Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdots Indras Rišes CD „Sprīdi virs zemes”

Easyget.lv, 14.10.2013. 13:02

25. oktobrī Latvijas Komponsitu savienībā notiks komponistes Indras Rišes CD "Sprīdi virs zemes" atvēršanas svētki.
Izdots Indras Rišes CD „Sprīdi virs zemes”

Albumā "Sprīdi virs zemes" ietverti ieraksti, kas veikti Latvijas Radio studijā un Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā. Ieraksos piedalījusies vokālā grupa Putni, čellisti Ēriks Kiršfelds un Ivars Bezprozvanovs, flautisti Anete Toča, Andis Klučnieks un Miks Vilsons, sitaminstrumentālists Edgars Saksons, vijolniece Kristīne Mihaela Prīna (Dānija), saksofonists Romāns Manuilovs.

Līdzās diviem Dānijā izdotajiem Indras Rišes CD (Music for Fun. Chamber works by Indra Riše 1998, Point Records, Denmark, PCD 5138 un Indra Riše: The Return– 1999, dacapo, Copenhagen, 8.224142), šī, pašas komponistes kārtotā izlase turpina iepazīstināt ar aptuveni piecpadsmit gadu periodā tapušiem pieredzētā, pārdzīvotā un izprātotā tulkojumiem mūzikas tekstā.

Indras Rišes mūzikas valodas alfabēts dažbrīd šķiet skaidrs kā dāņu lego klucīši, bet no tiem, kā zināms, var konstruēt vispārsteidzošākās lietas. Pievienojot neiegrožoto fantāzijas dimensiju, komponiste uzbur oriģinālu pasauli, kurā ir interesanti uzkavēties, iejusties gan kā meža meitas pajumtē, gan citkārt – netaustāmā garīguma templī. Šīs izlases būtiska daļa – iespēja pie klavierēm dzirdēt pašu autori

Indrai Rišei ir spēcīgs profesionālais ekipējums – absolvētas Jāz. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas klavieru (prof. Māris Švinka, 1985) un kompozīcijas (prof. Pēteris Plakidis, 1990) klases, iegūts diploms par pilnu elektroakustiskās kompozīcijas kursu Dānijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā Nilsa Rosinga-Skova un Ivara Frounberga vadībā (1993-1996). Būtisku papildinājumu snieguši elektroniskās un kompjūtermūzikas kursi Kalifornijas Universitātē Berklijā (1995), IRCAM Vasaras akadēmija Parīzē (1999), Operas akadēmija Oslo, Norvēģijā (2001), jaunāko elektroniskās mūzikas tehnoloģiju apguve Starptautiskajā Komponistu centrā Visbijā, Gotlandē (Zviedrija, 2004). Dānijā līdztekus kompozīcijai I. Riše periodiski strādājusi kā nošu pārrakstītāja un aranžētāja Kopenhāgenas Karaliskajā operā, Valsts nošu izdevniecībā Samfundet un Dānijas Radio.

Kopš 1999. gada I. Riše aktīvi, tostarp kā padomes locekle, darbojas Latvijas Komponistu Savienībā, 2004. gadā izveidotās Starptautiskās Laikmetīgās mūzikas asociācijas (ISCM) Latvijas sekcijas vadībā, piedalās arī ISCM starptautiskās žūrijas darbā.

Rišes darbi atskaņoti Baltijā, Skandināvijā, Horvātijā, Vācijā, Lielbritānijā, Itālijā, Krievijā, Japānā, ASV un citviet, kā arī Latvijas laikmetīgās mūzikas forumos. Komponistes partitūras savos festivālos un koncertos ietvēruši izcilie Baltijas un Latvijas kolektīvi un izpildītājmākslinieki – kamerorķestris Kremerata Baltica, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas simfoniskais orķestris, kamerorķestris Sinfonia Concertante, sadarbībā ar diriģentiem Māri Sirmo, Olari Eltsu, Andri Vecumnieku, Andri Veismani, Imantu Resni; īpaši labvēlīgs radošais klimats izveidojies sadarbībā ar ērģelnieci Ligitu Sneibi, vokālo grupu Putni. Kompozīcija Die Mitbewegung (Mijiedarbība) flautai un ērģelēm 2001. gadā deleģēta UNESCO Starptautiskajam komponistu konkursam Rostrum, tā iekļauta arī izdotajā dubultalbumā Music for Winds by Latvian Composers/Latviešu komponisti pūšaminstrumentiem, 2008.

Diska prezentācijas pasākumu 25. oktobrī plkst. 18.00 Latvijas Komponsitu savienībā papildinās fotogrāfs Iļja Sevcovs, veidojot I. Rišes mūzikas un savu vizuālo darbu skatu punktu saskares.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV