Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mūzikas akadēmijā norisinās Rīgas 1. starptautiskais koka pūšaminstrumentu simpozijs

Easyget.lv, 08.10.2013. 16:08

No 7. līdz 11. oktobrim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiek Rīgas 1. starptautiskais koka pūšaminstrumentu simpozijs, piedaloties pasaulē atzīties sava instrumenta spēles pārstāvjiem.

Šajās dienās augstskolā viesojas pasaulē atpazīstami, spoži sava instrumenta spēles pārstāvji, lai vadītu meistarklases un koncertos muzicētu kopā ar JVLMA studentiem, mūzikas vidusskolu audzēkņiem un profesionālo orķestru dalībniekiem. Pirmā koka pūšaminstrumentu simpozija viesi ir klarnetists Luidži Madžistreli (Itālija), flautists Karlo Jans (Luksemburga) un divi izcili mūziķi no Šveices – obojists Omars Dzoboli un fagotists Džordžo, informē JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Līdzās augstu popularitāti guvušajam Brass Simpozijam JVLMA vēlas pievērst uzmanību un popularizēt arī koka pūšaminstrumentu specialitātes. Līdz ar to laikā no 7. līdz 11. oktobrim Mūzikas akadēmija aicina visus interesentus uz Rīgas 1. starptautiskā koka pūšaminstrumentu simpozija aktivitātēm.

Simpozijs ir četru dienu ilgs intensīvs darba process: meistarklases, lekcijas, muzicēšana dažādos sastāvos, koncertprogrammu sagatavošana un atskaņošana, kas ļauj salīdzināt un apmainīties ar pieredzi, papildināt savas zināšanas, dibināt kontaktus, iegūt jaunas idejas un spēlēt kopā ar pasaulē atzītiem profesionāļiem. Lepojamies, ka par Pirmā koka pūšaminstrumentu simpozija viesprofesoriem piekrituši būt itāļu klarnetists Luidži Madžistreli un flautistis Karlo Jans no Luksemburgas, bet jo īpašs prieks par divu izcilu Šveices mūziķu, Latvijā izsīkstošas specialitātes pārstāvju – obojista Omara Dzoboli un fagotista Džordžo Mandolēzi klātbūtni.

Simpozija ietvaros klausītājus aicinām uz diviem koncertiem. Pirmais no tiem notiks ceturtdien, 10. oktobrī plkst. 16.00 LMT kamerzālē. Tajā piedalīsies Omars Dzoboli /oboja/, Džordžo Mandolēzi /fagots/, Elīna Bērtiņa /klavieres/ un meistarklašu dalībnieki. Biļetes cena – Ls 1.

Piektdien, 11. oktobrī, plkst. 18.00 JVLMA Lielajā zālē notiks Simpozija noslēguma koncerts, kurā piedalīsies Luidži Madžistreli /klarnete/, Karlo Jans /flauta/, Džordžo Mandolēzi /fagots/, Jānis Semjonovs /fagots/, Kārlis Glavāns /klarnete/, Ieva Dzērve /klavieres/ un meistarklašu dalībnieki. Biļetes cena – Ls 2, pensionāriem, skolēniem un studentiem – Ls 1.

1. starptautiskā koka pūšaminstrumentu simpozija laikā Mūzikas akadēmijas telpās būs apskatāmas arī vairākas izstādes: 9. – 10. oktobris – Heinz Viotto klarnešu iemutņi un MANCKE flautas; 10. – 11. oktobris – Buffet mūzikas instrumenti un SIA RDL Mūzikas Centrs mūzikas instrumenti un piederumi.

Īsumā par Rīgas 1. starptautiskā koka pūšaminstrumentu simpozija viesprofesoriem:

  • Klarnetists Luidži Madžistreli /Luigi Magistrelli/ izglītību ieguvis pie Dītera Klekera, Karla Laistera un Džuzepes Garbarino. Pašreiz pasniedz klarnetes spēli un kamermūziku Milānas Mūzikas konservatorijā, lielu daļu uzmanības velta klarnetes repertuāra manuskriptu izpētei, papildina repertuāru ar metodiskajiem materiāliem un aranžijām. Madžistreli pasniedz meistarklases visā pasaulē un aktīvi sadarbojas ar Starptautisko klarnetistu biedrību, žurnāls The Clarinet publicē Madžistreli rakstus par klarnetes vēsturi un pedagoģiju.
  • Karlo Jans /Carlo Jans/ ir viens no vadošajiem flautistiem Eiropā, ieguvis zināšanas pie tādiem pedagogiem kā Žaka Milē, Andersa Adrojana, Raimonda Gijo un Petera Grāfa. Karlo Jans pašreiz māca flautas spēli Luksemburgas konservatorijā un regulāri pasniedz meistarklases dažādās pasaules valstīs. Kopš 1998. gada Karlo ir Luksemburgas Flautistu un pianistu foruma mākslinieciskais vadītājs. Veicis virkni mūzikas ierakstu. Līdzās flautas specialitātei, Karlo Jans ir arī diriģents.
  • Obojists un diriģents Omars Dzoboli /Omar Zoboli/ izglītību ieguvis pie Hainsa Holigera un Paula Dombrehta. Dzoboli ir viens no retajiem obojistiem, kurš vienlīdz augstā līmenī pārvalda gan baroka laika, gan mūsdienu instrumentu. Obojas spēles pasniedzējs Bāzelē, regulāri sniedz meistarklases dažādās mūzikas augstskolās visā pasaulē. Veicis DVD un CD ierakstus tādām mūzikas kompānijām kā Accord, Claves, Harmonia Mundi un Teldec, regulāri koncertē ievērojamās koncertzālēs pasaulē.
  • Džordžo Mandolēzi /Giorgio Mandolesi/ ir viens no ievērojamākajiem fagota spēles virtuoziem pasaulē, kurš izcili pārvalda gan baroka, gan mūsdienu instrumentus. Mandolēzi darbojas vairākos baroka mūzikas ansambļos, kā arī regulāri koncertē kā solists ar dažādiem orķestriem. Līdzās fagota spēles un kamermūzikas profesora darbībai divās Eiropas mūzikas augstskolās, Mandolēzi tiek aicināts vadīt meistarklases visā pasaulē.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV