Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Laikmetīgās mūzikas ansamblis Ensemble Modern viesojas Rīgā

Easyget.lv, 01.10.2013. 16:32

Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros Latvijā viesosies pasaulē labākais laikmetīgās mūzikas ansamblis Ensemble Modern, sniedzot koncertus 4. un 5. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā. Koncerti notiks projekta „No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes“ ietvaros.
Laikmetīgās mūzikas ansamblis Ensemble Modern viesojas Rīgā

Projekta „No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes“ kontekstā īpaša vieta ierādīta latviešu jauno autoru sniegumam. Koncertu programmā iekļauti Andra Dzenīša „Latviešu pavārgrāmata”, Kristapa Pētersona „Nauda” un Jāņa Petraškeviča Darkroom – Ein Phantasiestuck.

Kristaps Pētersons žurnālā „Mūzikas Saule” stāsta: „Es parasti izvēlos tēmas, kas man ir ļoti tuvas un svarīgas. Domāju, ka tādā veidā varu radīt vissaistošāko darbu – tāpēc, ka tas ir aktuāli man pašam. Es vēlējos skaņdarba tēmai Money (“Nauda”) atbilstošās detaļas (arī naudas zīmes) izmantot pilnībā. Tostarp izmantot ansambli arī vizuāli, jo cilvēki koncertā to ne tikai dzird, bet arī redz: noteiktai ļaužu grupai, kas nāk uz koncertu mūziku skatīties, vizuālais nereti ir tikpat svarīgs, kā skaņa. Partitūrā iekļāvu vienpadsmitarpus žestu. Līdzās žestiem ar vizuālu, semantisku nozīmi: victory (uzvaras) zīme, O.K. zīme. Parasta diriģēšana ir funkcionāls žests, tāpēc – pusžests. Pirmoreiz mēģinājumā ieraugot Latvijas premjera Valda Dombrovska portretu, vācieši jautāja, kas viņš ir, saprotot, ka šis cilvēks acīmredzot ir svarīgs?”

Ensermble Modern kopš savas dibināšnas 1980. gadā nesavtīgi popularizējis jauno mūziku, bijis daudzu opusu ierosinātājs un pirmatskaņotājs, sadarbojies ar tādiem mūslaiku mūzikas grandiem kā Ģērģs Ligeti, Maurisio Kāgels, Frenks Zapa, Stīvs Reihs, Džons Adamss. Ansambļa deviņpadsmit mūziķi ir no Argentīnas, Bulgārijas, Indijas, Izraēlas, Japānas, Polijas, Šveices un Vācijas. Visi ansambļa mākslinieki ir augstākās klases mūziķi, kuriem ir izcila tehnika un plaša tembru palete, liela pieredze jaunās mūzikas atskaņošanā.

Projekts „No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes“ ir (Vidusaustrumeiropas) Gētes institūtu iniciatīva sadarbībā ar Ensemble Modern un fondu BHF-BANK-Stiftung. Projektu atbalsta festivāls “Arēna”.

4. oktobra koncerta programmā Latvijas Nacionālajā operā skanēs - Paweł Hendrich Sedimetron; Nina Šenk Twenty in five; Judit Varga Entitas; Kristaps Pētersons Money. Savukārt 5. oktobrī Matej Bonin Kaleidoscope; František Chaloupka Mašín Gun; Andris Dzenītis Latvian Cookbook; Jānis Petraškevičs Darkroom – Ein Phantasiestück.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV