Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Rudens kamermūzikas festivāls noslēdzas ar Vītola, Šūberta un Vaska mūziku

Easyget.lv, 15.10.2013. 10:28

Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies trešdien, 16. oktobrī Mazajā ģildē ar koncertu „Vītols, Vasks un Šūberts”, kurā Spīķeru kvartets pirmoreiz satiksies ar Londonā dzīvojošo ekspresīvo čellisti Kristīni Blaumani.
Rudens kamermūzikas festivāls noslēdzas ar Vītola, Šūberta un Vaska mūziku

Koncerta programmā - Franča Šūberta brīnumskaistais Stīgu kvintets, ideālu un mīlestības pavedienu cauraustais Pētera Vaska Piektais stīgu kvartets un šī gada jubilāra Jāzepa Vītola miniatūras, kas ilgu laiku dusējušas neatklātas un nespēlētas.

Pēteris Vasks saka: “Es strādāju pie Piektā stīgu kvarteta vai, precīzāk sakot, dzīvoju ar to gandrīz visu 2003. gadu. Galīgās korekcijas tika veiktas 2004. gada pavasarī. Šajā kompozīcijā vēlējos pavēstīt, ka mēs visi esam daļa no pasaules un pasaule ir mūsos; par ideālisma pastāvēšanu un nepieciešamību, par mīlestību mums apkārt un mūsos. Es biju iesaistījies radīšanas procesā ne kā novērotājs no malas, bet kā klātesošs un uzticīgs dalībnieks. Piektais stīgu kvartets sastāv no divām kontrastējošām daļām. Pirmā daļa “Klātbūtne” nekavējoties ieved spēcīgas emocionālas spriedzes gaisotnē. Otrā daļa “Tālu prom … tik tuvu” ir klusa un mierīga dziedāšana, piedodošs un mīlas pilns skatiens pār sāpju un pretrunu nomocīto pasauli.”

„Franča Šūberta Stīgu kvintetu uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem kamermūzikas paraugiem, un, ja kādam šis apzīmējums liekas par skaļu, tad lai šis skeptiķis paklausās kvinteta otro daļu Adagio – vienu no mūzikas vēstures brīnumlappusēm, kurā neizmērojams skaistums izteikts minimāliem līdzekļiem un nevainojami elegantā veidolā. Kvintets tapis dažus mēnešus pirms Šūberta nāves – visticamāk, 1828. gada agrā rudenī”, stāsta muzikologs Orests Silabriedis.

Spīķeru kvartetā spēlē - Marta Spārniņa, vijole; Anti Kortelainens, vijole; Ineta Abakuka, alts; Ēriks Kiršfelds, čells.

Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs.

Foto: Kristīne Balumane. Foto (c) Jānis Deinats

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV