Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Etnodžeza dīva Maira Andrade nākamgad koncertēs Rīgā

Easyget.lv, 13.11.2013. 15:48

4. februārī Lielajā ģildē ar koncertu pirmo reizi Latvijā uzstāsies etnodžeza dziedātāja Maira Andrade no Kaboverdes.
Etnodžeza dīva Maira Andrade nākamgad koncertēs Rīgā

Mairas Andrades dziļā un poētiskā balss, kas ir atšķirīga no citām, dažus gadus atpakaļ tika aprakstīta kā „citāda Kaboverde” – Sezārijas Evoras atbalss, taču atbrīvota no likteņa savijumiem un tradīciju sūbējuma. „Lovely Difficult”, kas drīzumā nonāks veikalu plauktos, ir 28 gadus jaunās dziedātājas ceturtais albums, un viņa skaidri liek saprast, ka viņas dzīve un mērķi nav tik vienkārši, kā tas varētu likties. Albuma nosaukums „Lovely Difficult” ir mīļvārdiņš, kādā dziedātāju sauc viņas partneris. 

Mairas Andrades dziedāšana ir dzirkstošo, dejojošo krāsu, samtaino ritmu un pikanto melodiju sajaukums. Viņas balss ir smalki piesātināta ar pipariem tā, it kā Eiropas mūzika būtu tropu arhipelāgs. Dziesmas uzdzen domas par bezgalīgo vasaru, kas dažreiz mēdz būt rasaina un miglā tīta, taču bez jebkādiem mājieniem par eksotiku. Izdziedātas Kaboverdes kreolu, angļu un portugāļu valodā, tās ierauj mūs siltajā, aizraujošajā pārsteigumu pilnajā pasaulē.

Mairas Andrades izpildītā popmūzika aptver plašu spektru - no rietumu romantisma līdz dienvidu jutekliskumam un Āfrikas nacionālajam regejam. Tā ir aktuāla, tropiska, ceļojoša mūzika. Dziedātājas mērķis bija radīt „mūziku, kas atspoguļotu manu dzīvi”. Un viņas dzīve bija krāsaina. Viņas tēvs cīnījās par Kaboverdes neatkarību, un šo cīņu atbalstīja Kuba. Kad radās bažas par tēva partneres veselības stāvokli grūtniecības laikā, viņa devās uz „brālīgo republiku”, lai tur laistu pasaulē bērnu. Tā Maira piedzima Havanā. Viņas agrā bērnība pagāja Prajā, Kaboverdes galvaspilsētā. Tad sešu gadu vecumā viņa kopā ar māti un patēvu-diplomātu devās uz Senegālu, Angolu un Vāciju. Atgriežoties Kaboverdē četrpadsmit gadu vecumā, viņa sāka dziedāt un ieguva zelta medaļu Frankofonijas spēlēs Otavā 2001.gadā.

Sezārija Evora padarīja savu valsti („Tas nav rags, un tā nav zaļa” – tā rakstīja Veronika Mortēna no izdevuma Le Monde), Sen-Visente salas mulatu ritmus, mornu un koladeru slavenus visā pasaulē. Maira Andrade nāk no Santjago salas, kur mūzikas ritmi ir perkusīvi, ritmiski un ietver Āfrikas motīvus – funanu un batuku, žanrus, ko koloniju elite uzskatīja par necienīgiem, un tie nekad nav skanējuši plašajā pasaulē. Taču Maira šos ritmus dievina.

Savā ceturtajā albumā „Lovely Difficult” Maira Andrade atklāj pasaules karti – no savas dzimtās Kaboverdes līdz Eiropas pomūzikai un tropikālistiskajiem sapņiem. Konfidenciāls, bagāts un multilingvāls albums.

Koncerta sākums 4. februārī Lielajā ģildē plkst. 19.00. Biļetes nopērkamas Biļešu servisa kasēs.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV