Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mūzikas ierakstu veikalu plauktos nonāk Nirvana „In Utero” pārizdevums un citi jaunumi

Atis Žagars, 27.09.2013. 13:33 | komentāri (1)

Starp albumiem, kas solās papildināt pasaules melomānu kolekcijas, - Nirvana „In Utero” 20 gadu jubilejas izdevums, CHVRCHES debijas ieraksts „The Bones of What You Believe”, Pītera Geibriela dziesmas dažādu mūziķu izpildījumā pirms vairākiem gadiem solītajā albumā „And I’ll Scratch Yours” u.c.
Mūzikas ierakstu veikalu plauktos nonāk Nirvana „In Utero” pārizdevums un citi jaunumi

Nirvana – „In Utero” (20th Anniversary Edition) (Universal)

Leģendārās grunge apvienības Nirvana trešais un pēdējais studijas albums „In Utero” šonedēļ svinēja 20 gadu jubileju. „In Utero” bija kontroversiālākais Nirvana albums, sākot ar grafisko noformējumu un dziesmu „Rape Me”, kuras nosaukums bija jāaizkrāso albuma vāciņa otrā pusē, lai to atļautu tirgot arī lielveikalos, beidzot ar to, ka daudzi šo albumu uzskata par sava veida Kurta Kobeina pašnāvības vēstuli. Pārizdevums sastāv no trim diskiem. Pirmajā ir albuma oriģināls, papildināts ar tā laika singlu b-puses dziesmām un dažām alternatīvām 2013.gada versijām. Otrajā diskā atrodams albuma sākotnējais, 1993.gada februārī tapušais ieraksts kopā ar producentu Stīvu Albini, kas nepatika Nirvana ierakstu kompānijai un bija jāpielabo. Savukārt trešajā ir iekļauts koncerts 1993.gada decembrī Sietlā, kas pazīstams ar nosaukumu „Live & Loud”. Visbeidzot, piemaksājot papildu naudiņas, var tikt arī pie „super deluxe edition”, kur bez minētajiem trim kompaktdiskiem ir arī DVD ar minēto koncertu. Pilns komplekts, lai ļautos jaunības atmiņām vai mēģinātu izprast grunge mūzikas vilni, kas īsi, bet neizdzēšami ietekmēja rokmūziku 90’to gadu pirmajā pusē.

CHVRCHES – „The Bones Of What You Believe” (Virgin)

CHVRCHES kopš sava pērnā gada debijas singla „The Mother We Share” ir neuzbāzīgi, bet pamatīgi veidojuši reputāciju kā viena no baudāmākajām pēdējo gadu sintpopa grupām. Kas visai interesanti, ņemot vērā divus faktus. Pirmkārt, grupas dibinātāji Īens Kuks un Mārtins Dohertijs savulaik darbojušies post-rock, post-punk un shoegaze grupās. Otrkārt, visi trio dalībnieki ir no Skotijas, kas diezin vai kādam muzikāli asociēsies ar sintezatoriem un gaišām melodijām. Tomēr CHVRCHES debijas ieraksts „The Bones of What You Believe” nostrādā perfekti. Grupas spēcīgākais trumpis ir spēja radīt siltas, lipīgas popmūzikas melodijas, taču tieši mazie sīkumi un nianses, kas atrodamas teju katrā no albuma dziesmām, plati padara par neapnicīgu, radošu un ausīm tīkamu arī pēc sestās klausīšanās reizes. Vai tas būtu reivīgais, pulsējošais sintezators „Gun” izskaņā, vai tā būtu Chromatics gaumē ieturētā elektriskā ģitāra „Tether” sākumā, vai Kate Boy nesen izmantotais nesošais, militārais ritms dziesmā „Lies”, tas viss albuma melodijām palīdz nesaplūst vienai otrā un izbaudīt šo plati kā kaut ko daudz vairāk par „tikai foršu” popmūzikas ierakstu. Viens no 2013.gada spožākajiem debijas ierakstiem.

Drake – „Nothing Was The Same” (Young Money)

Kanādas reperis un producents Dreiks, kas ar 2010.gada debijas albumu „Thank Me Later”, ieviesa jaunas vēsmas r’n’b mūzikā, veicinot jaunu šīs mūzikas vilni, laidis klajā trešo studijas ierakstu „Nothing Was The Same”. Lai arī albuma producēšanā piedalījušies vairāki slaveni skaņu vīri, ieskaitot seno cīņu biedru Noah „40” Shebib, TNGHT dalībnieku Hadsonu Mohauku un pat Chilly Gonzalez, „Nothing Was The Same” ir zīmīgs ar mazo viesmākslinieku skaitu. Ja atmet plates noslēdzošo dziesmu „Pound Cake”, kas tapusi kopā ar Jay-Z, šis ir viscaur Dreika solo darbs, kam iedvesmu mūziķis smēlies, klausoties Mārvina Geja ierakstus. Albums iztiek bez acīmredzamiem hītiem, kādi bija mākslinieka pirmajos divos albumos, taču ir viendabīgs un plūstošs un noteikti neliks vilties Dreika faniem.

Mazzy Star – „Seasons of Your Day” (Rhymes Of An Hour)

1989.gadā Kalifornijā dibinātais dream-pop kolektīvs Mazzy Star par 17 (!) gadu pārtraukuma nācis klajā ar jaunu albumu „Seasons of Your Day”. Šo gadu laikā veiksmīgu solo karjeru izvērtusi grupas soliste Houpa Sandovala, taču nav zudusi arī sadarbības ķīmija ar ģitāristu Deividu Robaku. Jaunākas paaudzes klausītājiem šis albums dos ieskatus, no kurienes „aug kājas” Beach House, savukārt tiem, kas vēl labi atceras Mazzy Star ziedu laikus, albums dāvās patīkamu devu sentimenta un atbilstošu skaņu celiņu lietainiem rudens vakariem.

Dažādi mūziķi – „And I’ll Scratch Yours” (Real World)

2010.gadā Pīters Geibriels ierakstīja kaverversiju albumu, izpildot tādu slavenu mākslinieku kā Radiohead, Arcade Fire, Regīnas Spektores u.c. dziesmas. Uz karstām pēdām bija paredzēts izdot pretēju plati, kurā minētie mūziķi savukārt izpildītu Geibriela dziesmas. „Uz karstām pēdām” gluži nesanāca (nav jau viegli 12 dažādus mūziķus sadzīt studijā), bet izlase „And I’ll Scratch Yours” šonedēļ beidzot nākusi klajā. Tajā dzirdēsit gan Arcade Fire ar „Games Without Frontiers”, gan Stīvenu Meritu izpildām „Shock the Monkey”, gan arī savdabīgu Lū Rīda versiju par leģendāro „Solsbury Hill”.

Vēl šonedēļ izdoti šādi albumi: Au Revoir Simone - Move in Spectrums [Moshi Moshi], Bruce Springsteen - Tracks (Box Set) [Sony Music], Kings Of Leon - Mechanical Bull [Columbia], Roy Harper - Man and Myth [Bella Union], Trentemoller - Lost [In My Room].

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV