīgā raisa interesi visā pasaulē

Vācijas kultūras organizācijas Interkultur pārstāvji Jelena Dannhauere (Jelena Dannhauer) un Ralfs Eizenbeiss (Ralf Eisenbeiss) atzina, ka šī ir nebijusi liela interese par kādu no gaidāmajām koru olimpiādēm. Salīdzinājumam iepriekšējai Pasaules koru olimpiādei, kas 2012.gadā notika ASV, agrās reģistrēšanās iespēju bija izmantojuši četrreiz mazāk kori. Reģistrēšanās dalībai Pasaules koru olimpiādē Rīgā turpinās līdz 1.decembrim un organizatori prognozē, ka kopumā dalībnieku skaits varētu sasniegt 400 kolektīvus.

Patlaban dalībai Rīgā notiekošajā koru olimpiādē viskuplāk reģistrējušies kori no Ķīnas, Krievijas, Dienvidāfrikas Republikas, ASV, Indonēzijas un Vācijas. Dalību jau tagad apstiprinājuši kolektīvi arī no valstīm, kas iepriekš nav bijušas pārstāvētas koru olimpiādē – Kenija, Jordānija, Gibraltārs. Kori kopumā sacentīsies 29 konkursa kategorijās, un agrās reģistrēšanās rezultāti liecina, ka populārākās ir sakrālās mūzikas, bērnu, folkloras un kamermūzikas kategorijas.

„Agrās reģistrēšanās rezultāti ir ļoti iepriecinoši un esam gandarīti arī par lielo Latvijas koru interesi. Latvijas kori būs pārstāvēti gandrīz visās kategorijās un nevēloties izcelt kādu konkrētu kori. Prieks, ka dalībai pieteikušies arī kori ar lielu starptautisko pieredzi, kas sacentīsies čempionu kategorijā,” pauda Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Kopumā koru olimpiādē darbosies apmēram 80 žūrijas locekļi, darbu žūrijā apstiprinājuši Roberts Kembels (Robert Campbell) no Nīderlandes, Ēriks Anderss Jalkēuss (Erik Anders Jalkéus) no Zviedrijas, Kirbī Šovs (Kirby Shaw) no ASV un daudzi citi. Katras kategorijas žūrijā būs viens žūrijas loceklis arī no Latvijas.

„Pasaules koru olimpiāde būs vērienīgs starptautisks notikums, kas divu nedēļu garumā Rīgu – Eiropas kultūras galvaspilsētu piepildīs ar dzīvespriecīgiem un krāšņiem dziedāšanas svētkiem. Organizējot koru olimpiādi, ārkārtīgi liela vērība tiek pievērsta mākslinieciskajai kvalitātei, tāpēc Pasaules koru olimpiādes laikā notiks pasaules līmeņa meistarklases. Arī konkursu žūrijā aicināti augstas klases eksperti,” uzsvēra nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

Rīgā notiekošā Pasaules koru olimpiāde būs ievērības cienīga arī ar dziesmu cikla pirmatskaņojumu, ko komponists Ēriks Ešenvalds gatavo kopā ar pasaulslaveno vokālo grupu The King’s Singers no Lielbritānijas un Latvian Voices. Šajā kopdarbā, kas veltīts mīlestības tēmai, satiksies britu un latviešu dziedāšanas tradīcija.

Pasaules koru olimpiādē Rīgā notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros no 9. līdz 19.jūlijam, kad dalībnieki sacentīsies konkursa 29 kategorijās. Pasaules koru olimpiādes ietvaros norisināsies koru sacensība „Čempionu konkursā” un „Atklātajā konkursā” 29 dažādās kategorijās, notiks meistarklases, lielkoncerti un dalībnieku gājiens, tajā skaitā arī īpaši veidots koncerts Mežaparka lielajā estrādē.

Plašāka informācija par Pasaules koru olimpiādi pieejama oficiālajā mājaslapā www.singriga.lv un Vācijas organizācijas Interkultur mājaslapā www.interkultur.com.

Foto: Pasaules koru olimpiādei Rīgā veltīta preses konference. Foto (c) Mārtiņš Otto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV