Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

6 dziesmas labam garastāvoklim

Easyget.lv, 06.11.2013. 13:59 | komentāri (2)

Kad vakari kļūst aizvien īsāki, bet „lietus nepārstāj un nepārstāj līt”, labas zāles cīņai pret rudens depresiju ir priecīgas un ar pirmajām taktīm omu uzlabojošas dziesmas. Mūzikas krājumos tādu netrūkst ne šodien, ne pirms 50 gadiem.
6 dziesmas labam garastāvoklim

Piedāvājam sešas dziesmas pret rudens skumjām – pa vienai no katras desmitgades.

Johnny Cash – „Ring of Fire” (1963)

Šķiet, vissaulainākais periods mūzikā ir bijis sešdesmitie gadi. Teju katra otrā dziesma rada priecīgu noskaņojumu vai vismaz neapturamu vēli pasvilpot līdzi. Viens no tādiem skaņdarbiem ir Džonija Keša „Ring of Fire”. Interesanti, ka Kešs vienu no saviem karjeras lielākajiem hitiem nemaz pats nav sarakstījis, autore ir viņa sieva Džūna Kārtere Keša. Vismaz oficiāli, jo slavenā kantri mūziķa pirmā sieva Viviana savā autobiogrāfijā vēlāk rakstīja, ka patiesībā autors esot Džonijs, tikai viņš sacerot bijis tā piedzēries, ka to neatceras.

Queen – „Don’t Stop Me Now” (1979)

Queen plašajā diskogrāfijā var atrast ne mazums dziesmu, kas vienmēr uzlabos garastāvokli. Viens no tādiem noteikti ir „Don’t Stop Me Now”, kas gan iesākas jautrām dziesmām mazliet netipiski – ar sentimentālu klavieru ievadu. Taču tas ir tikai ievads dziesmai, kas ir labas pašsajūtas un lieliska laika pavadīšanas oda: „Tonight I’m gonna have myself a real good time / I feel alive and the world – I’ll turn it inside out”.

Philip Oakey & Giorgio Moroder – „Together In Electric Dreams” (1984)

Vēl viena dekāde, kas nav skopojusies ar jautrām un smaidu raisošām dziesmām, ir astoņdesmitie gadi. Viens no tādiem ir Džordžio Morodera radītais un The Human League solista Filipa Oukija iedziedātais skaņdarbs „Together In Electric Dreams”. Turklāt papildus saldumu atmiņās šī dziesma raisīs tiem, kas bērnībā skatījās filmu ar šādu pat nosaukumu, kurā apspēlēts mīlas trijstūris starp vīrieti, sievieti un... datoru. Astoņdesmitajos gados to vēl dēvēja par zinātnisko fantastiku.

Chumbawamba – „Tubthumping” (1997)

Uz dīvainā anarhistu/panku ansambļa Chumbawamba lielākā karjeras hitsingla vāciņa rakstīts: „I get knocked down, but I get up again”. Jau tas ir gana labs sauklis, ko paturēt prātā skumjākā brīdī, bet vēl jautrāku noskaņojumu sagādās pats skaņdarbs. Grupa, kas 1997.gadā svinēja jau 15 gadu jubileju, ar šo negaidīto hitu būtībā sev nodrošināja visai drošas vecumdienas (no Nike reklāmas līguma vien iegūti 1,5 miljoni sterliņu mārciņas). Tā arī neradījuši līdzvērtīgus hitus, 2012.gadā Chumbawamba paziņoja par došanos pensijā.

Outkast – „Hey Ya!” (2003)

2003.gada nogalē Rīgā bija grūti atrast kādu deju zāli, krogu vai bāru, kur vismaz divreiz naktī nenoskanētu Outkast dziesma „Hey Ya!”. Un ne jau tikai tāpēc, ka kāds asprātis bija pamanījies šo dziesmu sakombinēt ar Anatolija Kreipāna ekstāzē aizlūzušo balsi, kad Latvija uzvarēja Turciju un pārsteidza pasauli, iekļūstot Eiropas čempionāta finālturnīrā. „Hey Ya!” gluži vienkārši ir viens no lipīgākajiem šī gadsimta singliem, turklāt – un tas nav mazsvarīgi – ar ļoti vieglu piedziedājumu, kas sastāv no diviem vārdiem.

Daft Punk feat. Pharell Williams – „Get Lucky” (2013)

Kā nu bez šī gada pārdotākā singla visā pasaulē? Dati liecina, ka Daft Punk atgriešanās hita un desmitgades disko himnas pārdošanas apjomi pasaulē jau šobrīd pārsniedz septiņus miljonus. Saulainuma un mīlestības pilnā dziesma gan šobrīd ir tik pārspēlēta radiostacijās, ka, visticamāk, cilvēkiem jau iestājusies imunitāte pret „Get Lucky” skumju dziedēšanas spējām. Taču ticiet, pēc kāda laiciņa tā strādās atkal!

Kura dziesma, Tavuprāt, ir pelnījusi atrasties šajā sarakstā?

Foto: Outkast – „Hey Ya!”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV