Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgas Laika festivālā - Mālera eksperta lekcijas un Mālera Piektās simfonijas atskaņojums

Easyget.lv, 06.11.2013. 17:49

7. novembrī plkst. 15.50 „Rīgas Laika festivāla“ ietvaros Mūzikas akadēmijā (231. auditorija) notiks dr. Deivida Piketa lekcija „Gustavs Mālers kā diriģents“. Lekcija ir bez maksas un pieejama visiem interesentiem. Savukārt 8. novembrī plkst.18.00 Lielajā ģildē īsi pirms Mālera Piektās simfonijas atskaņojuma dr. Pikets sniegs ievadlekciju „Gustavs Mālers pret visu pasauli”, informē Sanita Rībena.
Rīgas Laika festivālā - Mālera eksperta lekcijas un Mālera Piektās simfonijas atskaņojums

“Gadsimtu pēc Gustava Mālera nāves mēs uzskatām viņu par lielisku komponistu, tomēr dzīves laikā viņš vairāk bija zināms kā diriģents. Mūziķi, kas pieredzējuši viņa vadītos operu uzvedumus, koncertus un mēģinājumus, uzskata, ka Mālers bijis savas paaudzes lieliskākais diriģents. Diemžēl nav pieejami gandrīz nekādi Mālera diriģēto skaņdarbu ieraksti, tomēr viņa meistarība un orķestra izjūta ir skaidri redzama ne tikai no viņa paša kompozīcijām, bet arī no viņa piezīmēm uz spēlētā repertuāra notīm,” stāsta dr. Pikets.

Dr. Deivids Pikets (David Pickett) ir diriģents, literāts, lektors un ierakstu producents, beidzis Londonas universitāti, Sari (Surrey) universitātē ieguvis doktora grādu par pētījumu “Gustavs Mālers kā interprets”. Dr. Pikets kā starptautiski atzīts Mālera komponista un diriģenta karjeras eksperts bieži tiek aicināts uzstāties dažādos semināros, lekcijās un koncertos. Viņa darbus par Māleru ir publicējušas tādas izdevniecības kā Cambridge University Press, Ashgate, Böhlau Verlag un Laaber Verlag.

Mālera Piekto simfoniju Lielajā ģildē 8. novembra vakarā atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris viesdiriģenta Rosena Milanova vadībā. Ievērojamais 19. un 20. gadsimta mijas austriešu komponists Gustavs Mālers (1860 – 1911) ir komponējis deviņas simfonijas (desmitā palika nepabeigta), monumentālu opusu “Dziesma par zemi” diviem solistiem ar orķestrim, solodziesmas, kantāti un klavieru kvartetu. Simfonijas tapušas laikā no 1884. gada līdz pat komponista dzīves priekšpēdējam gadam. Piektā simfonija komponēta 1902. gadā.

Slavenais amerikāņu mūzikas žurnālists Alekss Ross par šo kompozīciju raksta: “Piektā simfonija ir iekšēja drāma, kurā nav nekādu programmatisku norādījumu, tā virzās caur varonīgu cīņu, murgainu sēru maršu, lekni dzīvelīgu skerco un sapņaini lirisku adadžeto līdz starojošam, korālī balstītam finālam. Triumfējošais noslēgums bija varbūt vienīgā konvencionālā skaņdarba daļa.”

8. novembra vakarā pie LNSO diriģenta pults būs viesis Rosens Milanovs, kam Latvijā jau ir izveidojies savs piekritēju pulks; Latvijā viņa vadībā ir skanējušas Rahmaņinova “Simfoniskās dejas” un Bruknera Astotā simfonija.

“Rīgas Laika festivāla” ietvaros Rīgā no 4. līdz 10. novembrim notiks vairāk kā 50 dažādi pasākumi, un tos ir aicināti apmeklēt visi, kas izrāda tieksmi domāt. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rl20.lv.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV