Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Antons Ļahovskis, Andrejs Osokins un Juris Žvikovs augsti novērtē dalību un uzvaras Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā

Easyget.lv, 17.10.2013. 13:00

Iepriekšējo Jāzepa Vītola starptautiskā pianistu konkursu laureāti – Antons Ļahovskis (Grand Prix, 2008), Andrejs Osokins (I vieta, 2008) un Juris Žvikovs (Grand Prix, 1993), atzīst, ka dalība un uzvara Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā ir bijis nozīmīgs pagrieziens viņu profesionālajā un personiskajā attīstībā.
Antons Ļahovskis, Andrejs Osokins un Juris Žvikovs augsti novērtē dalību un uzvaras Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā

Piektdien, 18. oktobrī, plkst. 18:00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā sāksies sestais Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss! Šīgada konkursa trijās kārtās spēkiem mērosies 19 jaunie pianisti no 9 valstīm, savukārt svinīgajā atklāšanas koncertā uzstāsies iepriekšējā Jāzepa Vītola starptautiskā pianistu konkursa 1. vietas ieguvējs – Andrejs Osokins.

Neilgi pirms konkursa sākuma aicinājām iepriekšējo konkursu laureātus dalīties savās atziņās par konkursa nozīmi viņu dzīvēs.

Antons Ļahovskis stāsta: “Tas man bija liels gods, saņemt Grand Prix Jāzepa Vītola 5. starptautiskajā pianistu konkursā, turklāt šī uzvara man pavēra daudz jaunu iespēju uzstāties gan solo, gan ar dažādiem orķestriem. Latvijā esmu uzstājies dažādās pilsētās kopā Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, Nacionālās operas orķestri un citiem. Tagad atskatoties varu atzīt, ka šis konkurss izrādījās ļoti svarīgs solis manā karjerā, un es esmu ļoti priecīgs, ka man bija iespēja piedalīties tajā.”

„Konkursam bija ļoti svarīga vieta manā muzikālajā dzīvē. Man bija svarīgi parādīt savas spējas un potenciālu, tāpēc es rūpīgi un neatlaidīgi gatavojos priekšnesumiem. Es biju ļoti gandarīts un pagodināts, ka saņēmu gan 1. prēmiju, gan balvu par labāko Jāzepa Vītola mūzikas atskaņojumu no žūrijas, gan arī „Skatītāju simpātijas” balvu no konkursa klausītājiem, kas apliecina Rīgas publikas atzinību. Šie panākumi man palīdzēja attīstīties arī profesionāli – gūt ļoti vērtīgu pieredzi un noticēt saviem spēkiem. Turklāt šie lauri bija pirmie vairāku starptautisku konkursu virknē - pēc mēneša es ieguvu 1. vietu Bēthovena konkursā Londonā, bet pēc gada, Briselē, kļuvu par Laureātu slavenajā Karalienes Elizabetes pianistu konkursā,” piedalīšanos Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā novērtē Andrejs Osokins.

„Tas, ka uzvarēju konkursā, bija nozīmīgi. Profesionāli plašas iespējas koncertēšanas izskatā tas tomēr nepavēra, jo jāatceras, ka bija 1993. gads, kad starptautiska koncertēšana vēl nebija norma. Tomēr atpazīstamību Latvijas mērogā tas deva gan", stāsta Juris Žvikovs. "Man bija vairāk iespēju spēlēt ar orķestriem, piedalīties Latvijas festivālos, dažādos muzikālos pasākumos, ierakstos, bija vieglāk noorganizēt un realizēt kādas savas muzikālās ieceres nekā citiem jauniem pianistiem. Cits aspekts – uzvara konkursā bija sasniegums tīri personiski – darbā ar sevi, sevis veidošanā. Konkurss tomēr ir zināmā veidā ekstremāla situācija un tas, cik daudz tu strādā ar sevi, gatavojoties konkursam, dzīvē jau negadās bieži. Nopietna gatavošanās konkursam ir milzīgs darbs. Un esmu gandarīts, ka ieguldītais darbs atmaksājās.”

Šīgada Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā būs plašs dalībnieku loks. Pirmo reizi konkursā piedalīsies Japānas pianistes – Ajane Macura un Akimi Mijabori. Mūsu kaimiņvalsti Lietuvu šogad konkursā pārstāvēs pianisti – Kristina Annamukhamedova, Motejus Bazars un Dana Podrjabinkina, Igauniju – pianists Kirils Lisijenko, Ukrainu – pianisti Marija Judenko un Oleksijs Kovaļenko, Krieviju – pianists Andrejs Telkovs, bet Poliju – pianiste Gabriela Jakimoviča. Savukārt Latvijas vārdu konkursā aizstāvēs deviņi jauni un talantīgi pianisti – Kaspars Bumbišs, Roksana Kenžejeva, Zane Rubesa, Sintija Šteinkopfa, Antoņina Suhanova, Dainis Tenis, Edgars Tomševics, Marija Truhanova un Zane Volberga.

Konkursa fināla (trešās kārtas) un laureātu koncertos, kuri notiks koncertzālē Lielā Ģilde, jaunajiem un talantīgajiem pianistiem pievienosies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Viņu sniegumā varēsim baudīt Mocarta, Bēthovena, Šopēna, Rahmaņinova un citu mūzikas dižgaru skaistākos klavierkoncertus.

Jāzepa Vītola starptautisko pianistu konkursu organizē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija sadarbībā ar VSIA “Latvijas Koncerti” un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Plašāka informācija www.vitolakonkurss.lv, kā arī konkursa Facebook un Twitter lappusēs.

Foto: Juris Žvikovs. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV