Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvija astoto gadu piedalās Pasaules mūzikas gadatirgū Womex

Easyget.lv, 22.10.2013. 09:20 | komentāri (1)

Šogad Latviju Womex pārstāvēs Laima Jansone, grupas Auļi un Saucējas, Biruta Ozoliņa un DJ Monsta u.c.
Latvija astoto gadu piedalās Pasaules mūzikas gadatirgū Womex

Jau astoto reizi pēc kārtas Latvijas Mūzikas informācijas centrs (LMIC) atklās Latvijas stendu Pasaules mūzikas gadatirgū Womex, kas notiks Kārdifā, Lielbritānijā no 23. līdz 27.oktobrim, informē LMIC pārstāve Ilze Šarkovska-Liepiņa.

Womex ir nozīmīgākais forums, kura centrā ir etnomūzika un kurā tiek aptverts visai plašs tās izpausmju un izmantojuma spektrs - no tradicionālajām versijām līdz tā sauktajai pasaules mūzikai. Womex pēdējos gados ir kļuvis par lielisku platformu mūsu mūzikas reprezentācijai.

Kultūras menedžmenta centrs Lauska, kā allaž, pasaulē dodas ar saviem jaunākajiem ierakstiem, kuru vidū jau tradicionāli izceļas izlase „Sviests” – klajā nācis tās piektais laidiens. Katru otro gadu Lauska šajā folkloras izlasē iezīmē etnomūzikas kopainu Latvijā, nereti ietverot arī jaunu grupu un mūziķu vārdus, kuri pie savu albumu izdošanas vēl nav tikuši. Līdz ar to „Sviests” paver iespēju iziet pasaulē arī mazākpieredzējušiem latviešu mūziķiem. Blakus izdevējdarbībai Lauskas interešu lokā ir arī folkloras pasākumu rīkošana un folkloras radio stacijas Oira darbība. Par pērnā gada devumu – grupas Saucējas disku „Dziediet, meitas, vokorā” Lauska ir saņēmusi Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu. Šogad Saucējas spiedalīsies arī Womex, turpinot veiksmīgi iesākto starptautisko darbību – pēc sarunām 2012. gada gadatirgū grupa šogad sniedza koncertus Parīzes „Théâtre de la Ville” un „Théâtre des Abbesses”, bet viņu koncerta ierakstu gada beigās plāno izdot franču izdevniecība ´Les Boréales”.

Dziedātāja Biruta Ozoliņa un DJ Monsta, kuri šogad izdevuši CD „Sauli sēju”, kopā meklējot nacionālās identitātes avotus, dūdu un bungu grupa Auļi, kas šogad nosvinēja 10 gadu jubileju un izdeva albumu „Dižducis”, koklētāja Laima Jansone - pirmā latviešu mūziķe, kuras spēli 2011. gadā Womex iekļāva oficiālajās gadatirgus koncertprogrammās un kura nesen ierakstījusi disku „Zarbugans” kopā ar džeza mūziķiem bundzinieku Arti Orubu un basistu Andri Grunti, Trio Šmite, Kārkle Cinkuss ar UPEtt. izdoto CD „Gavilēšana” – tā ir tikai neliela mūziķu daļa, kuri tiks popularizēti Womex.

LMIC šai prezentācijas reizei sagatavojis kompaktdisku «Native Music 8». Tā koncepcijas autore ir Latvijas Nacionālā kultūras centra eksperte, «Latvijas Radio 3 Klasika» redaktore, etnomuzikoloģe Gita Lancere. Disks sniedz ieskatu pagājušā un šīgada laikā izdoto etnomūzikas ierakstu klāstā. Izlasē pārstāvēti gan izdevniecību «Lauska» un «Upe tt», gan Mūsdienu Mūzikas centra un citu neatkarīgo izdevēju (LikeISaid Agency, Vide Intra) veiktie ieskaņojumi. Projekta atbalstītāji – LR Kultūras Ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Programma „Rīga 2014”.

Foto: Laima Jansone. Publcitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV