Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mūzikas ierakstu jaunumu plauktā – M.I.A. un Eminem

Atis Žagars, 05.11.2013. 15:41

Šonedēļ mūzikas ierakstu veikalu plauktus papildina M.I.A., Cut Copy un Eminem jaunākie albumi
Mūzikas ierakstu jaunumu plauktā – M.I.A. un Eminem

M.I.A. – „Matangi” [Interscope]

Šrilankiešu izcelsmes britu mūziķē M.I.A. draudzīgi sadzīvo filantropes un nesavtīgas cilvēktiesību cīnītājas gars un provokatoriskas skandālistes aura. Arī viņas jaunākais albums, ko sākotnēji bija paredzēts izdot jau pirms gada (leibls Interscope esot licis to pārrakstīt, jo albums bijis „pārāk pozitīvs”), ir tikpat daudzšķautņains un kaleidoskopisks kā mūziķes biogrāfija. No vienas puses „Matangi” ir dauzonīga un dulla ballīte, no otras – neiztiek arī bez Ekvadoras vēstniecībā Londonā patvērumu guvušā Džūljena Asānža iesaistīšanas.

„Matangi” pa īstam ieslēdzas ar ceturtā skaņdarba „Warriors” ievadošajām skaņām, kas neapšaubāmi aizgūtas no Chimo Bayo 1992.gada acid-house himnas „Asi Me Gusta A Mi”, lai arī oficiāli tas nav norādīts. Savukārt tālāk jau seko gan zināmie singli „Come Walk With Me” un „Bad Girls”, gan plates mierīgākais numurs „Exodus”, kurā ļoti veiksmīgi semplēta The Weeknd dziesma „Lonely Star”. Skaļas un griezīgas EDM skaņas, lauztas ritmu struktūras, Dienvidāzijas folkmūzikas elementi – M.I.A. patiesi ir grūti ielikt rāmjos. Šķiet, ka tā arī ir viņas lielākā veiksmes atslēga.

Cut Copy – „Free Your Mind” [Modular]

Austrālijas synth-pop kvartets Cut Copy, izziņojot savu ceturto studijas albumu „Free Your Mind”, norādīja, ka tā iedvesmas avoti esot „divas mīlestības vasaras”. Proti, slavenais 1967.gada hipiju uzliesmojums un 1988.gada acid-house mūzikas vilnis. Pirmie singli gan lika domāt, ka albums vairāk stūrēs astoņdesmito gadu synth-pop virzienā, un tā arī ir. Atsevišķos skaņdarbos („Footsteps” un „Meet Me In The House of Love”) ir dzirdami deviņdesmito gadu euro-dance motīvi, kas dīvainā kārtā ir albuma interesantākie eksperimenti. Diemžēl lielākā daļa 50 minūšu garā ieraksta izklausās pārāk vienveidīgi un OMD atgādinoši, zaudējot to unikālo Cut Copy pusi, ko varēja dzirdēt „In Ghost Colours” un „Zonoscope” platēs. Uz pozitīvās nots – „We Are Explorers” ir viens no lipīgākajiem grupas hitiem kopš „Lights & Music”.

Eminem – „The Marshall Mathers LP 2” [Aftermath]

Šogad apritēja 13 gadu, kopš iznāca viens no hip-hop slavenākajiem ierakstiem „The Marshall Mathers LP”, un Eminems nostiprināja savas pozīcijas kā neapšaubāma hip-hop zvaigzne numur viens. Diemžēl ar katru nākamo plati Eminem spozme gājusi mazumā, kas sasniedza tādu kritisko masu, ka jāķeras pie pēdējā atgriešanās salmiņa – sava slavenākā darba sīkvela. Vismaz uz papīra jaunais albums izskatās gana iespaidīgi – albuma galvenais producents ir Riks Rubins, kurš cita starpā šogad palīdzēja radīt izcilo Kanjē Vesta ierakstu „Yeezus”, savukārt viesmākslinieku sarakstā ir gan Rianna, gan par lielāko jauno talantu hip-hop mūzikā uzskatītais Kendriks Lamārs. Par to, vai 41 gadu vecajam reperim ir izdevies atgriezties arī saturiski, spriediet paši. Būs gan jāapbruņojas ar pamatīgu pacietības devu, jo kopā ar bonus trekiem albuma garums pārsniedz stundu un četrdesmit minūtes.

Vēl šonedēļ:

Iepriekš izveidojuši ziedojumu vākšanas kampaņu no fanu puses, lai iegūtu līdzekļus ierakstu procesam, šonedēļ ceturto studijas albumu „Sick Octave” izdeva savulaik ļoti vareni sākušais Lesteršeras trio Young Knives. Jaunzēlandes psihodēliskās popmūzikas pārstāvis Connan Mockasin laida klajā otro albumu „Caramel”. Bijušā Girls bundzinieka Darena Veisa jaunajam projektam PAPA iznācis debijas ieraksts „Tender Madness”, kamēr grunge/sludge veterāni Melvins šonedēļ piedāvā jau deviņpadsmito albumu „Tres Carbones”.

Foto: M.I.A. – „Matangi. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV